Cătălina Ponor, final de carieră cu cinci medalii olimpice

Autori: Traian Terzian , Adina Oşan 08.08.2012

Gimnasta Cătălina Ponor a declarat, marţi seară, că Jocurile Olimpice au fost ultima competiţie din carieră, care se încheie cu cinci medalii olimpice în palmares, dintre care trei de aur.



"Mă retrag fără regrete. Am muncit fiecare secundă pentru echipă, am muncit fiecare secundă pentru mine, am muncit fiecare secundă pentru toată lumea. Am fost deja campioană olimpică şi voi părăsi gimnastica cu fruntea sus. Le mulţumesc tuturor pentru susţinere şi îmi pare rău că i-am dezamăgit", a spus Ponor pentru site-ul oficial al organizatorilor JO de la Londra.

Gimnasta va împlini 25 de ani, în 20 august, dintre care 20 au fost dedicaţi gimnasticii şi se gândeşte deja la îmbrăţişarea carierei de antrenoare. "Acum vreau o vacanţă, să-mi relaxez mintea. Apoi, voi încerca să fac ceva, cum ar fi să devin antrenoare", a mai spus Cătălina Ponor, marţi seară fiind afectată încă de ratarea unei medalii la bârnă. Ea a fost la un pas de a mai câştiga o medalie la bârnă, pe lângă argintul de la sol, dar în cele din urmă a fost a patra, după ce arbitrii au acceptat contestaţia făcută de antrenorul sportivei Alexandra Raisman, românul Mihai Breştean, acordându-i americancei o notă egală cu a româncei, dar cu o dificultate a exerciţiului mai mare.

După debutul oficial în marile competiţii, în 2002, Cătălina Ponor a avut parte de suişuri şi coborâşuri. Anul 2004 a fost apogeul carierei sale, cu trei medalii olimpice de aur la JO de la Atena, pe echipe, la bârnă şi la sol. Au urmat şi alte medalii preţioase, la Europene şi Mondiale, după care problemele de sănătate au forţat-o să se oprească, între 2007 şi 2011. Anul 2012 a debutat excelent pentru ea, cu aur european pe echipe, aur la bârnă şi argint la sol. Emoţiile pentru JO de la Londra au fost mari, aşteptările pe măsură, dar competiţia s-a încheiat pentru Cătălina Ponor fără medalie de aur, doar cu argint la sol şi bronz la echipe. Sportiva are planuri şi în viaţa privată, anunţând că se va logodi după revenirea de la Londra.

Palmares Cătălina Ponor:

Jocuri Olimpice - trei medalii de aur (cu echipa, sol şi bârnă, 2004), argint (sol, 2012), bronz (cu echipa, 2012);

Campionate Mondiale - trei medalii de argint (cu echipa, sol şi bârnă, 2003), două de bronz (bârnă 2005 şi cu echipa 2007);

Campionate Europene - şapte medalii de aur (2 cu echipa în 2004 şi 2012, 4 la bârnă în 2004, 2005, 2006, 2012 şi una la sol în 2004), două de argint (cu echipa în 2006, la sol în 2012) şi una de bronz (la sol în 2006).

Palmaresul Cătălinei Ponor mai include numeroase medalii cucerite la Cupele Mondiale, la bârnă şi sol.