Fabrica de hârtie a lui Tecar, afaceri de 25 mil. euro în S1, plus 12%

Autor: Laurentiu Cotu 08.08.2012
Producătorul de articole din hârtie Pehart Tec din Petreşti, judeţul Alba, controlat de omul de afaceri Ioan Tecar, a realizat în primul semestru o cifră de afaceri de 111,3 mil. lei (circa 25 mil. euro), în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru anul în curs oficialii Pehart Tec estimează realizarea unei cifre de afaceri de 241,5 milioane de lei (55 mililioane de euro), în creştere cu aproape 15% faţă de anul anterior. În 2011, afacerile companiei controlate de Tecar au fost de 210,7 milioane de lei (peste 49 milioane de euro), aproape două treimi din cifra de afaceri fiind realizate prin exporturi.

"Primul semestru din acest an a fost mai bun faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, aspect care se observă şi în creşterea vânzărilor şi implicit a producţiei companiei noastre. Ne propunem în continuare creşterea cotei de piaţă, atât pentru brandul propriu Pufina, cât şi pentru restul produsele de converting", a declarat Ioan Tecar, proprietarul companiei Pehart Tec.

Producătorul de hârtie şi-a bugetat pentru acest an un câştig net de peste 16,1 mil. lei (circa 3,7 mil. euro), de aproape opt ori mai mare decât profitul înregistrat în anul anterior. Pehart Tec a consemnat în 2011 un profit net de 2,1 mil. lei (490.000 de euro).

Pe piaţa internă, produsele companiei fie ajung în reţelele de magazine Real, Profi, Metro sau Penny, fie sunt comercializate prin intermediul distribuitorilor. Exporturile se realizează în Grecia, Ungaria, Bulgaria, Germania şi Serbia. Totodată, Pehart Tec colaborează cu Metro Ungaria pentru comercializarea produselor finite (prosoape de bucătărie, hârtie igienică, batiste sau şerveţele) în reţeaua Metro. Articolele companiei din Alba sunt vândute şi în Germania către Metro şi alte reţele de retail prin intermediul unui distribuitor (KMK Germany).

Compania spune că în urma investiţiilor derulate în anii trecuţi, capacitatea de producţie a fabricii din judeţul Alba a crescut cu aproximativ 30%.

În prezent, capacitatea de producţie a maşinilor de hârtie este de circa 50.000 de tone pe an, iar cea a liniei de converting este de circa 9.000 de tone pe an. În primul semestru, capacitatea de producţie a maşinilor de hârtie a crescut cu peste 12%, iar pentru produsele de converting creşterea a fost de 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Pehart Tec activează pe o piaţă foarte aglomerată şi într-o continuă schimbare. În ceea ce priveşte segmentul produselor igienico-sanitare, cu câteva mici excepţii, fidelitatea faţă de brand este destul de redusă. De aceea, trebuie depuse eforturi pentru modelarea ofertei în funcţie de evoluţia pieţei", a precizat Tecar.

Compania a anunţat demararea în acest an a unei investiţii de peste 8,2 mil. euro pentru realizarea unei unităţi de cogenerare, care va contribui la reducerea costurilor cu energia electrică şi gazele naturale.

Valoarea totală a proiectului este de 8,25 mil. euro, din care circa 4 mil. euro reprezintă fondurile nerambursabile. Investiţia are ca termen de finalizare al doilea semestru al anului viitor. Compania are în prezent 365 de angajaţi, salariul mediu net în companie ajungând anul trecut la 1.252 lei.

Cifra de afaceri totală înregistrată anul trecut de jucătorii din piaţa de celuloză şi hârtie a ajuns la circa 390 mil. euro, în creştere cu 19% faţă de anul anterior, iar volumul total de carton ondulat produs a ajuns la 243.000 de tone, conform oficialilor Patronatului din Industria de Celuloză şi Hârtie.

Anul trecut bătălia la vârful clasamentului s-a dat între o companie ce face parte dintr-o multinaţională, Rondocarton, şi firma Pehart Tec, deţinută de Ioan Tecar.

Pehart Tec face parte din grupul MG-Tec, care numără 10 companii şi are în total circa 1.150 de salariaţi. Cele mai mari companii din grup sunt Pehart Tec, Metalicplas Impex, Metalicplas Distribution sau Samus Construcţii.

Acţionarii semnificativi ai Pehart Tec sunt Ioan Tecar cu o participaţie de 71,25% şi BERD cu 25% din acţiuni.