Aliniere la start în marea licitaţie de 700 mil. euro din telecom: ANCOM anunţă luni dacă toate cele cinci candidaturi primite sunt valide

Autor: Adrian Seceleanu 19.08.2012

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va publica astăzi lista oficială a companiilor care şi-au depus candidatura şi au fost acceptate să participe la cea mai mare licitaţie de spectru radio organizată până acum de România, prin care statul vinde licenţe de comunicaţii mobile pentru perioada 2013-2029.

ANCOM a anunţat până acum doar că a primit 5 candidaturi, fără a preciza numele companiilor, însă acestea sunt deja cunoscute: este vorba de patru dintre cei mai mari jucători locali din telecom (Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone) şi un jucător mai mic - 2K Telecom, care face parte din grupul de firme Asesoft deţinut de familia antreprenorului Sebastian Ghiţă.

Teoretic, anunţul ANCOM nu poate aduce mari surprize cu excepţia invalidării uneia dintre candidaturi sau a anunţării unei asocieri surpriză a unuia dintre operatorii care şi-au anunţat intenţia de a participa la "competiţie". Din momentul în care ANCOM a anunţat că a primit 5 oferte Cosmote, Vodafone şi 2K Telecom au confirmat că şi-au depus dosarul de candidatură la licitaţie, în timp ce Orange şi RCS&RDS - care au declarat anterior că se vor înscrie - s-au abţinut de la comentarii.

La începutul anului, înainte de lansarea oficială a licitaţiei, o serie de reprezentanţi ai unor instituţii de stat, printre care Consiliul Concurenţei şi Ministerul Comunicaţiilor, declarau că unul dintre obiectivele "competiţiei" este atragerea unui nou jucător pe piaţă, care să dinamizeze competiţia pe telefonia mobilă.

"Am dori să existe un nou intrat pe piaţă, pe lângă cei patru operatori deja existenţi. Nu ar fi bine să fie un joc doar între cei prezenţi. Trebuie făcut orice pentru a stimula intrarea unor noi operatori", declarase Valentin Mircea, vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei, la o dezbatere publică în legătură cu licitaţia care a avut loc în martie. Tot atunci, Marius Fecioru - la acea dată secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor - afirma că statul român şi-ar dori noi operatori de telefonie mobilă pe piaţă, în condiţiile în care "jucătorii mari" s-au "obişnuit parcă" între ei, astfel că preţurile nu sunt atât de mici pe cât ar putea fi.

"Statul îşi doreşte ca astfel să mărească concurenţa de pe piaţă, unde marii jucători parcă s-au obişnuit unii cu ceilalţi. Aducerea unui nou operator ar avea drept consecinţă preţuri scăzute la factura de mobil şi încasări mai mari pentru stat din licenţele de folosire a frecvenţelor", declara Fecioru. În luna martie secretarul de stat declarase pentru Ştirile Pro TV că grupuri mari din industria telecom cu care a avut discuţii ar fi interesate să participe la licitaţia din România. "China Mobile, AT&T, M3 Group şi Telenor şi-au manifestat interesul de a intra pe piaţă." Cinci luni mai târziu Fecioru - care acum şi-a reluat funcţia de manager în cadrul Romtelecom după ce a fost concediat în luna mai de noul premier Victor Ponta - insistă, fără a oferi nume, că firme din China şi în special din Arabia Saudită erau "foarte interesate" de licitaţia din România.

De ce nu s-a concretizat acest interes într-o ofertă? "Cine să vină să investească acum? Situaţia politică şi instabilitatea economică" de la Bucureşti sunt motivele interesului redus pentru licitaţia organizată de statul român, a spus Marius Fecioru.

Este licitaţia un eşec?

Întrebat de ZF dacă în opinia sa licitaţia este un eşec pentru că nu a atras niciun investitor nou, şi în ce măsură mai este realizabil obiectivul statului de a obţine 700 mil. euro, Cătălin Marinescu - preşedintele ANCOM - a evitat un răspuns, susţinând că acesta nu ar fi oportun în acest moment.

"Dat fiind faptul că prima fază a procedurii de licitaţie a demarat deja, comisia evaluând în această perioadă oferta iniţială şi documentaţia depuse de candidaţi, considerăm că nu este oportun să facem consideraţii pe marginea desfăşurării întregului proces. Orice speculaţii în legătură cu procesul de acordare a licenţelor prin procedura de selecţie competitivă ar putea conduce la crearea unor scenarii mai mult sau mai puţin realiste cu privire la desfăşurarea procedurii şi ar putea influenţa buna derulare a acesteia", a spus Marinescu pentru ZF. Întrebat cum comentează declaraţiile lui Marius Fecioru, alături de care în luna martie a acestui an a făcut lobby pentru licitaţie în faţa unor companii internaţionale telecom la târgul 3GSM din Barcelona, Marinescu a spus: "Nu comentăm declaraţiile făcute de fostul secretar de stat".

ZF a transmis aceleaşi întrebări şi Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, însă instituţia nu a transmis niciun răspuns la solicitare.