Ministerul Dezvoltării confirmă că a cheltuit 250.000 de euro pentru concertul Lady Gaga, dar afirmă că a făcut economii. Propunerea din perioada când era Elena Udrea ministru a fost de 600.000 de euro

Autor: Mirabela Tiron 15.08.2012

"Nu ştiu despre ce este vorba. Vă promit că o să verific. Am însă curajul să anticipez faptul că aceste contracte au fost semnate înainte să vină dl. Hellvig, nu că domnului Hellvig nu i-ar place Lady Gaga, dar m-am obişnuit şi asta discutăm în fiecare şedinţă", a răspuns ieri premierul Victor Ponta la întrebarea unui report care îl ruga să comenteze investiţia de un sfert de milion de euro a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) în promovarea brandul turistic de ţară la B'estfest şi în cadrul concertelor pe care cântăreaţa Lady Gaga şi formaţia Red Hot Chilli Peppers le vor susţine la Bucureşti.

Reacţia a venit după ce ieri ZF a scris articolul "Risipă de bani: Ministerul Turismului cheltuieşte un sfert de milion de euro pe promovarea în cadrul unor concerte".

Atât referatul de oportunitate al campaniei, cât şi documentaţia descriptivă apar ca fiind aprobate de Eduard Hellvig, potrivit datelor de pe site-ul MDRT.

Această acţiune de pro­movare a brandului turistic cu aproape un sfert de milion de euro vine după ce Eduard Hellvig, noul ministru al turismului, critica aspru modul în care fostul ministru Elena Udrea a cheltuit banii ministerului.

"Aberaţii de investiţii", aşa cataloga Eduard Hellvig, în prima conferinţă de presă, acţiunile de investiţii realizate la MDRT în timpul mandatului Elenei Udrea.

Potrivit ultimelor date dispo­nibile, anul acesta ministerul are un buget de 2,9 miliarde de lei (628 mil. euro). Anul trecut ministerul a avut un buget de 3,4 miliarde de lei (740 mil. euro).

În cadrul declaraţiilor făcute ieri, Victor Ponta a mai subliniat că are o problemă mult mai gravă la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului decât cea cu Lady Gaga.

"Avem o problemă pe care o să v-o prezint în detaliu săptămâna viitoare, despre Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), în care tot fosta doamnă faimoasă ministru al dezvoltării regionale a zis: România organizează în februarie 2013, dă bani Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Dez­voltării nu are nici un ban. Şi acuma ne-am trezit că nu mai putem organiza decât dacă scoatem din buget, practic, bani care nu existau la Ministerul Dezvoltării, o sumă consistentă". El a mai precizat că "mai avem datorii de cel puţin 30 de milioane de lei. Asta în condiţiile în care, ştiţi foarte bine, faimosul patinoar de la Braşov a costat doar de trei ori cât trebuia să coste, adică în loc să coste 4 milioane a costat 12 milioane de euro, în condiţiile în care, veţi afla, o faimoasă trambulină la Râşnov costă 10 milioane de euro deşi cei de la OMV au făcut-o cu 5 milioane, şi tot aşa. Astea sunt afacerile. Dacă cumva domnul Hellvig, îndrăgostit de Lady Gaga, a aprobat acest proiect, o să discut cu domnia sa, dar am bănuiala că sunt proiecte angajate anterior", a susţinut el.

În ianuarie anul acesta, ZF atrăgea atenţia că se cheltuiesc bani ineficient pe programul bazine de înot, fără să se vadă rezultatele. Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale, sub conducerea Elenei

Udrea, cheltuise 133,6 milioane de lei (31 mil. euro) în 2009-2011 pentru dezvoltarea de bazine de înot în ţară, dar la acel moment doar două erau gata şi doar în unul se poate înota.

Răspunsul MDRT, primit la Închiderea ediţiei la redacţia ZF

Clarificări referitoare la promovarea României ca destinaţie de turism şi a identităţii sale vizuale în cadrul concertului "Lady Gaga"

1) Iniţiativa promovării României cu ocazia concertului Lady Gaga nu aparţine actualei conduceri a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), întrucât solicitarea în acest sens a fost depusă la MDRT în data de 08 decembrie 2011, dată la care ministru al dezvoltării regionale şi turismului era doamna Elena Udrea. La data de 08 decembrie 2011, firma SC EMAGIC CONCERTS SRL a depus la sediul ministerului iniţiativa de a organiza trei evenimente: Lady Gaga, Best Fest şi Red Hot Chili Peppers. La data depunerii acestei solicitări, bugetul iniţial solicitat pentru promovarea României la cele trei evenimente era de 600.000 euro.

2) La preluarea mandatului de către actuala conducere a ministerului, oportunitatea promovării brandului cu ocazia acestor evenimente se afla în proces de evaluare tehnică şi financiară. Pentru a evita risipa şi a cheltui în mod eficient, dar şi responsabil fondurile europene, din care urmează să fie finanţată această acţiune, actuala conducere a MDRT a redus bugetul alocat iniţial promovării brandului în cadrul acestor evenimente cu peste 50%, de la suma de 600.000 euro la 256.000 euro. Astfel, decizia de finanţare a celor 3 evenimente a fost luată pe data de 3 iulie 2012 şi a vizat o alocare considerabil redusă, în conformitate cu beneficiul estimat a fi obţinut pentru imaginea României ca destinaţie de turism în rândul participanţilor străini la cele trei evenimente.

3) Decizia de a diminua bugetul acestei acţiuni de promovare, în locul anulării ei, a fost luată în urma analizei consecinţelor nu doar pentru MDRT, ci pentru imaginea României şi Bucureştiului ca destinaţii de turism cultural. Este vorba de angajamente asumate ale României pentru evenimente cu impact internaţional. Revocarea lor ar fi pus România într-o situaţie extrem de delicată din punctul de vedere al credibilităţii internaţionale ca organizator de evenimente de amploare. Mai mult, 15.000 de turişti străini care erau aşteptaţi să participe la concert ar fi fost puşi în situaţia de a renunţa la evenimente şi a considera România o destinaţie turistică incertă.

4) Toate decontările efectuate în cadrul acestor evenimente, de promovare a brandului turistic internaţional sunt supuse unui control strict şi responsabil în cadrul Autorităţii de Management a Programului Operaţional Regional pentru a evita risipa, chiar dacă bugetul alocat evenimentului este de 93.000 Euro.

Suntem pe deplin responsabili de cheltuirea judicioasă a fondurilor pe care le gestionăm, tocmai de aceea am luat decizia de a nu mai finanţa astfel de evenimente, nici din bugetul de stat, nici din fonduri europene, şi de a orienta resursele spre industria turismului care are o mare nevoie de susţinere din partea ministerului.

Contractul de prestări servicii în vederea realizării campaniei de promovare cu prilejul Festivalului Bestfest, precum şi a concertelor Lady Gaga şi Red Hot Chili Peppers a fost încheiat de MDRT cu firma S.C. EMAGIC CONCERTS SRL din Bucureşti. Valoarea contractului este de 1.422.399,64 lei inclusiv TVA.

Valoarea finală a plăţilor va fi stabilită în urma recepţiei, prin care se atestă prestarea serviciilor achiziţionate.

Cele trei evenimente la care faceţi referire (Festivalul Bestfest, concertul Red Hot Chili Peppers şi concertul Lady Gaga) au fost selectate întrucât s-a estimat că, alături de publicul român, la acestea va participa un număr important de turişti străini, pentru care promovarea României ca destinaţie de turism şi a brandului naţional de turism este esenţială în sustenabilitatea serviciilor turistice.
Serviciile achiziţionate pentru fiecare eveniment în parte sunt:
1. Promovarea României ca destinaţie de turism şi a brandului naţional de turism cu ocazia Festivalului Bestfest (6-8 iulie 2012, lângă Bucureşti-Pipera/Tunari):

► promovare TV a brandului turism al României: prin 100 de spoturi de câte 30 de secunde pe canale TV şi prin 1398 spoturi TV a câte 15 secunde pe alte canale TV, din momentul semnării contractului până la 8 iulie 2012

► Promovare presa scrisă în ghidul oficial al festivalului (30.000 exemplare) distribuit în Bucureşti, Constanţa, Braşov, Cluj, Timişoara, Ploieşti şi în campania print a festivalului (15 apariţii ale logoului România în machete de presă)
► Promovare online: prezenţa brandului România în campania online de promovare a festivalului pe site-urile bestmusic.ro, metalhead.ro, urban.ro, feeder.ro, b365.ro, agentiadepresamondena.ro, 220.ro, iconcert.ro şi pe site-ul oficial al festivalului www.bestfest.ro
► Promovare outdoor prin 17 locaţii TV screens din Bucureşti (expunere logo 10 secunde) în Piaţa Unirii, Universitate, Regina Maria, Dimitrie Cantemir, Piaţa Presei Libere, Piaţa Dorobanţi, Lahovari, Obor, 1
Mai, Tineretului, Izvor, Bdul Aerogării, Şos. Giurgiului, Bdul Alexandru Obregia, Piaţa Domenii, Budapesta, Bdul Pieptănari în perioada 1-8 iulie, pe una din scenele festivalului, pe cortul Romania Future Heroes ñ mesh 40 mp, pe corturile instalate în zona de camping, pe un perete publicitar amplasat într-o zonă cu maximă vizibilitate, pe 4 prisme publicitare şi 6 ecrane în interiorul BíESTFEST, precum şi pe spider-ul oficial al festivalului.
► Promovare prin materiale publicitare prin tricourile şi şepcile personalului, prin întreaga semnalistică din interiorul festivalului, prin 10 umbrele şi pe brăţările de acces.

2. Concert Lady Gaga (16 august, Arena Naţională ulterior Piaţa Constituţiei)

► Promovare TV a brandului turism al României: prin 250 de spoturi de câte 30 de secunde pe un post TV în perioada 15 iulie ñ 31 august 2012

► Promovare presa scrisă prin campania print a concertului: 20 de apariţii ale logoului România în machete de presă între 15 iulie şi 31 august

► Promovare online pe site-urile bestmusic.ro, metalhead.ro, urban.ro, feeder.ro, b365.ro, agentiadepresamondena.ro, 220.ro, iconcert.ro în perioada 20 iulie ñ 31 august 2012

► Promovare outdoor în 17 locaţii TV screens din Bucureşti (expunere logo 10 secunde) în Piaţa Unirii, Universitate, Regina Maria, Dimitrie Cantemir, Piaţa Presei Libere, Piaţa Dorobanţi, Lahovari, Obor, 1 Mai, Tineretului, Izvor, Bdul Aerogării, Şos. Giurgiului, Bdul Alexandru Obregia, Piaţa Domenii, Budapesta, Bdul Pieptănari în perioada 20 iulie-31 august, prin 4 prisme publicitare la intrarea pe stadion, pe 2 ecrane pe stadion, pe ecranul tip cub din centrul stadionului şi pe 10 bannere în intersecţii.

► Promovare prin materiale publicitare pe 10 umbrele amplasate la intrarea în stadion şi pe brăţările de acces la concert.

3. Concert Red Hot Chilli Peppers (31 august, Arena Naţională)

► Promovare TV a brandului turism al României: prin 300 de spoturi de câte 30 de secunde pe un post TV naţional în perioada 20 iulie ñ 16 august 2012

► Promovare presa scrisă în campania print a festivalului, 28 apariţii în machete de presă

► Promovare online pe bestmusic.ro şi metropotam.ro

► Promovare outdoor în 17 locaţii TV screens din Bucureşti (expunere logo 10 secunde) în Piaţa Unirii, Universitate, Regina Maria, Dimitrie Cantemir, Piaţa Presei Libere, Piaţa Dorobanţi, Lahovari, Obor, 1 Mai, Tineretului, Izvor, Bdul Aerogării, Şos. Giurgiului, Bdul Alexandru Obregia, Piaţa Domenii, Budapesta, Bdul Pieptănari în perioada 20 iulie-16 august, prin prisme publicitare la intrarea în stadion, pe cele 2 ecrane situate pe stadion şi pe ecranul tip cub din centrul stadionului

► Promovare prin materiale publicitare pe 10 umbrele ce vor fi amplasate la intrarea în stadion.

BíESTFEST este cel mai important festival autohton de acest gen, înscriindu?se în categoria marilor festivaluri europene, alaturi de Sziget (Ungaria), Glastonbury (UK), Exit (Serbia), Benicassim (Spania), Lowlands (Olanda), Spirit of Burgas (Bulgaria), Rock Werchter (Belgia) etc. La ediţia din acest an a festivalului au participat peste 70.000 de persoane, peste 15% dintre aceştia provenind din afara graniţelor ţării, majoritatea din ţări precum Marea Britanie, Germania, Austria, Ungaria, Franţa.

Concertul Red Hot Chilli Peppers este considerat concertul anului în România şi se estimează că vor participa aproximativ 55.000 persoane. Având în vedere că această trupă nu va concerta în anul 2012 nici în Ungaria şi nici în Croaţia, organizatorii se aşteaptă la o participare sporită. De asemenea, se apreciază că un număr de circa 35.000 de persoane vor sosi din ţări care reprezintă pieţe ţintă/de oportunitate, respectiv Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda, Austria, Spania, Italia.

Turneul Lady Gaga este unul dintre cele mai aşteptate turnee la nivel european. Datorită faptului că majoritatea concertelor din Europa sunt deja ìsold outî, dar şi deoarece România este una dintre cele 2 ţări din Europa de Est în care artista va susţine concerte, estimăm un număr semnificativ de turişti străini. Totodată, faptul că în România preţul mediu al unui bilet este mult sub limita europeană, ţara noastră (în mod special Bucureştiul) se constituie într-o destinaţie foarte atrăgătoare (tip city-break) pentru străini, prin prisma acestui concert unic. Concertul va strânge în total aproximativ 50.000 persoane, din care estimăm că cel puţin 15.000 persoane vor fi turişti straini, în special din ţări care reprezintă pieţe ţintă/de oportunitate, respectiv Marea Britanie, Franţa, Germania, Ungaria, Spania, Belgia, Italia.

În ceea ce priveşte măsurarea rezultatelor în urma campaniei de promovare, menţionăm că realizarea serviciilor de promovare va fi certificată printr-un raport întocmit de către un terţ autorizat şi independent. De asemenea, precizăm că în perioada următoare va fi realizat un studiu în care se va reflecta impactul campaniei de promovare asupra creşterii vizibilităţii României în lume ca destinaţie turistică, în mod prioritar pe pieţele ţintă.

Campaniile de promovare a unei destinaţii turistice cu ocazia organizării de evenimente au rol în creşterea notorietăţii acesteia, precum şi a circulaţiei turistice, prin creşterea vizibilităţii respectivei destinaţii în rândul unui anumit segment de populaţie. Ele sunt instrumente de marketing turistic utilizate în toată lumea, alături de alte tipuri de instrumente şi tactici de marketing şi comunicare. Odată cu promovarea destinaţiei în sine, se asigură şi continuitatea comunicării elementelor de identitate vizuală stabilite prin brandul naţional de turism.

Precizăm că acţiunile derulate pe plan intern nu sunt singurele instrumente de marketing utilizate de MDRT pentru promovarea României ca destinaţie de turism şi a identităţii sale vizuale. Planul strategic şi operaţional de marketing turistic al României pentru perioada 2011-2015 conţine un mix de strategii, tactici şi instrumente de marketing, parte dintre ele fiind implementate pe pieţele externe. Totodată, subliniem faptul că acţiunile interne de promovare nu ajung exclusiv la publicul intern, ci şi la publicul extern participant la evenimente, aşa cum am arătat în estimările indicate mai sus pentru fiecare eveniment în parte.