Danezii de la FirstFarms au pierdut 600.000 €

Autor: Gabriel Razi 21.08.2012

FirstFarms, companie deţinută de investitori danezi care operează o fermă de 7.600 de hectare în apropierea oraşului Buzău, a înregistrat în primele şase luni ale anului pierderi brute de aproximativ 600.000 de euro (4,4 mil. coroane daneze) după ce în perioada similară din anul anterior profitul brut se ridica la 125.000 de euro.

"Preţurile pentru cereale şi pentru plantele oleaginoase au fost mai mari decât aşteptările noastre. Pentru o bună parte din recolte (45% din informaţii anterioare - n. red.) au fost semnate anterior contracte de vânzare. În aceste condiţii, FirstFarms nu a beneficiat de creşterile preţurilor înregistrate de materiile prime agricole în ultimele luni", spun oficialii FirstFarms într-un raport al companiei.

Rezultatele din primele şase luni ale grupului danez arată impactul pe care îl au evoluţiile recente din agricultura românească asupra afacerilor producătorilor din acest sector. În acest an recoltele de cereale şi de plante oleaginoase vor înregistra scăderi estimate între 20% şi 50% în raport cu anul 2011 ca urmare a secetei şi a temperaturilor ridicate.

"Ca urmare a cantităţilor reduse de ploaie în perioada de creştere a plantelor, recoltele din România au fost în mod sem­nificativ mai mici decât estimările. Producţiile care nu au fost recoltate până în acest moment sunt aşteptate să aducă o pro­ducţie în ton cu estimările iniţiale", adaugă oficialii FirstFarms. Afacerile derulate de producătorul agricol au rămas în primul trimestru relativ constante la nivelul de 100.000 de euro (0,62 mil. coroane daneze). Totuşi, cea mai mare parte din business urmează a fi acoperită în ultima parte a anului, atunci când este vândută producţia agricolă.

Rezultatele vin şi după ce anul trecut businessul FirstFarms a beneficiat din plin de anul agricol record al României. În 2011 cifra de afaceri a produ­că­to­rului agricol cu acţionariat danez s-a dublat, ajungând la circa 4 mil. euro.

Situaţia a fost diferită în acest an încă din pri­mă­vară, având în vedere că la acel moment danezii de la FirstFarms s-au văzut ne­voiţi să înlocuiască cu floarea-soarelui şi porumb o parte din suprafeţele acoperite iniţial cu rapiţă şi orz.

Decizia a fost luată pentru a limita pierderile cauzate de seceta din toamna trecută asupra producţiilor de primăvară (grâu, orz, rapiţă).

În acest an agricol (2011-2012) compania daneză a acoperit cele 7.600 de hectare pe care le deţine în România cu aproximativ 3.000 de hectare de grâu, în timp ce restul terenurilor a fost împărţit între floarea-soarelui, porumb şi orz. La începutul acestui an oficialii FirstFarms au anunţat că vizează fuziunea cu alte companii daneze care operează în agri­cultură în Europa de Est după ce în ultimii doi ani focusul a fost stabilizarea operaţiunilor. Anunţul de la începutul aces­tui an a venit după doi ani de "linişte" din tabăra FirstFarms.

Grupul danez, care a intrat în România în 2007, a achizi­ţionat treptat teren până când a ajuns să controleze circa 9.000 de hectare de teren. La sfârşitul anului 2009 danezii au decis însă să renunţe la 2.000 de hectare de teren - suprafeţele care au ajuns la Ingleby, un alt jucător danez prezent în agricultura românească.

În prezent FirstFarms are în România 7.500 de hectare de teren, iar în ultimul an compania a vândut 176 de hectare, însă în acelaşi timp danezii au preluat alte 67 de hectare. Valoarea contabilă a suprafeţelor deţinute de FirstFarms pe piaţa locală se ridică la 14,8 milioane de euro, potrivit datelor anterioare.

Danezii sunt una dintre cele mai puternice comunităţi de investitori din agricultura românească. Astfel, ei au ajuns să controleze împreună aproximativ 32.000 de hectare de teren agricol, adică 4,5% din totalul suprafeţelor controlate de străini.