Agricover atacă piaţa agricolă din vest: a cumpărat cu 1,6 mil. euro două silozuri în Bihor de la o firmă în faliment

Autor: Gabriel Razi 07.08.2012

Agricover, unul dintre primii cinci jucători de pe piaţa locală a comerţului cu materii prime agricole, a achiziţionat pentru 1,6 milioane de euro două silozuri cu o capacitate cumulată de aproape 50.000 de tone în judeţul Bihor de la compania Comcereal Bihor, aflată în procedură de faliment.

Preluarea celor două silozuri (unul cu o capacitate de 33.000 de tone, al doilea de 16.000 de tone) majorează capacitatea traderului de stocare a cerealelor cu 7%, la 730.000 de tone, şi marchează primul pas făcut de Agricover pe piaţa agricolă din vestul României.

"Am scos la vânzare mai multe silozuri şi baze de preluarea a cerealelor. Agricover a achiziţionat două dintre acestea. Comcereal Bihor este în procedură de faliment în acest moment. Sunt în derulare discuţii şi cu alte firme pentru preluarea celorlalte baze ale societăţii", a declarat Ioan Isai, asociat coordonator în cadrul Euroconsult Sprl, lichidatorul Comcereal Bihor.

De cealaltă parte, oficialii Agricover spun că achiziţia reprezintă o mişcare strategică a companiei, traderul urmând să achiziţioneze cereale de la fermierii din regiune.

"Este o preluare strategică într-o zonă unde Agricover nu era prezentă. Cele două silozuri sunt în nordul şi sudul judeţului. Prin aceste două silozuri compania va prelua numai cereale, fără a face şi distribuţie de inputuri (fertilizatori, pesti­cide, seminţe - n. red.)", se arată într-un răspuns al companiei transmis către ZF.

Achiziţiile făcute de Agricover în judeţul Bihor reprezintă prima extindere a traderului pe piaţa agricolă din vestul României, o regiune mai puţin exploatată de marile case de comerţ cu materii prime agricole. Până acum, atenţia acestor companii a fost concentrată pe regiuni precum Oltenia, Muntenia, Dobrogea sau Moldova, acolo unde este concentrată o bună parte din producţia agricolă vegetală de pe piaţa locală.

Un semn de interes din partea traderilor pentru piaţa agricolă din vestul României a fost dat în urmă cu un an şi de către Alfred Toepfer, al doilea jucător de pe piaţă. Compania a achiziţionat atunci un siloz de 16.000 de tone în localitatea Biled, judeţul Timiş.

Competiţie scăzută în judeţ

Prin achiziţia silozurilor din Bihor, în localităţile Marghita şi Tinca, Agricover se poziţionează cu capacităţi de depozitare a cerealelor la câţiva kilometri distanţă de graniţa cu Ungaria şi în apropierea oraşului Oradea.

Mai mult, traderul controlat de omul de afaceri de origine azeră Jabar Kanani, îşi va disputa supremaţia pe piaţa cerealelor din Bihor cu producătorul de ulei vegetal Ardealul, companie care deţine în acest judeţ silozuri şi magazii cu o capacitate totală de stocare de aproximativ 35.000 de tone.

În Bihor companii ce deţin capacităţi importante de stocare a materiilor prime agricole sunt şi Nutrientul Palota (24.000 de tone) sau Agroind Cauceu (8.000 de tone).

În regiune Agricover se va lupta pentru a prelua producţiile fermierilor lo­cali cu jucători printre care se numără Comcereal Satu Mare, Comcereal Timi­şoara, Alfred Toepfer sau Cerealcom Timiş.

Au poftă de achiziţii şi diversificare

Extinderea Agricover în vestul României vine şi după ce în ultima parte a anului trecut traderul a mai realizat o tranzacţie. La acel moment Agricover a intrat în acţionariatul unei firme care deţine un terminal de export la Dunăre, în judeţul Giurgiu, dezvoltat de austriecii de la VA Intertrading, un alt jucător puternic de pe piaţa cerealelor.

Agricover îşi consolidează prin aceste preluări poziţia pe piaţă într-un an în care lupta pentru recoltele fermierilor români se anunţă acerbă.

Dacă anul trecut fermierii şi traderii au avut un an-record, după ce producţiile mari au adus în economie aproximativ 19 miliarde de euro, seceta de toamna trecută şi mai ales din această vară a muşcat adânc din producţii, astfel că piaţa se anunţă în scădere. Singurele date certe în acest moment arată că producţia de grâu a coborât cu 30%, la 4,7 milioane de tone.

Agricover, companie care a încheiat anul trecut cu afaceri de 217 mil. euro, s-a concentrat în ultima perioadă pe diversificarea businessului. Traderul a luat recent un credit de la International Finance Corporation (IFC), divizie a Băncii Mondiale, pentru a da credite fermierilor prin divizia Agricover Credit IFN.

Compania a luat naştere în urmă cu 12 ani prin fuziunea dintre Comcereal Buzău şi producătorul de ulei vegetal Ulvex. Jabar Kanani, antreprenorul din spatele Agricover, mai deţine în România şi businessul Prodal '94, producătorul brandurilor de băuturi alcoolice Stalinskaya şi Wembley.