Firmele lui Cătălin Chelu ar putea pune la bătaie circa 12 mil. euro pentru preluarea Argus Constanţa

Autor: Adrian Cojocar 02.08.2012

Cătălin Chelu a convocat la firmele Altur Slatina (ALT) şi Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), la care este principal acţionar, adunări ge­ne­rale în cadrul cărora acţionarii vor discuta apro­barea derulării unei oferte de preluare a producătorului de ulei Argus Constanţa (UARG), potrivit convoca­toa­relor transmise bursei de la Bucureşti.

Dacă oferta va avea loc, Chelu le-ar putea oferi aproximativ 12 mil. euro acţionarilor minoritari pentru un pachet de 56,6% din acţiunile Argus. Cătălin Chelu nu a putut fi contactat ieri pentru mai multe detalii.

Decizia de a derula o ofertă publică la Argus vine în contextul în care Cătălin Chelu este cel mai mare acţionar al companiei, deţinând prin intermediul Altur Slatina, Electroargeş Curtea de Argeş şi al altor companii circa 43,4% din acţiunile Argus, însă la finele lunii trecute a pierdut controlul producătorului de ulei în favoarea unui grup de acţionari în frunte cu SIF Oltenia după circa opt luni de zile în care oamenii lui Chelu au avut gestiunea societăţii. În tot acest timp SIF Oltenia şi Cătălin Chelu au fost implicaţi în mai multe precese prin care şi-au disputat controlul Argus Constanţa, procese pe care Chelu în final le-a pierdut şi a fost nevoit să predea gestiunea companiei.

"Consiliul de administraţie legal înregistrat la Registrul Comerţului a preluat gesiunea şi în fapt după ce pe data de 24 iulie s-a întrunit primul consiliu şi s-a desfăşurat o şedinţă a CA. Începe campania de achiziţii de floarea-soarelui şi intrăm într-un alt capitol. La momentul acesta obiectul este să redresăm societatea şi să refacem credibilitatea", a declarat Anina Radu, administrator al Argus Constanţa şi vicepreşedinte al SIF Oltenia.

Chelu a plătit anul trecut peste 10 mil. euro pentru a prelua 43% din acţiunile Argus prin intermediul mai multor firme şi al unor persoane fizice, iar CNVM a hotărât că acestea acţionează în mod concertat şi sunt obligate să deruleze ofertă publică de preluare. Conform legii, Chelu era obligat să demareze oferta în termen de două luni de la momentul depăşirii pragului de 33% din acţiunile Argus.

Pe ordinea de zi a celor două adunări de la Altur Slatina (ALT) şi Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS) Cătălin Chelu a mai solicitat contractarea unor credite de până la 5 mil. euro pentru fiecare societate, bani care ar putea fi utilizaţi pentru plata acţiunilor din oferta de la Argus.

Dacă preţul din ofertă ar fi egal cu cel mediu de achiziţie prin care Chelu a cumpărat anul trecut pachetul de 43% din Argus, el ar trebui să scoată din buzunar peste 13,2 mil. euro pentru un pachet de 56,6% din acţiunile Argus. Con­form ultimului raport semestrial al Argus transmis bursei, la 30 iunie 2011 capitalurile proprii ale companiei se ridicau la 94,9 milioane de lei. Dacă oferta ar lua în calcul va­loarea acestor capitaluri, preţul din ofertă ar fi de 2,65 lei/uni­tate, iar Cătălin Chelu ar tre­bui să le plătească celorlalţi ac­ţionari circa 53,7 milioane de lei (circa 11,8 mil. euro).

Ultima tranzacţie cu acţiunile Argus s-a derulat pe data de 16 septembrie 2011, la un preţ de 4,01 lei/titlu.

De atunci acţiunile Argus au fost sus­pendate de la tran­zacţionare din cauza neclarităţilor pri­vind controlul com­pa­niei.

În prezent, deşi adminis­tra­torii legali au preluat gestiunea com­paniei, acţiunile sunt în con­tinuare sus­pendate până la fina­lizarea unui audit care să arate în ce mă­sură perioa­da cât Argus a avut o conducere nele­gi­timă a afectat si­tua­ţia financiară a com­paniei.