Semnal de scumpire a leilor: BNR nu le mai dă băncilor mai mult de 6 mld. lei la repo

Autor: Ciprian Botea 06.08.2012

BNR a anunţat astăzi în mod surprinzător plafonarea la 6 miliarde de lei a sumei maxime disponibile la licitaţiile repo organizate săptămânal prin care băncile pot împrumuta lei în schimbul titlurilor de stat din portofoliu la dobânda de politică monetară.

Acest semnal poate indica întreruperea perioadei leilor ieftini, începută în toamna anului trecut când banca centrală s-a angajat să alimenteze constant cu lichiditate băncile, acoperind integral cererea de lei în încercarea de a reduce dobânzile la lei şi de a încuraja creditarea în moneda naţională.

Prin această mişcare, BNR caută să reducă lichiditatea din piaţa interbancară pentru a contracara presiunile asupra cursului de schimb care se manifestă pe fondul tensiunilor de pe pieţele financiare internaţionale şi mai ales al crizei politice interne. Preţul acestei soluţii de apărare a leului va fi însă creşterea dobânzilor la lei şi scumpirea creditului.

"Ca efecte ale acestei măsuri vom vedea creşteri de dobânzi pe piaţă şi vânzări de portofolii de titluri de stat. BNR intervine însă şi pe piaţa valutară", a afirmat un dealer.

La licitaţia repo de săptămâna trecută mai multe bănci au împrumutat 12 miliarde de lei. Dacă astăzi vor merge la BNR acelaşi număr de bănci şi vor solicita tot 12 miliarde de lei, fiecare va primi doar jumătate din suma cerută.

Confruntată cu presiuni din ce în ce mai mari asupra leului, BNR a ales să acţioneze conjugat şi pe piaţa valutară, şi pe piaţa monetară.

De altfel, politica anterioară devenea contraproductivă: pe de-o parte BNR absorbea lei prin intervenţiile valutare şi pe de alta alimenta piaţa cu injecţii de lichiditate nelimitate prin operaţiunile repo. Rămâne de văzut cum se vor finanţa mai departe băncile care au acces limitat la piaţa interbancară, o opţiune fiind realizarea unor tranzacţii bilaterale între băncile respective şi BNR.