Evoluţia parcului de utilaje agricole

Autor: Gabriel Razi 15.08.2012

Pe plus faţă de acum cinci ani este şi dotarea cu utilaje a agriculturii locale. În cinci ani de luat fonduri de la UE fermierii s-au dotat cu 9.000 de tractoare (plus 5% faţă de acum cinci ani), 7.000 de pluguri (plus 7%), 800 de combine (plus 3,2%) şi 3.300 de semănători (plus 6%).

România are o flotă de 183.000 de tractoare la 8,3 milioane de hectare de teren arabil, în timp ce Polonia la 14 milioane de hectare are în funcţiune 1,5 milioane de tractoare, potrivit datelor FAO (Food and Agri­culture Organisation - Organizaţia pentru Agricultură şi Alimentaţie din cadrul ONU). Datele arată că Polonia are la dispoziţie un tractor pentru fiecare zece hectare, în timp ce în România raportul este de 4,5 ori mai mare. Diferenţa de mecanizare se vede în nivelurile de productivitate, care sunt în medie de 1,5 ori mai mari în Polonia faţă de România. Spre exemplu, anul trecut produ­cătorii agricoli polonezi au obţinut o productivitate medie la porumb de 6,5 tone la hectar, în timp ce în România randamentul a fost de numai 4 tone/hectar, arată datele Coceral, o organizaţie europeană a traderilor de materii prime agricole.

Mai mult, statisticile oficiale arată că parcul de utilaje agricole continuă să fie învechit. La nivel naţional jumătate din tractoarele aflate în evidenţele Ministerului Afacerilor Interne sunt produse înainte de 1989.