Brokerii de la Muntenia Global Invest îşi fac bursă alternativă pentru companiile fără pretenţii

Autori: Stefan Musgociu , Roxana Pricop 19.08.2012

Muntenia Global Invest, una dintre firmele mici de brokeraj, a primit aprobarea din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru lansarea unui sistem alternativ de tranzacţionare, acesta fiind primul ATS care nu este operat de o bursă.

Sistemul alternativ de tranzacţionare Best-X operat de Muntenia Global Invest va fi al treilea sistem alternativ de tranzacţionare, pe o piaţă locală de capital care nu a mai reuşit din 2008 să convingă o companie privată să se listeze.

Pe piaţa locală de capital funcţionează în prezent două sisteme alternative de tranzacţionare, cel operat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi cel operat de Sibex, bursa din Sibiu. La Bucureşti sunt tranzacţionate, nu listate, doar acţiuni emise de companii străine, iar la Sibex, Prodplast Imobiliare este singura societate listată pe un ATS din România. ATS-urile de la BVB şi Sibex au fost lansate în 2010, iar cel operat de BVB fiind destinat iniţial atragerii de companii mici şi mijlocii.

Deşi condiţiile de listare pe ATS sunt mult mai flexibile decât cele impuse de listarea pe piaţa reglementată a bursei din Bucureşti, nicio companie locală nu a optat pentru acest sistem.

"Vrem să operaţionalizăm sistemul în şaizeci de zile. Pregătim un plan de marketing şi abia la lansarea sa vom putea da detalii. Diferenţa dintre ATS-ul nostru şi cel al burselor (BVB şi Sibex - n.r.) este că la noi emitenţii vor putea ajunge direct, fără a mai fi nevoie de un intermediar. Noi, ca operator, vom putea fi şi intermediarul pentru listare. Lanţul de intermediere este mai scurt. Societăţile care nu au pretenţii să se listeze la bursă pot opta pentru ATS. Nu spun că ATS-ul este doar pentru companii mai mici, ci ar putea fi pentru orice companie", a declarat directorul general şi preşedintele Consiliului de Administraţie al firmei de brokeraj, Alexandru Paverman.

Firma de brokeraj a intermediat în primele şapte luni din acest an tranzacţii de 15 milioane lei şi s-a plasat pe locul 48 din 58 în topul brokerilor de la BVB. Muntenia Global Invest este controlată de familia Nasui, care deţine direct peste 70% din titluri - Simion Ştefan Nasui (40,5%), Gavril Radu Nasui (26,01%) şi Georgiana Nasui (7,14%).

Pe sistemul alternativ de tranzacţionare vor putea fi listate acţiuni, obligaţiuni şi unităţi de fond ale unor emitenţi din România şi străinătate. Sistemul va avea trei categorii.

Pentru segmentul de acţiuni prima categorie prevede obligativitatea listării printr-o ofertă publică de vânzare, în baza unui prospect aprobat de CNVM.

De asemenea, firma trebuie să aibă capitalul social sau valoarea activelor nete din ultimul exerciţiu financiar sau capitalizarea de cel puţin echivalentul în lei al sumei de un milion de euro şi să fi înregistrat profit în precedenţii doi ani.

Pentru a doua categorie, condiţiile sunt mai reduse şi nu mai este nevoie de derularea unei oferte de vânzare şi profit în ultimii doi ani. Pe a treia categorie pot fi listate doar acţiuni care în prealabil sunt cotate pe o piaţă reglementată sau pe un sistem alternativ de tranzacţionare.

Firmele din România care se vor lista pe ATS sunt obligate să transmită rapoarte de informare a investitorilor cu privire la AGA, rezultate financiare sau alte evenimente care pot influenţa preţul titlurilor, la fel cum fac şi companiile listate la bursa de la Bucureşti şi la Sibex.

Acţiunile vor putea fi tranzacţionate la fel ca pe bursă, pentru preţ fiind stabilită o limită de variaţie de plus/minus 15% faţă de cotaţia din şedinţa precedentă.

Programul de tranzacţionare va fi apropiat de cel al bursei de la Bucureşti, transferurile fiind realizate între orele 10:00 şi 16:35.

La BVB, tranzacţiile sunt oprite la 16:45 pentru majoritatea titlurilor, mai puţin cele cu acţiuni străine şi cu produse structurate.

ATS-urile sunt o alternativă puţin lichidă

- ATS-ul operat de Bursa de Valori Bucureşti nu a atras nicio companie locală până în prezent, fiind mai ales o platformă de tranzacţionare pentru acţiunile companiilor străine.

- 20 de acţiuni ale companiilor străine din Europa şi SUA, precum Daimler Benz, E.ON, Dior, Google, Apple şi Coca-Cola, pot fi tranzacţionate pe ATS-ul operat de BVB, însă valoarea tranzacţiilor este redusă. În iulie, investitorii locali au tranzacţionat acţiuni străine de doar 1,6 mil. lei.

- Pe ATS-ul operat de Sibex este listată o singură companie, Prodplast Imobiliare.

- ATS-urile operate de cele două burse de valori s-ar putea popula cu companii în urma restructurării pieţei RASDAQ, piaţă cu un statut incert. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare urmează să rezolve statutul incert prin desfiinţarea pieţei RASDAQ şi mutarea companiilor pe sistemul alternativ de tranzacţionare. Nu este încă clar dacă transferul va fi permis şi pe ATS-ul operat de Sibex sau de un al operator.

- În Polonia, ATS-ul operat de Bursa de Valori din Varşovia s-a dezvoltat agresiv în ultimii cinci ani prin atragerea de companii mici şi mijlocii şi a ajuns în prezent la 406 companii cu o capitalizare bursieră de 2.166 mld. euro.