Anca Benera şi Arnold Estefan s-au calificat în marea finală Henkel Art Award

Autor: Laura Mitran 22.08.2012

Pentru a treia oară în istoria competiţiei pentru prestigiosul premiu Henkel pentru artă, artiştii din România s-au calificat în marea finală, la ediţia 2012.

Dintr-un total de 931 de aplicaţii primite din 23 de ţări, au fost selectaţi pentru marea finală numai cinci artişti/echipe de artişti: Marge Monko (Estonia), Miks Mitrevics (Letonia), Anca Benera/Arnold Estefan (România), Olga Jitlina (Rusia) şi Katarina Zdjelar (Serbia).

Dintre cei cinci finalişti va fi ales marele câştigător, care va fi anunţat în cadrul unei ceremonii de gală, pe data de 30 octombrie, la Muzeul de Artă Modernă (MUMOK) din Viena.

Premiul are o valoare totală de 35.000 de euro, din care 7.000 de euro recompensa financiară, la care se adaugă expunerea lucrărilor artistului în ţara natală şi în cadrul unei expoziţii individuale la MUMOK, cel mai important muzeu de artă contemporană din Europa Centrală şi de Est.

"Faptul că am fost aleşi în top 5 în finala competiţiei ne-a bucurat enorm, mai ales fiindcă în cursă au fost aproape 1.000 de lucrări. Am participat în concurs ca echipă, iar selecţia noastră în shortlist ne provoacă să mergem mai departe împreună, este o confirmare dar şi o provocare pentru continuarea unei colaborări pe termen lung. Bineînţeles că premiul ne-ar oferi în mod cert atât vizibilitate, cât şi şansa de a concretiza proiecte pe care momentan le ţinem în «standby» din motive financiare", declară Anca Benera şi Arnold Estefan, reprezentanţii României în finala competiţiei.

Juriul internaţional care i-a selectat pe cei cinci finalişti a fost prezidat de Rainer Fuchs, curator-şef la MUMOK, din componenţa acestuia mai făcând parte Nada Beros, curator-şef al Muzeului de Artă Contemporană din Zagreb, şi Mladen Miljanovic, un artist din Bosnia-Herţegovina, câştigător al Henkel Art Award 2009.

"Lucrările de artă selectate de juraţii din etapa naţională s-au dovedit a fi o excelentă bază de tineri artişti ambiţioşi. Cu toate că există diferenţe, operele celor 5 finalişti transmit o mare sensibilitate în faţa transformărilor sociale şi culturale din ţările lor, după căderea comunismului. Pe de o parte, lucrările reprezintă o confruntare cu propria lor istorie şi cu tensiunile dintre fostele utopii şi realitatea actuală. Pe de altă parte, abordează condiţia comunicării contemporane şi utopiile din epoca actuală mass-media", a declarat Rainer Fuchs.

Anca Benera şi Arnold Estefan completează lista artiştilor români care au confirmat valoarea artei contemporane româneşti în cadrul competiţiei Henkel Art Award, după Dan Perjovschi (finalist şi câştigător al primei ediţii - 2002) şi Cristina David (finalistă în 2011).

Cei doi artişti români au câştigat faza de preselecţie locală cu trei lucrări care au intrat apoi şi în faza de selecţie internaţională, la Viena - "Pacta sunt servanda", performance şi video, "The equitable principle", instalaţie mixed-media şi "Matter&History", foto-montaj şi print.

Henkel CEE organizează Henkel Art Award din anul 2002, în cooperare cu organizaţia KulturKontakt Austria, competiţia adresându-se artiştilor contemporani din Europa Centrală şi de Est. Din 2009, competiţia a câştigat un partener de calibru - MUMOK -, care oferă câştigătorului oportunitatea de a-şi prezenta operele de artă într-o expoziţie individuală în cadrul muzeului.