Seceta a dat startul în raliul preţurilor: grâul s-a scumpit cu 18% în ultimele două săptămâni

Autor: Gabriel Razi 06.08.2012

SECETA a dat startul în cursa preţu­rilor, astfel că în primele zile ale lunii august grâul a ajuns să se vândă cu mai mult de 1.000 de lei/tonă după ce în urmă cu două săptămâni aceeaşi can­ti­ta­te se tranzacţiona pentru 770 lei/tonă, cu 18% mai ieftin, arată datele Minis­terului Agriculturii (MADR).

Creşterea din această perioadă este atipică pentru că experienţa anilor trecuţi arată că preţurile au tendinţa de a coborî după recoltare odată cu noua producţie. Acum, în plină secetă, o parte din producători evită însă să îşi vândă producţia de grâu în speranţa unor preţuri şi mai mari în toamnă.

"Am vândut recent grâul în acest an cu 1.000 de lei/tonă (219 euro/tonă). În total am dat recent jumătate din producţie, adică 200 de tone, pentru că am datorii şi a trebuit să plătesc mai departe. Atunci când am vândut eu preţul pe piaţă era de 900 lei/tonă (197 euro/tonă), dar acum a crescut şi la 1.200 de lei/tonă (263 euro/tonă). Despre porumb nici nu am ce să spun pentru că nu ştiu dacă voi avea ce să vând. Pier­derea de producţie este între 80% şi 100%. Îmi este şi frică să intru în câmp să văd cum e", spune Viorel Hu­mă, ad­ministrator al Cooperativei Agri­cole "Şase Spice", din judeţul Vaslui, care exploatează 700 de hectare de te­ren arabil.

Preţurile pentru grâu şi porumb se încadrează an de an pe pante ascendente în aşteptarea noilor recolte. O influenţă directă asupra evoluţiei preţurilor o au estimările de producţie. În acest an datele privind recoltele din vară au scăzut succesiv pe măsură ce seceta şi temperaturile ridicate au afectat tot mai multe suprafeţe.

Singurele date certe de producţie în acest moment sunt cele pentru grâu, respectiv o recoltă de 4,6 milioane de tone, în scădere cu o treime faţă de recordul de 7,2 milioane de tone din 2011.

Floarea-soarelui şi porumbul sunt două dintre cele cele mai importante pro­ducţii care se mai află în acest mo­ment sub risc ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile.

În condiţiile scăderii aşteptărilor privind producţiile din toamnă o parte din fermieri ţin grâul în hambare în aşteptarea unor preţuri mai mari în viitor.

"Nu am vândut nimic până acum, ţin grâul până la toamnă pentru că aştept să mai crească preţul. Am în total 40 de tone de grâu. Producţia este mai mică decât anul trecut, acum am făcut

2 tone/hectar, iar anul trecut 6,6 tone/hec­tar", spune Ştefan Vasilachi, un mic fermier din judeţul Bacău care admi­nistrează în arendă circa 30 de hectare de teren.

Producătorul agricol mai adaugă că anul trecut a vândut recolta de grâu în iulie imediat după recoltă cu 630 lei tonă, dar admite că ar fi putut câştiga mai mult dacă aştepta până la toamnă.

"Acum pot să ţin producţia pentru că nu am datorii. Aştept să plătesc oamenilor arenda (arendaşii sunt plătiţi în bani sau în natură cu o parte din producţie - n.red.) şi după aceea am să văd cu cât vând. Pot să aştept pentru că nu am bani de dat în stânga şi în dreapta şi nu mă întind mai mult decât îmi e plapuma", spune el.

Creşterea preţurilor pentru grâu sau porumb va avea impact direct şi asupra inflaţiei în acest an având în vedere că produsele alimentare acoperă o treime din indicele preţurilor de consum, indicatorul care măsoară inflaţia. Impactul direct ar urma să se vadă asupra evoluţiei preţurilor pentru produsele de morărit şi panificaţie, care reprezintă 7,5% din coşul de consum.