Unde ţine BNR banii din rezerva valutară: trei sferturi sunt în Europa

Autor: Ciprian Botea 07.08.2012

Banca Naţională şi-a redus anul trecut expunerea pe titluri de stat în dolari şi a investit peste un miliard de euro în obligaţiuni japoneze.

Banca Naţională a mutat anul trecut echivalentul a 11 mld. euro din obli­­gaţiuni pe termen scurt cu discount şi din depozite plasate la bănci din străinătate în titluri de stat cu dobândă fixă, emise de regulă pe termene mai lungi, pentru a obţine randamente superioare din administrarea rezervei valutare.

Soldul obligaţiunilor de stat deţinute de BNR ajungea la echivalentul a 26,5 mld. euro la finalul anului trecut, iar aproape trei sferturi dintre acestea erau titluri cu cupon, majoritatea emise de trezorerii europene. Aceasta reprezintă o schimbare radicală faţă de 2010, când două treimi din totalul obligaţiunilor din portofoliul băncii centrale (de 22 mld. euro) erau titluri de stat cu discount, potrivit datelor din raportul anual al auditorului BNR.

Obligaţiunile cu discount nu au cupon de dobândă şi sunt cumpărate la un preţ mai mic decât valoarea lor nominală, urmând ca la scadenţă investitorul să încaseze o sumă echivalentă cu valoarea nominală. Titlurile cu cupon, în schimb, sunt vândute la valoarea nominală, iar emitentul plăteşte anual o dobândă, conform condiţiilor din prospectul de emisiune.

Lichiditatea plasamentelor este unul dintre elementele-cheie luate în calcul de BNR, astfel că la sfârşitul anului 2011 în bilanţul băncii centrale nu existau titluri clasificate ca deţinute până la scadenţă. Astfel, BNR nu poate obţine randament maxim din investiţiile în obligaţiuni cu discount.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu afirma recent că BNR găseşte tot mai greu plasamente prin care să fructifice eficient rezervele valutare, existând conturi unde fructificarea este zero sau chiar negativă.

Obligaţiunile emise de trezorerii europene din portofoliul BNR însumau 19 mld. euro (echivalentul a 83 mld. lei) în decembrie anul trecut, fiind în creştere cu 23% faţă de 2010. Aproape 80% erau titluri cu cupon, deţinute doar în euro, valoarea acestora fiind de aproape trei ori mai mare faţă de 2010. Titlurile cu discount au scăzut însă la jumătate, în portofoliul BNR existând inclusiv obligaţiuni cu discount în lire sterline.

De asemenea, anul trecut a fost plasată o sumă echivalentă cu 1,1 mld. euro în obligaţiuni cu discount emise de Trezoreria Japoniei. Concomitent, obligaţiunile cu discount emise de Trezoreria SUA, care însumau 9 mld. lei în decembrie 2010, au fost lichidate, în timp ce titlurile cu cupon în dolari au crescut cu 31%, la 10 mld. lei. BNR a încasat din obligaţiuni emise în dolari dobânzi cuprinse între 0,9% şi 4,25% pe an. Obligaţiunile în euro au adus randamente între 0,5% şi 5,4% pe an.

Sumele ţinute în depozite la termen şi depozite la vedere cumulau 23 mld. lei (5,3 mld. euro) la finalul anului trecut, aproape la jumătate faţă de 2010. Aproape 2 mld. euro erau ţinute la o singură bancă centrală din Uniunea Europeană.

Banca Naţională poate cumpăra obligaţiuni emise de alte state, dar din considerente prudenţiale nu poate cumpăra direct titlurile emise de statul român.