În culisele grupului discret care face miliarde de dolari din Jocurile Olimpice

Autor: Radu Racu 08.08.2012

Veniturile Comitetului Olimpic Internaţional, o organizaţie nonprofit alcătuită din 109 persoane care se ocupă de organzarea Jocurilor Olimpice, au crescut cu 47% în ultimii patru ani, la 8 miliarde de dolari, conform Sportcal.

Menirea celor 109 este să promoveze şi să dezvolte competiţiile olimpice şi deşi nu se îmbogăţesc din această ocupaţie ei se bucură de anumite privilegii similare cu cele de care beneficiază capetele încoronate, notează Business Insider. Uneori au fost prinşi cu mită, dar în general ce se întâmplă în Elveţia, rămâne în Elveţia.

Cum este organizat Comitetul:

►veniturile Comitetului au crescut cu 47% din 2009 până în 2012

►Conturile comitetului sunt găzduite "convenabil" în Elveţia, pentru a evita impozitul pe venit.

►Contele Jacques Rogge, doctor, cavaler al Marii Britanii şi triplu-medaliat olimpic la yachting, este liderul ideal pe care ar putea să-l aibă grupul care numără printre membri pe prinţul Faisal bin Al Hussein, Prinţul Danemarcei, Prinţul Albert şi Prinţesa Nora de Lichtenstein.

►Oraşele care concurează pentru organizarea jocurilor olimpice se întrec în tratamente preferenţiale oferite membrilor Comitetului. Tratamentul "regal" include hoteluri de cionci stele, transport cu limuzina, sticle de whisky de până la 30.000 de dolari bucata şi bilete în primul rând la cele mai importante evenimente. Uneori cadourile depăşesc limita corupţiei, cum a fost în cazul oraşului american Salt Lake City în 2002. Autorităţile au descoperit atunci că membri comitetului au primit atenţii de milioane de dolari sub formă de cadouri, burse şi locuri de muncă pentru cunoştinţe.

►Veniturile din drepturi de televizare au crescut cu 52% în ultimii patru ani, la 3,93 miliarde de dolari. Sponsorizările internaţionale au adus 957 de milioane de dolari, de la 11 dintre cele mai mari companii din lume. Unde se duc banii?

►10% din venituri merg pentru asigurarea costurilor de activitate a Comitetului.

►70% din venituri sunt alocate pentru organizarea competiţiilor de vară şi iarnă

►circa 2,6 miliarde de dolari au mers către organizaţiile sportive

►Comitetul nu oferă în mod direct niciun ban atleţilor care concurează la Olimpiadă