UniCredit îşi reduce provizioanele cu 5% şi ridică profitul pe S1 la 75 mil. lei

Autor: Razvan Voican 05.08.2012

UniCredit Ţiriac Bank, controlată de italienii de la UniCredit în parteneriat cu omul de afaceri Ion Ţiriac, a raportat pe trimestrul al doilea un profit net de 51 mil. lei, în scădere cu 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar dublu faţă de rezultatul din T1, conform standardelor contabile internaţionale.

Banca s-a menţinut pe profit, spre deosebire de liderii pieţei BCR şi BRD, însă continuă să înregistreze fluctuaţii mari ale rezultatului trimestrial, determinate în principal de mişcările de provizioane.

Şi în trimestrul al doilea din 2011 UniCredit înregistrase o creştere a profitului cu 76% faţă de T1, atingând un vârf al anului de 60 mil. lei, pentru ca în T3 profitul să cadă cu peste 50%.

La nivelul primului semestru banca a cumulat un profit net de 75 mil. lei (17 mil. euro, în scădere cu 19% faţă de perioada corespunzătoare din 2011, în condiţiile în care veniturile totale s-au diminuat cu 1,7%, până la 591 mil. lei (135 mil. euro). UniCredit califică acest nivel al veniturilor drept "confortabil", acuzând impactul negativ al scăderii marjelor pe fondul reducerii dobânzilor indicative la lei şi valută, costurile mari cu depozitele şi costurile de finanţare mai ridicate.

În paralel, italienii continuă să înregistreze creşteri ale cheltuielilor operaţionale, care au urcat cu 4%, până la aproape 313 mil. lei (71,2 mil. euro).

În cea mai mare parte a anului trecut UniCredit reuşise să menţină raportul cost/venit sub pragul de 50%, însă la sfârşitul trimestrului al doilea din 2012 acest indicator a urcat la aproape 53%, cu trei puncte procentuale peste nivelul din urmă cu un an.

În aceste condiţii, ameliorarea rezultatului pe semestrul I după evoluţia slabă din T1 s-a datorat scăderii cu 5% a provizioanelor pentru credite în pofida situaţiei economice dificile. UniCredit comunică în mod aleatoriu date despre stocul de provizioane, cheltuielile cu provizioane noi pentru riscul de credit şi ponderea creditelor neperformante.

Potrivit rapoartelor financiare, la jumătatea anului trecut provizioanele pentru pierderi din credite trecuseră de un miliard de lei, pentru ca la sfârşitul lui 2011 să ajungă la aproape 1,8 mld. lei. Tot la sfârşitul lui 2011, rata creditelor cu întârzieri la plată de peste 90 de zile era de 11,7%.

Ponderea neperformantelor se situează sub media pieţei în condiţiile în care UniCredit menţine o dinamică a vânzărilor de credite noi vizibil peste nivelul înregistrat pe sistemul bancar. În primul semestru creditele din bilanţ au crescut cu peste 18% faţă nivelul din urmă cu un an, ajungând la 17,1 mld. lei. Comparativ cu sfârşitul lui 2011 majorarea soldului este de 7,2%, cele mai mari creşteri fiind înregistrate la finanţările pentru IMM-uri şi pentru companii medii (afaceri între 3 şi 50 mil. euro). În structura portofoliului capătă mai multă greutate creditele în lei.

În paralel, depozitele de la clienţi s-au ridicat la 11,7 mld. lei, fiind cu aproape 30% peste nivelul din urmă cu un an, însă cu numai 1,7% mai mari decât la sfârşitul lui 2011. Depozitele acoperă 68% din stocul de credite, faţă de 62,5% în vara anului trecut.

"Ne-am îmbunătăţit poziţia de piaţă atât pe zona de creditare, cât şi de atragere de resurse, în ciuda diminuării cererii. Am fost foarte atenţi la păstrarea eficienţei, reuşind astfel să avem o evoluţie stabilă, cu un nivel bun al lichidităţii şi cu o marjă sănătoasă de capital. În ciuda evoluţiei externe negative, Fitch Ratings a reconfirmat calificativul băncii la nivelul BBB+", a declarat Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank.