O nouă ediţie a concursului de fotografie Wiki Loves Monuments, în septembrie, în 27 de ţări

Autor: Laura Mitran 20.08.2012

Concursul Wiki Loves Monuments a fost lansat în 2010, în Olanda, pasionaţii de fotografie putând alege între 50.000 de monumente naţionale pe care să le surprindă în imagini. Anul trecut, competiţia s-a extins în 18 ţări europene, 169.150 de fotografii cu monumente de pe întreg continentul fiind încărcate pe portalul Wikimedia Commons.

În România, concursul este organizat de Wikipedia în limba română şi Asociaţia ProLinux.

Wiki Loves Monuments România 2012 urmăreşte promovarea monumentelor istorice din România prin realizarea unor imagini libere ce vor putea fi folosite în cadrul Wikipedia, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Ministerului Culturii.

Concursul se desfăşoară în perioada 1 - 30 septembrie, iar participanţii pot încărca pozele şi filmele cu monumente istorice pe biblioteca online Wikimedia Commons, sub o licenţă liberă. În urma rezultatelor obţinute, câştigătorii concursului din România pot concura şi în competiţia la nivel internaţional.

Proiectul Wiki Loves Monuments se bucură anul acesta de participarea confirmată a 34 ţări.

În România, anul trecut au participat peste 300 de fotografi cu peste 5.700 de fotografii. Zece dintre acestea au fost premiate în concursul naţional, dintre care una realizată de fotograful Mihai Petre - "Mănăstirea Chiajna - Giuleşti" - s-a numărat printre câştigătoarele competiţiei internaţionale.

Wikipedia este operată de Fundaţia Wikimedia, o organizaţie internaţională non-profit creată în 2003, special pentru a gestiona proiectele existente. Fundaţia are sediul în San Francisco, California, SUA şi filiale în 27 de ţări şi teritorii. Discuţiile despre crearea unei asociaţii Wikimedia locale în România sunt în desfăşurare.