După doi ani de mandat, şeful BauMax lasă firma cu patru magazine noi şi vânzări mai mari cu 8%

Autor: Cristi Moga 06.08.2012

Nicola Szekely, 36 de ani, cel care a venit la conducerea reţelei de bricolaj BauMax de pe piaţa locală în urmă cu aproape doi ani, va pleca din firma austriacă până la sfârşitul acestei luni, urmând a fi înlocuit de Peter Eszenyi, manager născut în Transilvania cu experienţă în comerţ la nivel local şi pe piaţa din Ungaria.

Szekely a preluat în toamna anului 2010 re­ţeaua BauMax care număra atunci 11 mag­a­zine în Bucureşti şi în ţară şi încheia anul cu vânzări de 132 de milioane de euro.

În mandatul său, BauMax a mai deschis pe piaţa locală patru magazine, în Timişoara, Constanţa, Bucureşti (Chitila) şi Cluj. Cifra de afaceri nu a crescut însă în acelaşi ritm cu extinderea reţelei, astfel că veniturile BauMax au fost anul trecut de 135,5 milioane de euro, iar pentru acest an este aşteptat un avans de 5%. Dacă cifra de afaceri din acest an va creşte cu 5%, avansul faţă de 2010 (anul de preluare a mandatului) va fi de aproape 8%, în timp ce numărul de magazine a crescut cu 36% (de la 11 la 15 unităţi).

"Din 1 septembrie 2012 Peter Eszényi (44) preia funcţia de administrator al BauMax în România. Domnul Eszényi dispune de o vastă experienţă internaţională în România şi Un­ga­ria, unde a ocupat printre altele funcţia de direc­tor de expansiune la Lidl şi Plus, respectiv cea de preşedinte al consiliului de adminis­traţie la Plus Ungaria. Născut în Tran­sil­vania, acesta a activat anterior ca adminis­trator şi asociat unic în comerţul cu amănun­tul", au anunţat reprezentanţii BauMax.

Szekely va părăsi BauMax, decizie care reprezintă "alegerea sa personală", afirmă reprezentanţii companiei austriece.

Piaţa de bricolaj a fost greu încercată în ulti­mii ani de reducerea activităţii în întreg sectorul de construcţii. Tendinţa s-a resimţit şi anul trecut, când vânzările medii per magazin au scăzut cu 4,5%, la 11,56 mil. euro. Anul trecut BauMax a rea­lizat vânzări medii per magazin de 9,9 mil. euro, în scădere cu 6,6%, potrivit unei analize a ZF.

Principalii competitori ai companiei pe pia­ţa locală sunt reţeaua Dedeman, controlată de fraţii Pavăl din Bacău, respectiv grupurile Prak­tiker din Germania şi Bricostore din Fran­ţa. În Bucureşti BauMax este prezentă cu două ma­gazine, în mallul Sun Plaza din Ber­ceni, res­pec­tiv la ieşirea din Bucureşti pe Şoseaua Chitilei.