Mai bine anchetaţi hambarele goale şi faceţi recensământul angajaţilor din companii

Autor: Sorin Pâslaru 16.08.2012

Când oamenii din satele sufocate de cea mai rea secetă din ultimii 20 de ani aşteptau un sac de porumb de la rezerva de stat sau o cisternă cu apă acolo unde au secat fântânile, cine a venit de la Bucureşti - Procuratura?

Dacă avea vreo venă pulsând pentru fermierul/ţăranul român care nu mai are ce culege de pe câmp anul acesta, premierul acestei ţări trebuia să meargă acolo unde procurorii au întrebat de vot şi apoi să îi întrebe şi el pe oameni cât porumb mai au în hambar şi cu ce îşi ţin vaca la iarnă.

Da, să fi spus, facem şi noi anchete printre ţărani - să vedem, ce trebuie făcut, cât grâu şi porumb trebuie scos de la rezerva de stat, cum să facem să luăm banii Europei pentru sistemele de irigaţii. Că poate trebuie, ca în Rusia anul trecut, să taxăm exportul de cereale, să găsim o cale să nu ajungă pâinea 3-4 lei până la toamnă, nu?

Asta este ancheta noastră, recensământul pe care îl facem noi, să fi spus. Noi facem recensământul vacilor, găinilor şi porcilor, al hectarelor de culturi distruse de secetă ca să ştim ce avem de făcut.

Şi dacă mai avea vreo rămăşiţă din statutul său de social-democrat, făcea până acum 19 vizite în 19 fabrici din ţară, acolo unde au mai rămas, şi mergea o singură dată la televizor şi nu invers - o vizită la o fabrică, Renault, şi 19 emisiuni la TV, aşa cum arată bilanţul la 100 de zile de când a intrat la guvernare.

Să-i întrebe pe muncitori - băi oameni buni, ce să mai facem noi la Bucureşti acolo să aveţi voi de muncă aici, ce să facem să se mai reducă munca asta la negru şi la gri, ce şcoli să mai facem pentru copiii voştri şi cum să mai îmbunătăţim ceva în sistemul ăsta de sănătate?

Să-i întrebe pe manageri şi patroni: cu ce state să mai negociem care să cumpere ce producem noi în România, ce politică de achiziţii publice să avem ca puţinele trusturi industriale cu capital autohton să aibă piaţă de desfacere locală, ce taxe să mai reducem, ce sistem birocratic să mai simplificăm ca să investiţi mai mult?

Că de astfel de anchete are nevoie România - să ştie câţi angajaţi sunt în realitate, cu ce viteză medie merg trenurile acum faţă de acum 10 ani, după ce am spart la sfatul Băncii Mondiale şi al FMI compania de căi ferate şi banii s-au scurs pe directorime, secretare şi achiziţii de echipamente la de zece ori preţul real.

Să ştie câte firme s-au înfiinţat anul acesta şi câte anul trecut, să îi cheme premierul sau ministrul economiei pe primii 10 angajatori din fiecare judeţ, să stea cu ei la masă şi să îi întrebe - cum să facem să vă extindeţi activitatea, să investiţi, să exportaţi, să daţi de lucru la oameni.

Să ştie câte vacccinuri mai produce România şi cum nu mai este în stare să-şi vaccineze gratis nou-născuţii.

Aproape ca în ţările din America Latină drogate cu televizorul, România este parcă într-o transă a politicii şi justiţiei televizate. Dar a doua zi dimineaţa oamenii deschid frigiderul.

Că nici procurorii şi nici politicienii care se împroaşcă la televizor nu produc vreun ban, ci îl cheltuie pe al acelora care îşi pun mintea la contribuţie să mai dezvolte un produs, să conceapă o strategie de vânzări sau al acelora care vând doi hot-dogi pe oră la colţul străzii.

Că nu sunt nici banii lor - pe care sunt chemaţi doar să îi administreze şi preşedintele suspendat, şi cel în exerciţiu şi membrii guvernului - şi nici voturile nu sunt ale lor - ci sunt chemaţi să se supună acestor voturi.