Asigurătorii: fără un pachet de bază definit nu putem spune dacă noua lege a sănătăţii este atractivă

Autor: Ioana David 20.08.2012

Lansarea în dezbatere publică a noii legi a sănătăţii lasă pentru firmele de asigurări aceleaşi neclarităţi pe care le aveau şi înainte, este de părere Theodor Alexandrescu, directorul general al Alico România. El adaugă că de la această lege se aştepta în primul rând clarificarea pachetului de bază, respectiv clarificarea listei de servicii pe care statul le oferă gratuit în contul contribuţiilor obligatorii plătite la sănătate.

"Asigurările suplimentare şi complementare vor fi suplimentare şi complementare la pachetul de bază", spune Alexandrescu.

În lipsa acestui pachet, firmele de asigurări nu-şi pot realiza produsele, iar piaţa se dezvoltă cu greutate. În primul trimestru al acestui an piaţa asigurărilor de sănătate s-a ridicat la 26 mil. euro, în timp ce în 2011 a fost de doar 44 mil. euro. Despre asigurări private facultative şi despre impulsionarea acestei pieţe se vorbeşte de zece ani, iar noul proiect este aşteptat cu nerăbdare de către jucători. Documentul a fost lansat în dezbatere publică în luna iulie, şi este a doua încercare a autorităţilor de a reforma sistemul de sănătate, în condiţiile în care un prim proiect a fost respins de public la începutul anului. În spatele viitoarei legi se află ideea că pacientul va putea să aleagă dacă statul sau privaţii îi administrează banii, iar întregul sistem se va reorganiza.

Alexandrescu de la Alico spune că încă nu sunt clare unele aspecte din strategia Ministerului Sănătăţii, deoarece instituţia nu s-a decis dacă va susţine doar terapiile extrem de scumpe, care nu pot fi plătite din buzunar în detrimentul celor ieftine suportabile de pacienţi sau doreşte în continuare acces universal. În aceste condiţii, firmele de asigurări nu pot să cuantifice riscul pe care îl preiau.

"Noi vedem atractivitatea prin prisma riscului pe care îl preluăm", a mai spus Alexandrescu.

Una dintre cele mai importante prevederi din proiectul de lege lansat în dezbatere publică în luna iulie este că firmele de asigurări vor putea să primească bani de la stat pentru unele servicii oferite asiguraţilor, servicii incluse în pachetul de bază suportat din contribuţiile obligatorii.

Alături de firmele de asigurări, celelalte entităţi ce ar urma să primească bani de la stat sunt societăţile mutuale rezultate din reorganizarea actualelor case de asigurări de sănătate.

Există însă o condiţie pentru firmele de asigurări care vor să intre în relaţie cu statul pentru servicii din pachetul de bază: trebuie să aibă minimum 15.000 de asiguraţi facultativ. Această condiţie este discriminatorie, spune Alexan­drescu, deoarece societăţile mutuale nu vor fi diferite din punctul de vedere al riscului.