Halmai, Euro GSM: Am urcat la 7% din piaţa de telefoane mobile datorită smartphone-urilor şi serviciilor de date

Autor: Laurentiu Cotu 12.08.2012

Retailerul Euro GSM, controlat de antreprenorii locali Silvia şi Zolt Fodor, a obţinut în primul semestru o cotă de 7,18% din piaţa de telefoane mobile, faţă de 5,72% în aceeaşi perioadă a anului trecut. Piaţa de telefoane mobile din România a stagnat anul trecut la circa 3,5 milioane de unităţi, din care circa 600.000 au fost smartphone-uri, conform informaţiilor din piaţă. Liderul tradiţional de până atunci, Nokia, a fost detronat în 2011 de Samsung.

"În ceea ce priveşte cota din piaţa telecom înregistrată în primul semestru, aceasta a crescut semnificativ faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe segmentul telefoanelor mobile am crescut la 7,18%, iar pe segmentul serviciilor de voce am înregistrat o creştere a cotei de piaţă la 36%, rezultate obţinute la nivelul retailerilor Orange", a declarat pentru ZF Transilvania Zoltan Halmai, directorul comercial al Euro GSM.

Potrivit acestuia, creşterea a fost mai accentuată la nivelul serviciilor de date unde, de la o cotă de piaţă de 26,6% în luna iunie 2011, Euro GSM a ajuns la 32,6% în iunie 2012.

Compania şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de aproape 22 mil. euro, mai mult cu 10% faţă de anul trecut, datorită în principal creşterii vânzărilor de smartphone-uri şi accesorii.

"Factorii care au generat această expansiune a pieţei, şi implicit a businessului, au fost creşterea tot mai pronunţată a cererii de smartphone-uri şi de servicii de date. Primul semestru din 2012 a însemnat pentru noi o intensificare a vânzărilor la nivelul tuturor segmentelor de servicii şi produse comercializate", a spus Halmai.

Potrivit reprezentanţilor companiei clujene, accesoriile înregistrează cel mai mare număr de unităţi vândute la nivelul produselor comercializate în reţeaua Euro GSM, urmate de telefoanele mobile, în timp ce tabletele au, în prezent, o cotă mai mică în volumul total al vânzărilor.

În primul semestru Euro GSM a înregistrat o creştere de 83% a opţiunilor smartphones, abonamentele de date cu crescut cu 89%, iar opţiunile destinate internetului pe mobil au înregistrat un avans de 63%, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2011. Creşterea a fost susţinută de evoluţia pozitivă a pieţei telecom în această perioadă de timp.

Anul trecut în România s-au vândut 600.000 de smartphone-uri, iar în acest an cifra ar putea urca la un milion de terminale, potrivit estimărilor făcute de Samsung, cel mai mare jucător de pe piaţa de telefoane mobile din România.

"Pentru al doilea semestru preconizăm menţinerea trendului pozitiv înregistrat de la începutul anului. Ne bazăm pe creşterea nivelului vânzărilor de smartphone-uri, tablete şi servicii de date", a afirmat directorul comercial al Euro GSM. Pe de altă parte, intrarea masivă de smartphone-uri şi tablete pe piaţă va determina totodată şi reducerea preţurilor acestora, sunt de părere reprezentanţii companiei.

Reţeaua Euro GSM numără 117 magazine, care funcţionează în sistem de franciză.

În acest an compania derulează un program de optimizare a reţelei de magazine, care presupune relocarea de unităţi în zone cu potenţial comercial ridicat şi creşterea eficienţei magazinelor existente. Euro GSM, cel mai mare retailer autohton din piaţă şi partener al operatorului de telefonie mobilă Orange România, are sediul central în Cluj-Napoca şi o reţea de magazine extinse în toată ţară.

"Pe partea de expunere şi merchandising a magazinelor, am introdus în câteva dintre unităţile noastre telefoane touch & try pentru o testare live a acestora de către clienţi, urmărind astfel oferirea unei experienţe de cumpărare cât mai simple", precizează Halmai.

Compania comercializează telefoane, accesorii, precum şi toată gama de servicii de telefonie mobilă ale operatorului partener, respectiv abonamente de voce, internet mobil sau telefonie fixă. Proprietarii Euro GSM, oamenii de afaceri clujeni Silvia şi Zsolt Fodor, au intrat în acest business în anul 1997, Euro GSM fiind unul dintre cei mai vechi parteneri ai Orange din România.