Acţiunile insolventei Contor Group Arad au revenit la tranzacţionare după 15 luni cu o creştere de 15%

Autor: Andrei Chirileasa 07.08.2012

Acţiunile producătorului de contoare de măsurare a apei Contor Group Arad (CGC), companie care a intrat în insolvenţă la începutul lui mai 2011, au revenit ieri la tranzacţionare după ce au fost suspendate timp de 15 luni din cauza procedurii de insolvenţă.

La revenirea pe bursă, titlurile Contor Group au câştigat 15%, atingând un preţ de 0,0276 lei/acţiune, ceea ce urcă valoarea de piaţă a companiei la 5,35 mil. lei (1,15 mil. euro).

Revenirea la tranzacţionare a acţiunilor s-a realizat după ce instanţele judecătoreşti au emis o hotărâre definitivă privind aprobarea planului de reorganizare. Potrivit acestui plan, compania îşi propune să ramburseze în proporţie de peste 80% datoriile garantate faţă de bănci, ANAF şi faţă de salariaţi, în timp ce creditorii chirografari nu vor recupera nimic. Plăţile pe care compania le va efectua în cadrul planului de reorganizare se ridică la 9 mil. euro, faţă de 7,5 mil. euro cât ar fi putut recupera creditorii în caz de faliment şi lichidare a companiei.

Compania mai estimează că îşi va putea continua activitatea şi şi-a bugetat ca până în 2014 să ajungă la afaceri de peste 10 mil. euro şi să treacă pe profit. Anul trecut, compania a avut afaceri de 19 mil. lei (4,48 mil. euro) şi pierderi de 67 mil. lei (15,8 mil. euro), care au provenit în principal din provizionarea unor creanţe neîncasate de la clienţi. Principalul motiv al intrării în insolvenţă a fost neîncasarea sumelor de la firmele din grup cărora producătorul de contoare le-a vândut cea mai mare parte a producţiei.

Majoritatea firmelor din grup, controlate de omul de afaceri Tudor Caracioni, au intrat în insolvenţă.

Principalii acţionari ai Contor Group Arad sunt fondurile grupului olandez MEI, SIF Banat-Crişana şi firma de brokeraj IFB Finwest, după ce compania a răscumpărat pachetul de acţiuni deţinut de fostul acţionar majoritar, firma Contor Caracioni din Germania, care a intrat la rândul ei în insolvenţă. Acţiunile ar putea fi anulate după transferul lor în contul companiei, acesta fiind şi unul dintre factorii care susţin creşterea de pe bursă, având în vedere că acţionarii minoritari vor avea automat participaţii mai mari.

Pe de altă parte, planul de reorganizare prevede că ING, principalul creditor al companiei, poate opta pentru conversia unor creanţe de până la un milion de euro în acţiuni, ceea ce ar face ca ING să devină unul dintre principalii acţionari ai companiei.

Contor Group s-a listat la bursă în 2008, în urma unei oferte publice iniţiale prin care a strâns 11,8 mil. lei de la investitori. Cei care au subscris în ofertă, printre care şi fondurile MEI, au pierdut milioane de lei şi speră să mai recupereze ceva în urma reorganizării.

Contor Group Arad este a treia companie de pe bursă care revine la tranzacţionare după ce a fost suspendată mai multe luni din cauza insolvenţei. Precedentele cazuri au fost cele ale dezvoltatorului imobiliar Impact (IMP), care a intrat în insolvenţă în iulie 2010, dar a făcut recurs şi a câştigat, şi cel al producătorului de confecţii Siretul Paşcani (SRT), care a intrat în insolvenţă în septembrie 2010 şi a revenit la tranzacţionare în octombrie 2011, după ce instanţa a aprobat planul de reorganizare al companiei.