Care este reţeta creşterii afacerilor şi profiturilor Petrom: vinde mai puţin, dar mai scump

Autori: Andrei Chirileasa , Ciprian Botea 09.08.2012

Petrom, cea mai mare companie din România, controlată de austriecii de la OMV, a anunţat ieri un profit net de 2 mld. lei (462 mil. euro) pe primul semestru, cu 16% mai mare decât în perioada similară a lui 2011, şi ar putea atinge în acest an pragul de un miliard de euro profit dacă îşi menţine ritmul de creştere şi în semestrul al doilea.

Profitul record al Petrom compensează pierderile suferite de băncile austriece la nivel local şi păstrează constantă suma profiturilor pe care austriecii le extrag din principalele interese ale lor din România, unde controlează 40% din piaţa de carburanţi, prin Petrom, şi o treime din sectorul bancar, prin BCR, Raiffeisen şi Volksbank. În ultimii trei ani, profiturile Petrom au crescut puternic pe fondul scumpirii carburanţilor, în timp ce băncile austriece cu operaţiuni în România au trecut pe pierdere, din cauză că unii dintre clienţii români nu şi-au mai putut plăti ratele. Carburanţii mai scumpi şi ratele mai mari, din cauza dobânzilor ridicate şi a creşterii cursului de schimb, au frânat în schimb revenirea consumului şi a economiei. OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, controlată de grupul austriac OMV, a raportat în primul semestru al anului o cifră de afaceri de 12,2 mld. lei (2,78 mld. euro), cu 19% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce profitul net al companiei a urcat cu 16%, la 2,03 mld. lei (462 mil. euro).

Rezultatele reprezintă un nou record pentru prima jumă­tate a anului şi se datorează creşterii preţurilor carburanţilor. În schimb, cantităţile vândute au scăzut cu circa 3%, atât pe seg­menul comercial, reprezentat de companii, cât şi pe seg­mentul de retail, respectiv vânzările la pompă către persoane fizice, conform reprezentanţilor companiei.

Preţul mediu al motorinei comercializată de Petrom a crescut cu 16% în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă a lui 2011, în timp ce preţul mediu al benzinei a urcat cu 12%, conform calculelor ZF pe baza preţurilor publicate de companie. Tendinţa de creştere s-a accelerat în ultimele săptămâni când preţurile au atins noi maxime istorice, sărind peste pragul de 6 lei/litru.

Reprezentanţii Petrom au explicat mereu că profiturile companiei nu vin din creşterea preţului carburanţilor, ci din creşterea preţului petrolului pe pieţele internaţionale şi din creşterea cursului leu/dolar. În ultima perioadă, au crescut atât petrolul, cât şi cursul, ceea ce reprezintă cea mai proastă combinaţie pentru consumatorii de carburant.

"Noi avem o politică de preţ moderată, adică evităm să transferăm în preţul la pompă vârfurile cotaţiilor internaţionale", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom. Conform graficelor prezentate de Petrom, cotaţiile internaţionale la benzină au crescut, în lei, cu circa 26% de la începutul anului, în timp ce preţurile benzinei la Petrom au crescut cu circa 7%.

Care este avantajul de a avea petrol local dacă preţurile sunt la fel ca în ţările fără petrol?

Petrom extrage însă cea mai mare parte a ţiţeiului din România, cu costuri mici şi plătind o redevenţă modică statului român, în timp ce benzina şi motorina le vinde la preţuri internaţionale.

Astfel, nu este aproape nicio diferenţă între Petrom şi Rompetrol sau Lukoil, care importă petrolul din Kazahstan şi din Rusia, la preţuri internaţionale, şi-l procesează în România. Atâta doar că Petrom face profit în România, din care plăteşte dividende acţionarului austriac, dar şi statului român, Fondului Proprietatea şi investitorilor de pe bursă, iar Rompetrol şi Lukoil lasă profiturile la companiile-mamă şi raportează pierderi pe companiile de aici.

Reprezentanţii Petrom au explicat însă că diferenţa constă în investiţiile pe care le realizează pentru a înlocui rezer­vele de petrol utilizate şi pentru a creşte producţia locală.

"Un miliard de euro investit în producţia de ţiţei şi gaze creează circa 26.000 de locuri de muncă pe an în economie, directe, prin contractori şi prin contractorii contractorilor, con­tribuie la PIB cu 2,3 miliarde de euro şi la veniturile bu­getare cu 600 de milioane de euro, asigurând în plus siguranţa aprovizionării. Un miliard de euro care merge către importuri de ţiţei şi gaze nu are aproape niciun efect în economie, ci contribuie la creşterea deficitului de cont curent", a explicat Mariana Gheorghe. Ea a mai spus că Pe­trom a investit în ultimii trei ani în medie 1,1 mld. euro pe an, iar pentru perioada 2012-2014 ar putea realiza investiţii de 0,8-1,2 mld. euro pe an, contribuind astfel la creşterea in­de­pen­denţei energetice a României. Petrom condiţionează însă realizarea acestor investiţii de menţinerea preţului ridicat al ţiţeiului şi de existenţa unui cadru de reglementare "concurenţial şi stabil".

Petrom a mai precizat că în primul semestru contribuţiile la bugetul de stat au crescut cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2011, la peste 4,4 mld. lei (peste un miliard de euro), re­pre­zen­tând TVA şi accize, taxe directe şi dividende plătite statului.

Trimestrul al doilea a fost mai slab, dar următoarele se anunţă mai bune

Creşterea raportată de Petrom în primul semestru se datorează rezultatelor foarte bune din primul trimestru, în timp ce trimestrul al doilea a fost mai slab, din cauza scăderii preţului ţiţeiului în perioada aprilie-mai şi a închiderii timp de şase luni a rafinăriei Petrobrazi, pentru lucrări de mentenanţă şi modernizarea unei instalaţii de producţie, au explicat reprezentanţii companiei.

Profitul net a scăzut în trimestrul al doilea cu 29% faţă de trimestrul doi din 2011, la 643 mil. lei (145 mil. euro), deşi vânzările au crescut cu 17%, la 6,2 mld. lei (1,4 mld. euro).

"Performanţa operaţională din T2/12 a fost afectată de pro­ducţia mai redusă de hidrocarburi ca urmare a declinului unor zăcăminte-cheie din România şi de oprirea, timp de şase săp­tă­mâni, a rafinăriei Petrobrazi pentru a moderniza unitatea de distilare atmosferică şi în vid a ţiţeiului", a explicat Mariana Gheorghe.

Investiţia de la Petrobrazi s-a ridicat la circa 100 mil. euro şi a angrenat 4.500 de persoane din peste 100 de companii.

Pentru perioada următoare, compania estimează că preţul petrolului se va menţine peste nivelul de 100 de dolari/baril, ceea ce înseamnă că şi preţurile carburanţilor vor rămâne ridicate sau poate chiar vor continua să crească. Reprezentanţii Petrom au precizat că au văzut şi o uşoară revenire a volumelor vândute.

În plus, compania estimează că va recupera o parte din pierderile generate de închiderea Petrobrazi în următoarele trimestre. Începerea exploatării comerciale a centralei pe gaze de la Brazi, de la 1 august, ar putea contribui de asemenea la creşterea profitului în a doua jumătate a anului, deoarece va ajuta compania să-şi valorifice gazele pe care le extrage la un preţ mai mare decât în prezent.