Roxana Memetea, Brandstalk: Îmbinarea dintre online şi offline este viitorul

Autori: Andreea Mindrila , Cristina Roşca 07.08.2012

Business-ul agenţiei Brandstalk, membră a celui mai mare grup de comunicare de pe piaţa locală, The Group, a evoluat în sens ascendent în prima parte a anului, fiind susţinut de câştigarea unor proiecte noi.

"2012 a început într-un ritm dinamic, iar cei care au bugete îşi fac planuri. Cred că este un lucru bun, chiar dacă nu se finalizează de fiecare dată", spune Roxana Memetea, managing partner Brandstalk.

Ea spune că agenţia a câştigat o serie de clienţi şi proiecte noi în primele luni în mai multe domenii, precum agricultură, produse medicale, produse cosmetice, vinuri şi zona obiectelor sanitare.

Mediul de business este unul din ce în ce mai competitiv, este de părere Roxana Memetea, în condiţiile în care clienţii pun presiune mare pe obţinerea de rezultate, iar provocările sunt pe măsură. La nivel de tendinţe observate pe piaţa de advertising, ea spune că vede "din ce în ce mai multă inovaţie tehnologică, lucru care a schimbat modul în care consumatorii interacţionează cu informaţia şi implicit modul în care trebuie să facem advertising. Îmbinarea dintre online şi offline este viitorul".

Brandstalk a avut în 2011 o cifră de afaceri de 200 milionane lei (47 mil. euro), în creştere uşoară faţă de anul anterior, când agenţia a avut un nivel al business-ului de aproape 190 milioane lei (45 mil. euro), potrivit informaţiilor de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Anul trecut echipa Brandstalk s-a extins, numărul mediu de angajaţi crescând de la 44 la 48 de persoane.

 

 

Presiunea pe bugete există în continuare

 

Contextul economic dificil, marcat de scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor şi implicit de reducerea consumului, are în continuare impact asupra bugetelor de comunicare şi marketing alocate de companii.

"Bugetele nu s-au mărit faţă de anul trecut. Presinea pe bugete există în continuare în orice categorie, nu cred că se remarcă o piaţă în special. Este vorba de un context economic cu efecte asupra puterii de cumpărare a consumatorilor, valabil pentru majoritatea business-urilor din piaţă", spune Roxana Memetea.

Ea menţionază însă că deşi bugetele de advertising au rămas constante, în rândul jucătorilor din piaţă există planuri, dinamcă şi nevoie majoră de diferenţiere şi în acest context, "o idee bună, cu focus pe consumator şi rezultate va fi în proporţie de 80-90% aprobată, chiar dacă nu era bugetată în planul iniţial de marketing".

Cerinţele pe piaţa de advertising s-au schimbat, clienţii orientându-se către campaniile care implică tot mai mult consumatorii în viaţa brandului, care reuşesc să genereze o reacţie "pe loc" din partea consumatorilor, spune Roxana Memetea.

"Vorbim despre acele soluţii care îi implică pe consumatori în adevăratul sens al cuvântului, cele care le lasă la final o experienţă pozitivă cu brandul în cauză. Cerinţele s-au schimbat, cu siguranţă, pentru că brandurile trebuie să se adapteze la realitatatea consumatorului, iar această realitate spune că ne dorim cu toţii conţinut şi experienţe cât mai relevante şi mai personalizate".

 

 

Nevoia de a comunica personalizat

Ea este de părere că acesta este motivul pentru care din ce în ce mai multe companii înţeleg că cerinţele tactice (un spot TV sau o machetă de presă) trebuie uitate, iar prin campaniile realizate agenţiile trebuie să găsească ideea potrivită target-ului clientului, aplicată ulterior pe mediile relavante pentru acesta.

"Desigur că mediile clasice sunt şi vor fi utilizate în continuare, însă companiile realizează din ce în ce mai mult nevoia de a comunica personalizat cu targetul lor".

O altă tendinţă pe care Roxana Memetea o identifică pe piaţa locală de advertising este că în prezent pe TV se comunică mai mult ofertele speciale sau preţurile bune, clienţii direcţionând o parte din bugetele de promovare către prezenţa în online, dezvoltându-se dinamic segmentul de creare a conţinutului video, inclusiv în social media.

"TV-ul rămâne în continuare mediul care generează cea mai mare notorietate în cel mai scurt timp, şi influenţează încă mult decizia de achiziţie, dar mai mult prin recomandări speciale din partea liderilor de opinie, plasare de produse, prezenţe în show-uri de succes care oferă credibilitate".

Cheltuielile cu publicitatea la TV au fost anul trecut de 200 milioane euro, în uşoară scădere faţă de 2010, potrivit datelor din Media Fact Book, o analiză a pieţei româneşti de publicitate realizată de agenţia Initiative, membră a grupului de comunicare Lowe. Cheltuielile cu publicitatea online au fost singurele care au fost pe plus în cei trei ani de criză, estimându-se în continuare un avans al acestora.

"Fie că vorbim despre online, de generare de content, fie că vorbim despre activări în offline din ce în ce mai creative şi mai relevante pentru consumatori, îmbinarea dintre online şi offline este viitorul", conchide Roxana Memetea.

The Group, cel mai mare grup de comunicare de pe piaţa locală, este format din 18 agenţii, valoarea totală a cifrei de afaceri fiind anul trecut de 113 milioane euro, în creştere faţă de 2010 când nivelul business-ului a fost de 109 milioane euro.