Cum au ajuns doi foşti bancheri în topul celor mai mari administratori de bani

Autor: Roxana Pricop 07.08.2012

Doi foşti bancheri au reuşit să strângă 45 de milioane de lei de la investitori şi să urce în clasamentul celor mai mari zece administratori de active pe o piaţă unde marile grupuri financiare fac regulile jocului. Cei doi au mizat pe banii clienţilor bogaţi, ai fondurilor de pensii şi ai fondurilor de investiţii.

După trei ani de funcţionare, societatea de administrare Atlas Asset Management, controlată de Liviu Arnăutu, fost dealer-şef al Emporiki Bank, şi condusă din funcţia de preşedinte de Dragoş Balaci, fost dealer-şef la ABN Amro (în prezent RBS Bank), a ajuns pe locul al nouălea în clasamentul celor mai mari administratori de active de pe piaţa locală şi se luptă cot la cot cu administratori independenţi cu tradiţie precum Cert­invest şi Globinvest.

Ascensiunea administratorului în clasament a avut loc în special graţie evoluţiei din ultimul an şi jumătate, interval în care Atlas AM a reuşit să atragă de la investitori peste 40 de milioane de lei şi să urce astfel de pe ultimul loc până spre vârful clasamentului. Cei mai mari administratori de active sunt Erste Asset Management şi Raiffeisen Asset Management, fiecare cu active de peste 3,2 miliarde de lei.

Cea mai mare parte din sumă a fost atrasă de fondul de acţiuni Equity Plus, care dispune în prezent de active de 30 de milioane de lei. Printre cei şapte investitori ai fondului de acţiuni se numără şi fondul de pensii obligatorii administrat de Allianz-Ţiriac. So­cietatea Atlas Asset Management mai administrează un fond deschis de investiţii, Audas Piscator deno­minat în euro, primul fond din portofoliu, şi alte trei fonduri închise de investiţii: Hermes, Herald şi Matador. Numărul total de in­ves­titori care au plasamente în cele cinci fonduri ale Atlas AM se ridică la treizeci.

Administratorul a reuşit să atragă bani în fondul de acţiuni în condiţiile în care restul fondurilor de acţiuni din piaţă sunt ignorate de investitori, iar administratorii ban­cari, precum Erste AM şi Raiffeisen AM, vând investitorilor în special fonduri monetare foarte apropiate de caracteris­ticile unui depozit bancar.

Semnalul transmis pieţei este că un administrator in­de­pendent, ne­afiliat niciunui grup bancar, îşi poate face loc pe piaţă şi poate deveni unul din primii zece jucători dacă ştie ce nişă de piaţă să exploateze.

"Evoluţia pozitivă din ultimele 18 luni a fost influenţată de schim­barea strategiei de ţintire a seg­men­telor de clienţi, ulterior modificărilor în structura acţiona­ria­tului socie­tăţii, în baza noului mandat acordat con­siliului de administraţie. Abor­dăm o strategie de marketing direct, cu obiectiv ţintă per­soane fizice cu venit mediu şi mare, precum şi per­soane juridice şi fonduri de inves­tiţii", a spus Dragoş Balaci, preşe­dintele societăţii.

La înfiinţare, în 2009, cel mai mare acţionar al societăţii era Cris­tian Sabou, fost conducător al socie­tăţii de administrare Swiss Capital. Acesta a ieşit din acţionariat şi a vân­dut participaţia către Liviu Arnăutu, care deţine în prezent 49,75% din capital. Printre acţionarii societăţii se numără şi Anca Balaci cu 28,29% din capital, Popescu Bogdan-Ovidiu cu 11,95% şi Dumitru Dorin cu 9,9%.