Acţiunile Oltchim s-au prăbuşit cu 38% după anunţul de majorare a capitalului

Autor: Adrian Cojocar 14.08.2012

Titlurile combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) au în­re­gistrat şi ieri un declin de 15%, co­rec­ţia maximă posibilă pe parcursul unei şedinţe, iar în ultimele trei şedinţe au pierdut în total peste 38% din valoare.

Scăderea a fost precedată de ho­tă­rârea conducerii companiei privind majorarea capitalului societăţii cu 2,06 miliarde de lei, prin conversia în acţiuni Oltchim a creanţelor deţinute de AVAS la societate, care se cifrează la 1,128 miliarde de lei (aproape 250 milioane de euro).

Acţionarii minoritari de la Oltchim se tem că participaţiile lor vor fi puternic diluate în urma operaţiunii, în condiţiile în care pentru a-şi putea păstra participaţiile aceştia trebuie să aduce 930 de milioane de lei (205 milioane de euro) în companie.

Dacă operaţiunea va fi aprobată, cea mai mare povară va pica pe umerii nemţilor de la PCC şi ai fondului Carlson Ventures, care ar trebui să vină cu 679 milioane de lei (circa 150 milioane de euro), bani cash în companie, în condiţiile în care aceştia deţin împreună aproape 33% din acţiunile Oltchim.

În caz contrar, participaţia lor s-ar reduce sub 5% din acţiuni, în timp ce statul ar ajunge să controleze 89% din acţiunile Oltchim.

Titlurile vor putea fi subscrise la un preţ de 0,1 lei/acţiune, nivel de peste cinci ori mai redus faţă de actuala co­taţie de pe bursă, de 0,5205 lei/unitate.

Acţiunile Oltchim au înregistrat în acest an una dintre cele mai slabe evo­luţii de pe bursă, pierzând aproape ju­mătate din valoare, după ce în 2011 au fost performerele anului, apre­ciin­du-se cu 440% pe fondul anunţului privind scoaterea la privatizare a com­paniei.

Cotaţia titlurilor Oltchim a coborât în prezent la niveluri similare cu cele de la începutul anului 2011, înainte ca firma să fie scoasă la privatizare în con­diţiile în care scăderile din ultimele şedinţe au anulat tot câştigul înregistrat de aceste titluri în ultimul an.

Oltchim a publicat ieri rezultatele se­mestriale, combinatul chimic ma­jo­rându-şi pierderile în primele şase luni de 2,7 ori, la un nivel record de 188,2 milioane de lei (42,9 milioane de euro).

Pierderile au provenit în special de pe partea de ex­ploa­tare a companiei şi au fost ge­ne­rate de declinul vânzărilor, care au co­borât cu aproape 40% în acelaşi inter­val şi s-au cifrat la 540,6 milioane de lei (123,2 milioane de euro).

Oltchim a intrat în acest an într-un blocaj financiar şi nu şi-a mai putut plăti materia primă necesară activităţii de producţie şi a trimis o mare parte din angajaţi în şomaj.

Pachetul de con­trol al companiei, deţinut de stat, ur­mea­ză să fie scos luna viitoare la licitaţie.