Irlandezii de la Mivan au pierdut două malluri în doi ani: Liberty Center şi Tiago Oradea

Autor: Cristi Moga 07.08.2012

Mallul Liberty Center din cartierul bucureştean Rahova, care a fost scos la licitaţie într-un dosar de executare silită, a fost adjudecat de la primul termen pentru 60 mil. euro, cumpărătorii fiind chiar băncile finan­ţa­toare - Eurobank (Bancpost), Alpha Bank şi Bank of Cyprus -, au declarat pentru ZF surse din piaţa bancară.

Centrul comercial construit de irlandezii de la Mivan în parteneriat cu familia Awdi este al doilea proiect de acest gen pierdut de Mivan, în condiţiile în care tot irlandezii au realizat şi proiectul Tiago Oradea - vândut în vara anului 2010 la licitaţie către Gabriel Popoviciu în urma lichidării.

Cele trei bănci aveau o expunere de 61 mil. euro pe mallul finalizat în toamna anului 2008 şi au decis executarea proiectului. La licitaţie mallul a fost cumpărat prin intermediul firmei Rosequeens Properties, înfiinţată anul trecut în Bucureşti şi al cărei administrator este un angajat al băncii Bank of Cyprus.

Reprezentanţii celor trei bănci nu au oferit informaţii cu privire la această tranzacţie până la închiderea ediţiei.

"Proiectul a fost adjudecat pentru un preţ de 60 mil. euro. Astăzi (ieri - n. red.) nu a fost achitat integral preţul de adjudecare, ci doar partea de preţ ce reprezintă cauţiunea necesară participării la licitaţie", a declarat Bogdan Dumitrache, coordonatorul biroului executorului judecătoresc prin intermediul căruia a fost realizată licitaţia.

Suma la care a fost adjudecat proiectul permite acoperirea creditelor acordate de bănci, dar nu şi alte eventuale creanţe ale firmei Liberty Center.

Este de aşteptat ca în următoarea perioadă cele trei bănci să finanţeze cu un credit nou firma prin care a fost câştigată licitaţia, iar la momentul potrivit mallul să fie scos din nou la vânzare. După falimentul şi lichidarea proiectului City Mall, Liberty Center este cel de-al doilea centru comercial vândut la licitaţie în Bucureşti. City Mall a fost însă valorificat la un preţ de 17,3 mil. euro, de aproape patru ori mai mic decât Liberty Center.

Suprafaţa închiriabilă a mallului Liberty Center este de circa 25.000 mp, iar principalii chiriaşi sunt Billa, Altex, Hervis, Reserved sau Deichmann.