Omagiu Nicolae Herlea. Verdi şi Wagner pe Esplanada Dunării/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 10.08.2012

Atmosfera de sărbătoare ce caracterizează şi în acest an marele eveniment al artei cântului creat în 1995 de Mariana Nicolesco pentru a onora memoria ilustrei predecesoare Hariclea Darclée în chiar teatrul în care aceasta debuta în 1881 la Brăila, oraşul natal al acesteia, a cunoscut două puncte culminante: Recitalul laureatei Marelui Premiu Darclée 2010, soprana Edith Borsos, acompaniată la pian de Ioana Maxim, în seara inaugurală, pe 1 august, şi celebrarea a 85 de ani de la naşterea marelui bariton Nicolae Herlea, pe 4 august.

Spre încântarea publicului, Edith Borsos, care în ultima stagiune a fost adeseori aclamată pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, a strălucit într-un repertoriu de o mare diversitate, cuprinzând pagini splendide din creaţia lui Verdi, Ceaikovski, Boito, Wagner, Catalani şi Gershwin, în bisul oferit cu aria Clarei din Porgy and Bess de acest din urmă compozitor alăturându-i-se simpatica soprană de culoare din Statele Unite, Melanie Campbell. Un moment important al Recitalului a fost interpretarea de către Edith Borsos, la dorinţa Marianei Nicolesco, a ariei Ebben ne andrò lontana din opera La Wally de Catalani, la premiera mondială a căreia Hariclea Darclée strălucea acum 120 de ani la Teatrul alla Scala din Milano.

Sărbătorit la aniversarea a 85 de ani de viaţă, Nicolae Herlea a trăit momente de inegalabilă emoţie, ascultând cuvintele adresate de Mariana Nicolesco, care i-a remis de altfel Medalia Darclée şi Diploma de Onoare a Fundaţiei Darclée "pentru vocea incomparabilă ce a încântat atâtea generaţii pe meridianele lumii". În timpul conferinţei care a urmat, rostită de Dr. Stephan Poen, Nicolae Herlea: o celebrare la 85 de ani, marele artist a urmărit, mână în mână cu Mariana Nicolesco, videoproiecţii cu arii din opere de Verdi, Giordano şi Puccini interpretate de el, subliniate de aplauzele entuziaste ale tinerei generaţii de artişti şi ale publicului prezent la manifestare.

În zilele de 2, 3 şi 4 concurenţii veniţi din 24 de ţări s-au prezentat în faţa Juriului Internaţional, 72 dintre aceştia fiind admişi în etapa a doua a Concursului programată pentru zilele de duminică 5 şi luni 6 august când, la ore târzii, urma să fie publicată lista celor care au intrat în etapa a 3-a, cu public, a Concursului, ce are loc în zilele de marţi 7 şi miercuri 8 august, când vor fi acompaniaţi de Orchestra Festivalului Darclée dirijată de maestrul Marco Balderi.

Vineri 10 august are loc pe Esplanada Dunării marele Concert Verdi - Wagner dedicat bicentenarului naşterii celor doi titani ai muzicii, concert la care vor lua parte laureaţi ai Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, şi în care vor fi propuse cu precădere opere în care Darclée a strălucit la timpul ei.

Sâmbătă 11 august are loc reprezentaţia cu opera Il Trovatore de Giuseppe Verdi, iar duminică 12 august mult aşteptata Gală a Laureaţilor 2012 şi Ceremonia decernării premiilor.