Harta joburilor disponibile, pe regiuni: ce oraşe din România oferă cele mai mari şanse de angajare în luna august

Ziarul Financiar 09.08.2012

Companiile din oraşele aflate în sudul şi centrul ţării - în special din Bucureşti, Braşov, Sibiu, Constanţa şi Ploieşti - au scos la concurs în luna august peste 12.500 de locuri de muncă vacante, adică 33% din numărul total de 37.570 de joburi disponibile la nivel naţional, potrivit calculelor ZF pe baza datelor disponibile pe site-urile de recrutare online.

Spre exemplu, în topul zonelor cu cele mai multe şanse de angajare pentru români se află Capitala, cu peste 6.270 de posturi scoase la concurs de companii precum De­ca­thlon, Dell Services, Hewlett-Packard (HP), Auchan, Renault Tehnologie Rou­maine, Profi, eMAG, JW Marriott Bucha­rest sau Romtelecom, arată datele centra­lizate de pe site-ul de recrutare eJobs. În ace­laşi timp, zona de vest a României este aproa­pe pe ultimele locuri din punctul de ve­dere al ofertelor de muncă - luna aceasta com­­paniile din România au anunţat doar peste 3.800 de oferte pentru posturile vacante.

"În mod normal, zona de Vest a ţării se clasează pe locul doi, imediat după Bucureşti - Ilfov, în ceea ce priveşte numărul mare de locuri de muncă disponibile, fiind depăşită câteodată doar de Cluj", spune Sorin Popescu, branch manager pentru Timişoara în cadrul firmei de recrutare Lugera & Makler. Potrivit acestuia, unul dintre motivele pentru care există această discrepanţă între numărul joburilor disponibile din zona Bucureşti - Ilfov şi cea de Vest ar putea fi întreruperea activităţii companiilor din această zonă în perioada de vară, când angajaţii intră în concediu pentru o perioadă de două sau trei săptămâni.

"Un alt factor care poate explica diferenţa dintre cele două zone o reprezintă specificul angajaţilor din Vest, care înregistrează un nivel ridicat de constanţă în plan profesional", adaugă Popescu.

Printre posturile scoase la concurs în Bucureşti de marile companii se numără cel de senior advisor (Dell Services), inginer economist (Renault), manager financiar (Decathlon), collection analyst (HP), PHP developer (eMAG), agent vânzări (Romtelecom), supervisor departament tehnic (JW Marriott Bucharest) sau controlor livrare marfă (Auchan).

Deşi cele mai mari companii de pe piaţa locală care fac recrutări în Bucureşti au publicat oferte de muncă şi în zona de Vest a ţării, numărul total al acestora nu reuşeşte să atingă nivelul regiunii de Sud (cu 5.630 de posturi disponibile) şi Centru (cu circa 5.320 de locuri de muncă) ale României.

"Este posibil ca zona de Vest să aibă mai puţine locuri de muncă disponibile pentru că acolo există cerere preponderent pentru personalul din sectorul industrial şi producţie, pentru care firmele de recrutare nu postează anunţuri pe site-urile de specialitate. Noi apelăm la o metodă de sourcing direct, prin care distribuim flyere, lipim afişe la primăriile şi şcolile din satele învecinate sau chiar le distribuim în microbuzele care au rute şi în alte sate", precizează Eliza Nechifor, marketing & communication coordinator în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane ManpowerGroup.

Printre marile companii care fac recrutări în această perioadă în Arad, Reşiţa, Timiş sau Hunedoara se numără OBI, Profi, Metro Cash & Carry, DHL, Takata România, Germanos, Dell International Services, Coca-Cola, Decathlon, Autoliv România, HP, Auchan sau Flanco. Peste 85% din totalul ofertelor de muncă din această zonă s-au concentrat în judeţul Timiş. Locuitorii din vestul ţării care sunt în căutarea unui loc de muncă au posibilitatea să se angajeze luna aceasta ca project manager pentru centrul de inginerie în cadrul producătorului de componente auto Takata, region assets coordinator pentru Coca-Cola HBC, financial asistant în cadrul Hewlett-Packard (HP), asistent comunicare şi relaţii publice pentru grupul german Bosch, contabil în cadrul retailerului Decathlon sau software developer în cadrul producătorului de sisteme de siguranţă auto Autoliv Ro­mânia. Pentru un post de project manager în cadrul unei companii mari de pe piaţă, un angajat cu expe­rienţă poate câştiga peste 2.000 de euro net pe lună, chiar până la 3.000 de euro lunar, dacă face dovada unei certificări în domeniu, spune Ramona Mazilu, senior human capital con­sul­tant al firmei de consultanţă Lugera & Makler.

Pe locul patru în topul zonelor cu cele mai numeroase oferte de muncă din România se poziţionează partea de Nord-Vest a ţării, cu 4.940 de anunţuri de recrutare. Circa 30% din numărul total al locurilor de muncă din această zonă au fost direcţionate către Cluj. În topul domeniilor cu cele mai multe oferte de muncă se numără sectorul IT (unde sunt şi cele mai mari salarii de altfel, cel mai prost plătit angajat în acest sector având un salariu mediu net de circa 700-800 de euro pe lună, potrivit ultimelor date ale ZF, de aproape două ori mai mult decât media salarială pe economie), retail sau producţie.

"În zona de Nord-Vest a României, în special în Cluj, poate cel mai bine dezvoltat sector este cel de IT. Sunt foarte multe companii care activează în acest domeniu, iar cerinţele pentru candidaţii care vor să aplice pentru un job în IT sunt printre cele mai crescute la nivel naţional. Spre exemplu, sunt şase sau opt limbi străine foarte căutate de angajatori, mai cu seamă cele nord-europene şi vestice", explică Nechifor. Luna aceasta locuitorii zonei de Nord-Vest a României se pot angaja ca Java developer (Endava), intern în cadrul companiei furnizoare de servicii IT Pentalog, Junior C++ video-games pro­grammer (Gameloft România), casier în cadrul retailerului Metro Cash & Carry, reprezentant vânzări (Orange Store) sau key account supervisor pentru producătorul de ciocolată Kandia Dulce.

În ceea ce priveşte funcţia de software developer din cadrul unei companii cu activităţi în sectorul IT, Ramona Mazilu spune că salariul poate varia în funcţie de nivelul de experienţă solicitat angajatului, având în vedere nevoia companiilor de a găsi personal care să aibă cunoştinţe de utilizare a acestui program. Astfel, pentru un post de junior Java, proaspăt absolvent al studiilor superioare sau cu experienţă de până într-un an de zile, salariul poate porni de la 400-500 de euro, în timp ce un post de intermediate Java (cu experienţă de doi sau trei ani), salariul variază între 800 şi 1.000 de euro net pe lună.

"Pentru sectorul de dezvoltare de software Java/PHP, trebuie făcută o distincţie, pentru că există o mare diferenţă între cele două profile. Dezvoltatorii de PHP se găsesc foarte uşor şi este simplu de învăţat un astfel de program, care nu are alte tools-uri noi (spre exemplu, Ruby on Rails - platformă de dezvoltare web care facilitează construirea mai rapidă a aplicaţiilor - n. red.), în timp ce pentru Java este o mare nevoie de personal", explică Mazilu.

Potrivit ei, un angajat cu cinci ani de experienţă în domeniu, care ocupă postul de senior Java în cadrul unei companii poate câştiga între 1.800 şi 2.000 de euro net lunar. Alte companii care mai fac recrutări în oraşele din nord-vestul ţării sunt Dell, Genpact, HP, Decathlon, Flanco, Profi, Pangram, C+C sau Takata.

Cei mai mari cinci angajatori de luna aceasta sunt compania cu activităţi în sectorul IT Wipro Techonolgies, retailerul Nissa, distribuitorul cu activităţi în FMCG Zepter, retailerul de cosmetice Avon şi compania de telecomunicaţii Romtelecom. Primele trei companii din top oferă câte 50 posturi vacante numai în Bucureşti, în timp ce Avon şi Romtelecom oferă acelaşi număr locuri de muncă, însă la nivelul întregii ţări, alături de retaileriul Profi.

În timp ce salariul unui agent de vânzări în telecom poate varia între 2.000 şi 2.500 de lei net pe lună (adică 441 de euro, respectiv 551 de euro), câştigul fiind compus de o parte salarială fixă la care se adaugă şi beneficii, agentul unei companii care vinde produse (cum este cazul Avon) se bazează pe un salariu lunar câştigat din comisionul de vânzări, spune Ramona Mazilu. Printre ariile geografice cu cele mai puţine anunţuri de recrutare se numără zonele de Sud-Vest (3.742 de oferte) şi Sud-Est (3.342 posturi disponibile) ale României, conform calculelor ZF pe baza datelor disponibile pe site-ul de recrutare online eJobs. Printre cei mai mari jucători de pe piaţa de recrutare online se numără site-urile MyJob, BestJobs, HiPo.ro, Tjobs sau Jobsinro. ro.