Heritage, restaurantul bancherilor, îşi scoate vinurile la vânzare: Chateau Lafite sau Chateau Pontet Canet de la 30 de euro

Autori: Ioana David , Mădălina Dediu Panaete 15.08.2012

Restaurantul Heritage, considerat unul dintre cele mai scumpe restaurante din Bucureşti, dar care a fost închis anul acesta, încearcă să-şi vândă vinurile, mai precis o selecţie de 194 de sticle de vin roşu şi un cognac.

Licitaţia va porni de la 6.000 de euro, iar la vânzare sunt scoase vinuri precum Chateau Lafite, Chateau Pontet Canet, Chateau Calon Segur, Chateauneuf-Du-Pape.

Heritage, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, a fost supranumit "restaurantul bancherilor" datorită numărului mare de preşedinţi şi vicepreşedinţi de bănci care au deţinut acţiuni.

De-a lungul timpului, printre acţionarii Heritage s-au numărat Robert Rekkers, fostul CEO al Băncii Transilvania, Anca Ioan, fost CEO al Ţiriac Holdings, Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac, şi Dan Pascariu, preşedintele CA al UniCredit Ţiriac Bank. În ultimul timp, vinurile scumpe au început să fie căutate şi de oamenii de afaceri români şi tot mai multe licitaţii au fost organizate.

Organizatorii licitaţiei aşteaptă o depăşire a valorii de piaţă

"Valoarea de piaţă a vinurilor, cumpărate individual, este mai mare de 15.000 de euro. (...) ne aşteptăm la o depăşire a valorii de piaţă şi la o premiere, de către viitorul proprietar, a provenienţei colecţiei", au spus reprezentanţii Casei Artmark, care organizează licitaţia.

Întrebaţi care este cea mai scumpă sticlă din cele scoase la licitaţie, ei au răspuns: cognacul Hennessy Richard, iar dintre vinuri Chateauneuf Du Pape de la M. Chapoutier, Pauillac de la Chateau Lafite Rothschild.

Aceasta nu este prima licitaţie de vinuri organizată de Artmark anul acesta, în condiţiile în care pe 11 aprilie, casa de licitaţii a reuşit să vândă vinuri în valoare de 20.000 de euro. Acea licitaţie a for organizată împreună cu firma Le Manoir, care deţine şi lanţul de delicaterii Comtesse du Barry. În cadrul evenimentului de pe 11 aprilie au fost adjudecate trei din cele patru loturi de vinuri cotate cu 100 de puncte Parker, considerate printre cele mai bune la nivel mondial. Cel mai scump lot a fost vândut cu 4.600 de euro şi consta într-o colecţie de 72 de sticle Rothschild, Smith Haut Lafitte, Chassagne Montrachet. Cel mai ieftin lot a fost cumpărat la preţul de 140 de euro o sticlă de Château Pontet Canet Pauillac 1990 din Bordeaux, Franţa.

Licitaţii de vinuri de 167.000 de euro în 2011

Reprezentanţii Artmark au spus că în prima parte a anului au avut două licitaţii, dar că nu pot da un număr exact al licitaţiilor pe care le organizează anual.

"În mai 2012 am avut deja o licitaţie de vinuri rare, avem şampanii de colecţie şi colecţia Heritage luna aceasta şi vom organiza în toamnă o licitaţie, probabil, de cognacuri de colecţie. În viitor, în funcţie şi de ritmul de dezvoltare a pieţei, ne îndreptăm către un număr de patru licitaţii sezoniere, printre care mai pot apărea diverse licitaţii <<speciale>>", au mai spus ei.

Conform specialiştilor Artmark, valoarea vânzărilor din licitaţiile de vinuri ale acestei case de licitaţii în 2011 a fost de 167.000 de euro.

La această valoare se adaugă şi recordul pieţei româneşti, o sticlă de Frontignan de Segarcea, Domeniul Coroanei, datând din 1930 şi care a fost adjudecată în cadrul Licitaţiei "România Regală" din septembrie 2011 la preţul de 15.000 de euro.