A cincea maşină electrică a fost înmatriculată şi circulă pe şoselele din Baia Mare

Autor: Bogdan Alecu 13.08.2012

Nissan Leaf este cel mai "exclusivist" automobil înmatriculat luna trecută în România şi care ridică la cinci numărul total al maşinilor electrice prezente pe drumurile din România.

 

Automobilul electric a fost achiziţionat direct de către noul proprietar din Germania, automobilul electric fiind înmatriculat în Baia Mare, potrivit unor surse apropiate Nissan România, maşina nefiind disponibilă oficial pe piaţa locală, ci doar în Europa de Vest.

 

Alături de un Nissan Leaf, luna trecută a mai fost înmatriculat şi un Opel Ampera, potrivit statisticilor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), un alt automobil electric, care însă dispune şi de un motor pe benzină cu rol de generator.

 

În Germania un Nissan Leaf are un preţ de pornire de 35.642 de euro (cu TVA de 19% inclusă). În România sunt disponibile două automobile electrice, Mitsubishi iMiEV cu un preţ de pornire de 36.640 de euro cu TVA şi Citroën C-Zero care pleacă de la 30.628 de euro, ambele având o autonomie de aproximativ 150 km.

 

Până acum s-au livrat pe piaţa locală trei unităţi din modelul iMiEV şi un Citroën C-Zero, în condiţiile în care acestea au preţuri similare cu cele ale unui SUV compact premium, în timp ce dimensiunile sunt de segment mini.

 

Pe de altă parte, motorul electric al acestora este mult mai eficient din punctul de vedere al costurilor, având un cost de exploatare de echivalentul unui consum de 1 litru/100 km al unui motor pe benzină.

 

Spre deosebire de cele două automobile electrice prezente oficial în România, Nissan Leaf este un model de segment compact având dimensiuni comparabile cu ale unui Volkswagen Golf (care însă are un preţ de pornire de 14.600 de euro), cu o lungime de aproape 4,5 metri, cinci locuri şi un portbagaj de 330 de litri, în condiţiile în care Leaf a fost proiectat direct ca un automobil electric, şi nu unul "clasic" transformat.

 

În afara celor două auto­mobile electrice luna trecută s-au mai înmatriculat pe piaţa locală trei automobile Ferrari - 458 Italia, California şi 612 Scaglietti, cu o valoare cumulată de peste 800.000 de euro, un Bentley Continental GT V8 şi un Rolls Royce Ghost.

 

În total, la nivelul lunii trecute înmatriculările de autoturisme noi au înregistrat o scădere de aproape 30% faţă de perioada similară a anului trecut, la 6.000 de unităţi, iulie fiind cea de-a patra lună consecutivă de declin. La nivelul primelor şapte luni, scăderea este de puţin peste 2%, la aproape 39.400 de maşini.

 

În timp ce Ferrari şi-a dublat luna trecută numărul de maşini înmatriculate la şapte unităţi, în iulie înmatriculările Dacia au scăzut cu aproape 50% faţă de iulie 2011, la puţin peste 1.400 de maşini, pe fondul unui program "Rabla" aproape inexistent.