Proprietarul Radisson Blu a trecut pe pierdere

Autor: Adrian Cojocar 05.08.2012

Bucureşti Turism (BUTU), compania care deţine hotelurile Radisson Blu şi Centre Ville din Capitală, şi-a majorat vânzările în primul semestru cu 6,7%, la 57,1 mil. lei (13 mil. euro), însă a trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 4,6 mil. lei (peste un milion de euro). În primele şase luni din 2011 compania raportase un câştig de 230.000 de lei.

Pierderea din acest an a fost cauzată de rezultatul negativ din activitatea financiară a companiei, care s-a cifrat la 18,8 mil. lei (4,3 mil. euro) şi a fost generat cel mai probabil de re­eva­luarea datoriilor în valută ale companiei la cursul de­pre­ciat al leului de la finele lunii iunie. La 30 iunie Bucureşti Turism avea datorii totale de 321,4 mil. lei, din care 303 mil. lei erau credite bancare şi alte împrumuturi con­tractate în va­lu­tă, potrivit si­tua­ţiilor financiare ale com­paniei publicate pe piaţa RASDAQ.

Pe partea operaţională, compania şi-a majorat profitul cu 72%, la 14,2 mil. lei (3,2 mil. euro), faţă de 8,2 mil. lei lei

(2 mil. euro) cât obţinuse în primul semestru din 2011.

În primele şase luni Bucureşti Turism a plătit dobânzi la creditele contractate în valoare de aproape 10 mil. lei (2,3 mil. euro), mai mici cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dobânzile mari au cauzat şi în anii precedenţi pierderi companiei. Proprietarul de hoteluri din Capitală a obţinut anul trecut un împrumut de 71,5 mil. euro de la Raiffeisen Bank International pentru refinanţarea unui împrumut din par­tea acţionarului majoritar, compania israeliană Elbit Imaging.