Electroargeş şi-a dublat afacerile producând aspiratoare Kaercher

Autor: Adrian Cojocar 15.08.2012

Producătorul de aspiratoare Electroargeş (ELGS), controlat de Cătălin Chelu, şi-a dublat afacerile în ultimii trei ani pe seama aspiratoarelor pe care le produce la Curtea de Argeş şi care apoi sunt vândute în Germania sub marca nemţilor de la Kaercher.

În ultimii trei ani vânzările companiei s-au dublat, după primele şase luni afacerile ajungând la 72,8 mil. lei (16,6 mil. euro), iar compania a raportat profit record de aproape 6,5 mil. lei (1,5 mil. euro)."Este o colaborare care a început prin 2005 şi a crescut uşor uşor, iar în prezent peste 90% din afacerile Electroargeş sunt cu partenerul Kaercher. Tot ceea ce producem pentru Kaercher facem sub marca lor şi le expediem în Germania. Electroargeş a asigurat până în anii '80 toată producţia internă de aparate electrocasnice. Pe vremea aceea era singura firmă care producea aparate electrocasnice şi unelte tehnice din ţară. Au fost ani înfloritori", spun reprezentanţii Electroargeş Curtea de Argeş.Datorită parteneriatului cu compania nemţească producătorul român de aspiratoare nu a simţit criza, din 2008 raportând an de an creşteri la nivelul vânzărilor.

Electroargeş Curtea de Argeş, com­pa­nie controlată de omul de afa­ceri Cătălin Chelu din Galaţi, a continuat să-şi majoreze vânzările în primul semestru cu 13,5%, până la 72,8 mil. lei (16,6 mil. euro), pe seama exporturilor de as­pi­ratoare produse sub marca nemţească Kaer­cher, care este principalul client al societăţii.

Afacerile din primul semestru sunt apro­pia­te de cele raportate de companie în 2009, pe tot anul. Astfel, în doar trei ani, afacerile Electro­argeş s-au dublat. Profitul companiei a urcat în primele şase luni cu 50%, la aproape 6,5 mil. lei (1,5 mil. euro).
"Societatea a reuşit să-şi consolideze co­ope­rarea cu firma Kaercher (Germania), prin punerea în fabricaţie a 9 variante noi de aspiratoare de uz casnic şi bricolaj şi 6 variante din gama aspiratoarelor profesionale, ajungând la un nivel al cifrei de afaceri medii de 1,82 milioane de euro pe lună pe această relaţie", se arată în raportul companiei.
Electroargeş, care înainte de anii '90 vindea toată producţia pe piaţa internă, fiind de altfel singurul producător de aparate electrocasnice, a ajuns în prezent să exporte peste 97% din producţie, în condiţiile în care pe piaţa internă este concurat puternic de mărci străine.
Deşi compania vinde aspiratoare sub brand nemţesc, în România vânzările au în­registrat un declin abrupt, aces­tea coborând cu 60% numai în 2011. Pe piaţa internă vânzările Electroargeş s-au prăbuşit de peste cinci ori din anul 2007, însă ex­por­tu­rile com­pa­niei au crescut pu­ter­nic, de la 69 mil. lei (19 mil. euro) în anul 2007 la 125 mil. lei (29,5 mil. euro) anul trecut.
"Şi pentru anul 2011, con­cu­ren­ţa pe piata aparatelor electro­cas­nice şi a aparatelor de uz gos­podăresc a fost accentuată de feno­menul de criză economică ma­ni­festată şi pe parcursul anu­lui. Piaţa a fost supra­popu­lată cu produse de marcă la preţuri com­pa­rabile sau chiar mai mici decât cele ale pro­duselor Electroargeş. De asemenea, pe piaţă sunt pre­zen­te foarte multe produse fabricate de pro­du­că­tori asiatici la preţuri foarte mici şi cu un design mai atrăgător, sub mărci autohtone sau oc­ci­dentale cunoscute, care sunt oferite în ve­derea comercializării în con­diţii de plată ten­tante", au precizat repre­zentanţii producăto­rului de aspiratoare.
În ciuda creşterii vânzărilor, numărul de an­ga­jaţi ai Electroargeş s-a redus în acest an la 517, faţă de un total de 558 câţi avea compania în 2011. În ul­ti­mii şase ani, numărul de an­gajaţi ai com­paniei s-a înjumă­tă­ţit, de la peste 1.200, dar Electro­argeş ră­mâ­ne cel mai mare angajator din Curtea de Argeş.
Compania produce şi incu­ba­toa­re de ouă pe care le expor­tă cu pre­cădere în Moldova, Ita­lia şi Polonia.
Producătorul de aspiratoare a atras recent fonduri europene ne­ram­bursabile în valoare de 5,5 mil. lei (1,2 mil. euro) în cadrul unui pro­gram de in­ves­tiţii care va totaliza 14,7 mil. lei (3,2 mil. euro) prin care com­pania in­ten­ţio­nează să-şi majo­re­ze vânzările cu 30% în de­curs de cinci ani de la im­plementarea pro­gramului.
Firma era controlată până în anul 2010 de salariaţi care au preluat-o în perioada privati­ză­ri­lor în masă prin metoda MEBO, iar începând cu finele anului 2010 producătorul de aspira­toa­re a fost preluat de mai multe societăţi controlate de Cătălin Chelu, care a preluat şi o parte din ac­ţiunile fostului director general al companiei, Ion Gavrilă, care deţinea 12,9% din acţiuni. Prelua­rea companiei de către Chelu a avut loc cu puţin timp înainte ca titlurile Electro­ar­geş să fie pro­mo­vate pe piaţa reglementată a Bursei de la Bu­cu­reşti după ce anterior erau cotate pe piaţa RASDAQ.
Un alt acţionar important al companiei este Du­mitru Tudor, care deţine circa 12,2% din acţiunile Electroargeş.
În prezent, situaţia acţiunilor Electroargeş este destul de încurcată, după ce compania a rea­li­zat o majorare de capital în acest an, care a fost blo­cată după ce a fost atacată în instanţă de Du­mitru Tudor. Acesta a reclamat faptul că firmele lui Cătălin Chelu nu au derulat o ofertă publică de preluare, aşa cum prevede legea. Majorările de capital l-au ajutat pe Chelu să-şi majoreze participaţia în cadrul companiei, în dauna acţio­narilor minoritari.
În plus, Electroargeş nu a mai distribuit divi­den­de după preluare, lichidităţile compa­ni­ei fiind utilizate pentru cumpărarea de acţiuni la al­te societăţi, cum ar fi Carbochim Cluj, Artego Târgu Jiu sau Braiconf Brăila. Portofoliul Electro­argeş se ridica la finalul lunii iunie la 13,67 mil. lei. În prezent, compania are o capitalizare de 26,6 mil. lei (5,87 mil. euro).