Euro Insol: Hidroelectrica are prea mulţi angajaţi, fondul de salarii este "vădit disproporţionat"

Autor: Carol Dan 17.08.2012

"Schema de personal este supradimensionată, în special pe segmentele care nu au legătură directă cu producţia de energie electrică. (...) Nivelul fondului de salarii este vădit disproporţionat faţă de starea economică a societăţii şi de productivitatea salariaţilor", se spune în raportul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Compania are 5.239 de salariaţi, dintre care 2.023 de angajaţi (39% din total) reprezintă personalulul tehnic, economic, ştiinţific şi administrativ.

Salariul mediu pe angajat în Hidroelectrica este de 1.643 euro, iar salariaţii companiei beneficiază de 70 de tipuri de indemnizaţii, prime jubiliare şi alte beneficii, care acoperă 59% din totalul veniturilor

Şeful Euro Insol, Remus Borza, a declarata vineri, într-o conferinţă de presă, că actualul contract colectiv de muncă este "împovărător" pentru indicatorii financiari ai companiei şi "încurajează nemunca".

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în luna iunie. Compania este afectată sever de efectele secetei din 2011 şi din acest an, înregistrând pierderi, atât anul trecut, cât şi în primul semestru din 2012.

"Dacă fondurile cu personalul, de peste 100 milioane euro anual, deşi excesive, sunt suportabile pentru societate în condiţiile unei productivităţi normale (...), în condiţiile de secetă de la nivelul
anului 2011 şi 2012 aceste costuri, pe de-o parte, nu se justifică - activitatea fiind diminuată, iar pe de altă parte ocupă o pondere semnificativă din cheltuielile de exploatare (14,7% în 2011 şi 18,8% în primele cinci luni ale acestui an", potrivit raportului.

Cheltuielile cu personalul Hidroelectrica bugetate pentru acest an se ridică la 461,5 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult faţă de anul 2011

Angajaţii Hidroelectrica primesc mai multe tipuri de bonusuri , cum ar fi prime de vacanţă, pentru deplăsări ale personalului din şi de la serviciu, inclusiv pentru deplasări în interes personal cu familia, diurne pentru delegaţii, sporuri de fidelitate, prime jubiliare, prime de vechime, prime pentru decesul socrilor, bunicilor sau nepoţilor, pentru formare profesională, zilele libere plătite pntru studii, ore suplimentare plătite cu 200% din salariul de bază sau pentru fidelitatea "neîntreruptă" faţă de companie.

Potrivit raportului, personalul angajat al producătorului de electricitate beneficiază de "extrem de numeroase" zile libere plătite, care pot ajunge "facil" până la 2-3 luni pe an, având un impact "direct şi considerabil" asupra rentabilităţii companiei de stat.

"Menţinerea cheltuielilor cu salariaţii la acelaşi nivel reprezintă o cauză în plus pentru care patrimoniul debitoarei a suferit dezechilibrul care a condus-o la insolvenţă", se mai spune în raportul întocmit de Euro Insol.