Un fondator al îngheţatei TopGel preia controlul Lactag

Autor: Cristina Rosca 05.08.2012

Robert Iriza, unul dintre fondatorii producătorului de îngheţată TopGel, şi Adriean Asan-Mic, director general al aceleiaşi companii, au preluat 90,65% din acţiunile producătorului de lactate Lactag, din judetul Argeş, în schimbul a 4,3 mil. lei (aproximativ 1 milion de euro).

Cei doi români au preluat controlul companiei argeşene de la fir­ma Atlantic Invest Group, care deţinea aproape 75% din acţiuni. Acum, aceasta a ieşit din acţionariat. De asemenea, Gabriel Manu Ro­bert, Cristina Din Oiţă şi Adriana Manu Oiţă au ieşit din acţionariatul producătorului de lactate.

Lactag era controlat şi condus de Nicolae Oiţă prin intermediul firmei Atlantic Invest Grup.

Informaţii despre intenţiile de vânzare a afacerii Lactag au apă­rut încă de acum trei ani, după ce pro­ducătorul local a decis împre­ună cu producătorul german Meggle să nu mai reînnoiască un acord derulat în perioada 2007-2008. Germanii realizau produse lac­tate proaspete în fabrica din judeţul Argeş a celor de la Lactag.

Compania locală, care deţine în portofoliu branduri precum Lactag, Bueno sau L-Team, produce lapte, iaurt, lapte bătut, smân­tâ­nă, brânză, caşcaval şi unt. Lactag a terminat anul trecut cu afaceri de 15,7 mil. lei (3,7 mil. euro), în scădere cu circa 5% comparativ cu 2010, şi cu peste 25% mai mică faţă de 2008, cel mai bun an pentru compania care a preluat activitatea fostului ICIL Argeş.

Achiziţia de către Robert Iriza şi Adriean Asan-Mic a pachetului ma­joritar al Lactag poate fi o mutare strategică a celor doi pentru a-şi în­tări businessul de producţie a îngheţatei TopGel, cu afaceri de 17 mil. euro anul trecut şi profit de circa 1,7 mil. euro. Robert Iriza, fondatorul TopGel, deţine acum 57,74% din acţiunile Lactag, iar Adriean Asan-Mic 32,91%.

Pe piaţa de profil Lactag se bate cu giganţi internaţionali precum Danone, Hochland sau Müller Dairy, dar şi cu firme locale precum Albalact (controlat de familia Ciurtin) sau Lactaprod (Mihai Petrea).