Cei mai mari distribuitori farma au avut câştiguri de aproape 60 mil. euro. Marja medie în industrie a fost de 2,3%

Autor: Ioana David 05.08.2012

Nouă firme din top zece distribuitori de medicamente au înregistrat profit anul trecut, valoarea cumulată a acestora ajungând la 57 mil. euro anul trecut, arată o analiză ZF pe baza datelor existente pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Profiturile celor nouă au consemnat o creştere de 10%, în timp ce singurul distribuitor cu pierderi a fost Pharmafarm, companie deţinută de grupul ungar Gedeon Richter.
Pe de altă parte, cifra de afaceri cumulată a celor mai mari zece distribuitori s-a ridicat la 2,47 mld. euro, cu 13% mai mult comparativ cu anul 2010, astfel că “giganţii” de pe piaţa farma au continuat să-şi consolideze afacerile.
Distribuitorii sunt cei mai mari jucători din industria farma şi reuşesc să ajungă la rulaje de sute de milioane de euro, deoarece lucrează cu sute de furnizori, atât pentru medicamentele cu sau fără prescripţie, cosmetice, dermatocosmetice  şi parafarmaceutice.

 

Distanţă de 200 mil. euro între lider şi următorul jucător

Cel mai mare jucător din distribuţia de medicamente a rămas Mediplus, parte a grupului A&D Pharma, cu un rulaj de 637 mil. euro, în timp ce profitul a fost de puţin peste 13 mil. euro. În spatele grupului A&D Pharma se află oamenii de afaceri Walid Abboud, Roger Akoury, Ludovic Robert şi Michel Eid, iar alături de Mediplus, alte companii care fac parte din grup, sunt reţeaua Sensiblu, o divizie de marketing & sales şi clinicile Anima.
Într-un interviu acordat recent Ziarului Financiar, Robert Popescu, spunea referindu-se la întregul grup, că a înregistrat profit, şi că este “absolut normal” să aibă profit pentru că altfel ar avea o problemă din punctul de vedere al dezvoltării.

“La nivelul de dezvoltare al Mediplus, avem nevoie de dezvoltare logistică odată la patru ani. Un depozit astăzi nu poate să supravieţuiască mai mult de trei – patru ani. Avem categoric intenţia de dezvoltare sau relocare a cel puţin trei depozite în acest an”, a spus Popescu. 

Cel mai mare profit din distribuţia farma a fost raportat anul trecut de Farmexpert, 20 mil. euro, cu 60% mai mult comparativ cu 2010. Compania deţinută de grupul german ANZAG (care are 80% din acţiuni) are o marjă de profit de aproape 5%, cea mai mare din industrie. De pragul de 10 mil. euro profit s-a apropiat şi Polisano, afacere a sibianului Ilie Vonica, iar în acest caz marja a fost de 3,3%.

Analiza ZF arată că cei nouă distribuitori pe profit au avut o marjă medie de aproximativ 2,3%.

Pharmafarm, singura companie pe pierderi, a terminat anul 2011 cu un minus de 8,44 mil. euro. Reprezentanţii companiei nu au făcut niciun comentariu până la închiderea ediţiei.

5.000 de oameni lucrează în distribuţia de medicamente

Cei mai mari zece distribuitori de medicamente au avut anul trecut în jur de 5.000 de angajaţi.

Şase dintre cei zece distribuitori se află în topul celor mai mari 300 de companii din România, date furnizate de Registrul Comerţului pe baza bilanţului contabil depus de companii la Ministerul de Finanţe.


O piaţă cu dureri de cap

Rezultatele înregistrate de distribuitori anul trecut vin în condiţiile în care piaţa de medicamente a fost extrem de dificilă, potrivit declaraţiilor făcute pe parcursul întregului an, din cauza termenelor mari la care îşi recuperează banii de la stat şi care ajung la 300 de zile. Totodată, implementarea unei taxe clawback, o taxă pe vânzările producătorilor de medicamente, are efecte pe întregul lanţul de distribuţie astfel că sunt afectaţi şi distribuitorii şi farmaciile.