Rezultatele pe S1 ale companiilor de construcţii de pe bursă nu confirmă revenirea din statistici a sectorului

Autor: Adrian Cojocar 15.08.2012

Majoritatea companiilor din sectorul de con­strucţii de pe bursă au în­registrat rezultate în scădere în primele şase luni ale anului, continuând declinul început în anul 2008. Construcţiile au fost printre cele mai lovite sectoare de criză şi nici până în prezent nu şi-au revenit.

Cifra de afaceri agregată a 12 com­panii din acest sector s-a diminuat cu 5,6% comparativ cu intervalul similar din 2011, la 343,8 mil. lei (78,4 mil. euro). Aceleaşi companii au raportat în primul semestru pierderi însumate de trei ori mai mari, de 27,3 mil. lei (6,2 mil. euro), potrivit unei analize a ZF.

Asta deşi datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că volumul de lucrări de construcţii s-a majorat cu 7,5% în prima jumătate a acestui an, în spe­cial la nivelul lucrărilor noi de cons­trucţii, care au crescut cu 18%. Sectorul rezidenţial continuă să fie puternic afectat, datele de la INS indicând o scădere a volumului de lucrări cu 17,2%.

Acţiunile companiilor din sectorul de construcţii au fost în cea mai mare parte evitate de investitorii de pe bursă, multe aflându-se în topul scăderilor din acest an, din cauza rezultatele slabe ra­por­tate de cele mai multe dintre ele şi a marjelor foarte mici de profitabilitate.

Acţiunile producătorului de mate­riale de construcţii Cemacon Zalău, la care acţionar principal este Broker Cluj, s-au prăbuşit cu 62% de la începutul anului, iar titlurile firmei de construcţii Con­cefa Sibiu (COFI), controlată de familia omului de afaceri Horaţiu Cer­cel, au pierdut peste jumătate din va­loa­re înainte ca acestea să fie sus­pendate de la tranzacţionare odată cu in­trarea companiei în procedură de insol­venţă.

Cemacon a trecut pe pierdere în primele şase luni, cu un rezultat negativ de 4,7 mil. lei (1,1 mil. euro) în ciuda unui avans al afacerilor, iar Concefa a rapor­tat pierderi record, de 15 mil. lei (3,4 mil. euro), după ce vânzările constructorului s-au prăbuşit de trei ori pe seama stării de insolvenţă.

În topul scăderilor de pe bursă din acest an se mai regăsesc şi acţiunile constructorului de conducte magistrale pentru gaze naturale Condmag Braşov (COMI), controlată indirect de Gheor­ghe Călburean, care au pierdut 40% din valoare, o scădere similară înregistrând şi titlurile dezvoltatorului imobiliar Im­pact Developer & Constructor (IMP).

După ce raportase pierderi de 7,1 mil. lei în primele trei luni ale anului, Condmag Braşov a revenit pe profit la jumătatea anului, cu un câştig de 573.000 de lei. Evoluţia s-a datorat avansului de 23% la nivelul afacerilor, care au ajuns la 50,8 mil. lei (11,6 mil. euro). Construc­to­rul de magistrale de gaze a revenit pe profit operaţional în primele şase luni ale anului, cu un câştig de 1,4 mil. lei, faţă de o pierdere de aproape un milion de lei în acelaşi interval din 2011.

De cealaltă parte, dezvoltatorul Impact Bucureşti şi-a majorat pierderile, care au ajuns în primul semestru la 9,4 mil. lei (2,1 mil. euro), iar afacerile companiei, cândva una dintre cele mai mari firme de construcţii de pe bursă cu o capitalizare de peste 150 mil. euro, au stagnat la 8,4 mil. lei (2,1 mil. euro).

Teraplast Bistriţa (TRP), cel mai mare producător de sisteme integrate pentru sectorul de construcţii de pe bursă după afaceri, a raportat vânzări uşor în scădere, cu 0,5%, la 98,5 mil. lei (22,5 mil. euro) şi pierderi de 3,9 mil. lei (0,9 mil. euro), mai mici cu 22% faţă de prima jumătate a anului trecut. Ac­ţiunile Teraplast au pierdut 20% din valoare pe bursă în acest an, după ce în 2011 va­loarea companiei s-a înju­mătăţit. Com­pania produce ţevi şi profiluri din PVC, panouri şi sisteme de colectare a apei.

Au existat şi excepţii însă în rândul unor companii mai mici de construcţii, precum Construcţii Bihor Oradea (COBJ), care şi-a crescut vânzările cu 63% în primele şase luni din acest an.

O surpriză plăcută a făcut şi produ­că­torul de materiale de construcţii Prebet Aiud (PREB), care a fost preluat recent de Liviu Hagea, compania ma­jorându-şi afacerile în primul se­mestru cu 52,2%, la 15,4 mil. lei (3,5 mil. euro), iar profitul a crescut la 0,7 mil. lei. În ciuda rezultatelor în creştere acţiunile Prebet s-au depreciat cu 15% pe bursă de la începutul anului.

Petre Miluţ, proprietarul Prefab Bucureşti (PREH), a ajuns să deţină cea mai valoroasă companie de construcţii de pe bursă, după ce capitalizarea producătorului de BCA a urcat cu 33% anul acesta şi a ajuns la 67,9 mil. lei (15 mil. euro). De la începutul anului însă s-au realizat pe bursă tranzacţii cu aceste titluri de numai 550.000 de lei (125.000 de euro).

De altfel, acţiunile companiilor de construcţii au atras foarte puţin interesul investitorilor, care au realizat de la începutul anului tranzacţii de numai 21,4 mil. lei (4,7 mil. euro) cu acţiunile celor 12 companii analizate din sector, cât rulajul dintr-o zi "de vară" al Bursei de la Bucureşti.

Una dintre cauze o reprezintă şi valoarea mică a acţiunilor de construcţii de pe bursă, capitalizarea cumulată a 12 companii din acest sector ridicându-se în prezent la 364 mil. lei (83 mil. euro). Practic întregul sector de construcţii de pe bursă valorează puţin mai mult decât producătorul de medicamente Zentiva Bucureşti (SCD), care are o capitalizare de 72 mil. euro.

Dezvoltatorul imobiliar Impact Bucureşti (IMP) a raportat al şaselea semestru consecutiv cu pierderi în acest an, rezultatul negativ din prima jumătate a anului urcând la 9,4 mil. lei (2,1 mil. euro), cu 17% peste cele din perioada similară a anului trecut.

Compania nu a reuşit să realizeze decât 25% din vânzările pe care şi le-a propus prin buget, afacerile cifrându-se la 8,4 mil. lei (1,9 mil. euro), apropiate de cele din primele şase luni ale anului trecut, care a fost cel mai slab an pentru dezvoltatorul imobiliar din ultimul deceniu.

Impact nu a reuşit să încheie în primul semestru decât 24 de contracte de vânzare pentru imobile din cauza condiţiilor dure de pe piaţă, număr aproximativ egal cu cel din perioada similară a anului trecut.

Evoluţia slabă a rezultatelor Impact din ultima perioadă a făcut ca Dan Ioan Popp, fondatorul companiei, să piardă "fotoliul" de preşedinte în favoarea lui Dimitrios Sophocheous, care a fost sprijinit de fondurile de investiţii din acţionariatul companiei.

Acţiunile Impact au scăzut în 2012 cu 40%, după ce anul trecut au pierdut circa 60% din valoare şi au urmat în cea mai mare parte evoluţia rezultatelor în scădere ale dezvoltatorului imobiliar, atingând noi minime multianuale.