Seceta înăbuşă deopotrivă economii mici, precum cele din Europa de Est, şi mari, ca SUA

Autor: Gabriel Razi 13.08.2012

Guvernul SUA estimează că anul acesta recolta de porumb va fi cu aproape 13% mai redusă din cauza celei mai grave secete din ultimele decenii, în timp ce în Ungaria fermierii se plâng că tem­peraturile ridicate au compromis 40% din recoltă, iar în Ucraina producţia de grâu va scădea probabil cu o treime.

Departamentul american al agri­culturii şi-a redus cu 17% estimarea privind recolta de porumb de anul acesta, la 273 milioane tone, cu 12,7% mai puţin decât anul trecut. Proiecţia anterioară data din luna iunie, când americanii au redus cifrele de producţie cu alte 12%.

Rapoartele lunare ale departa­mentului sunt urmărite cu atenţie la nivel mondial atât de traderii de cereale, cât şi de producători agricoli, datele de pro­ducţie ale oficialilor americani influ­enţând direct pieţele internaţionale de mărfuri agricole.

Producţia medie la hectar pentru recolta americană de porumb s-a redus cu 22,6 buşeli (unitate de măsură a volumului echivalent a 36 de litri - n.red.) la 123,4 buşeli/acru ca urmare a secetei şi a temperaturilori ridicate. Potrivit acestor estimări, producţia medie la hectar pentru porumb va fi în acest an agricol cea mai slabă începând cu sezonul agricol 1995/1996. Producţia totală de porumb este estimată a fi cea mai slabă începând cu sezonul agricol 2006/2007", notează oficialii americani.

Datele arată că nu numai SUA vor avea o producţie mai mică de porumb. Estimările privind producţia mondială au fost, de asemenea, reduse luna aceasta.

Astfel, recolta mondială de porumb ar urma să scadă în acest an la 849 milioane tone, proiecţia fiind cu 6% mai mică faţă de luna iulie. În 2011, producţia mondială de porumb s-a situat la 876 milioane tone.


Clubul celor înfrânţi

Pe lângă Statele Unite, în "clubul" celor care pierd lupta cu seceta se numără şi alte mari pieţe agricole precum Ucraina, Canada sau producătorii din Uniunea Europeană.

Datele arată că producţia de porumb a Ucrainei se va reduce cu 12,5%, la 21 milioane de tone. Oficialii de la Kiev anticipează exporturi de porumb de 12,7 milioane tone în următorul an comercial, comparativ cu 14 milioane tone în sezonul trecut. Analiştii se aşteaptă ca Ucraina să devină al treilea mare exportator de porumb, după SUA şi Argentina, notează Financial Times.

În Ungaria, fermierii spun că seceta le produce pierderi de 890 milioane dolari legate de recolta de porumb.

Dintre producătorii agricoli din UE, România va avea printre cele mai mari pierderi pentru porumb. Recent, Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a anunţat că 47% din cele 2,6 milioane de hectare acoperite cu porumb sunt afectate de secetă şi de temperaturile ridicate din ultimele două luni.

Estimările pentru UE arată că producătorii vor strânge în silozuri 61,5 milioane tone porumb, recolta aşteptată fiind cu 6% mai mică decât în iulie.

Pe de altă parte, alţi mari producători printre care China, Argentina şi Africa de Sud au reuşit să-şi majoreze recoltele.

China are o producţie de porumb estimată la 200 milioane tone, în creştere cu 2% faţă de luna anterioară. În anul agricol 2010/2011 producătorii chinezi au strâns 192 milioane tone de porumb.

În contextul unei recolte de porumb în scădere, oficialii americani se aşteaptă la preţuri în creştere pentru porumb, evoluţie ce va avea efect în sensul scăderii consumului, care are o pondere foarte mare în PIB-ul ţării.