ZF Expert: Opriţi managementul dezastruos de la companiile de stat, indiferent de metodă

Autor: Adelina Mihai 23.08.2012

Statul trebuie să lase companiile de stat să fie conduse după principiile guvernanţei corporative din privat dacă vrea să le transforme din "vaci de muls" ale politicienilor în companii profitabile.



Indiferent de metoda aleasă - insolvenţă, pri­vatizare sau management privat - Gu­ver­nul trebuie să oprească manage­men­tul de­fectuos la companiile de stat, pentru că este inadmisibil ca firme cu afaceri de sute de milioane de euro, care deţin monopolul, să ra­porteze pierderi sau profituri nesemni­fica­tive, iar statul să se împrumute în con­tinuare pentru plata sa­lariilor şi a pensiilor.

"De 22 de ani încoace cultivăm un «dolce far niente» (dulce trândăvie- n.red.) în ceea ce pri­veş­te asumarea unui proces de reformare a aces­tor com­panii de stat. Căpuşarea este la toa­te nivelurile şi sectoarele, este o stare care defineşte toate socie­tă­ţile de stat. Putem să adu­cem cei mai titraţi ma­na­geri, de la Londra sau de la Washing­ton, pe care să-i plătim cu sute de mii de euro, dar nu au ce să facă, pentru că peste tot, în cele 100 de companii de stat, există «băieţi deştepţi», iar noii manageri vor rămâne prizonieri ai unor contracte", a spus Re­mus Borza, directorul Euro Insol, adminis­tra­to­rul judiciar al Hidro­elec­trica, prezent ieri la şedinţa des­chisă de redacţie ZF Expert "Opriţi manage­men­tul dezastruos din companiile de stat! ". Borza a susţinut astfel că, atât în ceea ce priveşte achi­zi­ţiile, cât şi livrările, contractele semnate de Hidroelectrica sunt atât de încătu­şate, încât doar insolvenţa le-ar fi putut curăţa. La dezbatere au mai fost prezenţi Mariana Gheorghe, CEO al Pe­trom, Radu Timiş, preşedintele Cris Tim, Dan Şucu, proprietarul Mobex­pert şi Doru Lionă­ches­cu, managing partner al casei de investiţii Capital Partners.

Discuţiile privind dezastrul din administrarea companiilor de stat au fost aduse în prim-plan odată cu intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie de stat. Pentru prima dată, un raport de 500 de pagini făcut de administratorul Hidro­elec­trica a scos la iveală deficien­ţe pre­cum achiziţii la suprapreţ, 70 de tipuri de sporuri oferite angajaţilor sau costul pe MWh instalat de 18 milioane de lei faţă de 1 milion de lei, cât ar fi fost normal.

Deşi Borza crede că altă soluţie pentru salvarea Hidro­elec­trica în afară de insolvenţă nu ar fi fost rentabilă, şefii de companii care au fost privatizate, antreprenorii şi consultanţii cred că decizia de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica a fost cam pripită, pentru că o transformare fundamentală a proceselor se poate realiza după ani buni. Totuşi, oamenii de afaceri admit la unison că este necesară intervenţia experţilor din privat în managementul companiilor mari de stat.

"Să conduci o companie de stat privatizată este un efort uriaş, pe care, ca manager, nu cred că poţi să-l faci de două ori în carieră. După privatizare am restructurat toată activitatea din operaţiuni, achiziţii, financiar şi juridic. Au trecut 7 ani de la privatizarea Petrom şi cred că mai avem încă 2-3 ani în care să finalizăm toate procesele de transformare", a spus Mariana Gheorghe, executivul care de şase ani conduce cea mai mare companie din România, Petrom, cu afaceri de 3,9 miliarde de euro şi un profit de aproape 900 de milioane de euro. Ea spune că soluţia pentru funcţionarea cu succes a companiilor de stat este neimplicarea statului în managementul operaţional, care trebuie să funcţioneze după principiile legale.

Doru Lionăchescu, managing partner al casei de investiţii Capital Partners, crede însă că insolvenţa Hidroelectrica a fost un proces grăbit şi nechibzuit şi se arată rezervat faţă de succesul acestei proceduri, atâta vreme cât - crede el - administratorul judiciar nu poate interveni asupra contractelor colective de muncă, acesta având mandat politic.

"Nicăieri în lume insolvenţa nu este un instrument de management şi de şantaj, aşa cum este în cadrul Hidroelectrica. Soluţia, indiferent dacă ne place sau nu, este privatizarea, nu introducerea sistemului public în insolvenţă. Nicio ţară civilizată nu face tratament cu citostatice ca să se reducă 2 - 3 contracte", a explicat Lionăchescu.

De aceeaşi părere este şi Radu Timiş, antreprenorul care a pus bazele afacerii Cris-Tim, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de mezeluri, care spune că, din punctul său de vedere, firmele de stat vor fi în continuare "vaci de muls" pentru politicieni şi atâta timp cât vor exista interese politice şi economice, acestea nu vor performa.

"Când intră Hidroelectrica în insolvenţă, te aştepţi ca şi statul să intre în insolvenţă. Întrebarea este cine o să mai plătească? Privatizările sunt bune atâta timp cât companiile sunt strategice din punctul de vedere al plusului de valoare. Privatizarea este o soluţie chiar şi pe bani puţini, pentru că banii vor ajunge în bugetul statului", a spus Timiş.

Şi Dan Şucu, proprietarul produ­cătorului de mobilier Mobexpert, crede că privatizarea este bună pentru majoritatea companiilor de stat, susţinând că nu crede că dacă Petrom nu ar fi fost privatizat, s-ar fi putut restructura.

"La început, insolvenţa Hidroelectrica a părut că are elementele unei sinucideri, dar în final s-ar putea să fie un mare succes. Statul poate obţine un preţ mai bun dacă va privatiza o companie precum Hidroelectrica după ieşirea din insolvenţă decât în situaţia în care este în momentul acesta", a admis Şucu.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a intrat în insolvenţă în 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie. Consiliul şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" şi al secetei din 2011. Anul trecut compania a raportat o cifră de afaceri de 712 milioane de euro şi un profit net de doar 1,5 milioane de euro. Hidroelectrica are cheltuieli de 110 milioane de euro pe salarii, 100 de milioane de euro pentru apă, restul fiind folosiţi pentru lucrări de mentenanţă.



Remus Borza, directorul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica

El este avocat, a absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti în 1995, fiind coleg de generaţie cu premierul Victor Ponta. Euro Insol a mai fost desemnat recent administator judiciar al complexului expoziţional Romexpo şi al UCM Reşiţa şi gestionează totodată alte proiecte aflate în insolvenţă, precum Asmita Gardens sau Ibiza Sol.

Mariana Gheorghe, 55 de ani, CEO al Petrom

Petrom, cea mai mare companie din România, are o cifră de afaceri de 3,9 mld. euro

Mariana Gheorghe conduce destinele Petrom din 2005, atunci când s-a alăturat companiei după ce a fost recrutată de OMV de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.


Doru Lionăchescu, 48 de ani, managing partner al casei de investiţii Capital Partners

Capital Partners este una dintre cele mai cunoscute case de investiţii de pe piaţa locală.

Înainte de a pune bazele Capital Partners, Doru Lionăchestu a lucrat pentru mai multe bănci, iar la începutul anilor 1990 a fost jurnalist de business.

Radu Timiş, 50 de ani, preşedintele producătorului de mezeluri Cris-Tim

Cris-Tim este un business pus pe picioare din nimic la începutul anilor 1990. Radu Timiş a ajuns acum să aibă aproximativ 2.000 de angajaţi şi să deţină unul dintre cei mai puternici producători de mezeluri din România după ce a luat-o de mai multe ori de la zero în afaceri. Pe o piaţă în scădere, Cris-Tim a terminat anul trecut cu afaceri de 69 milioane de euro.

Dan Şucu, 48 de ani, preşedintele Mobexpert

Mobexpert este cel mai mare grup de pe piaţa locală a mobilei cu afaceri de 114 mil. euro anul trecut.

Dan Şucu a început businessul de la zero la începutul anilor 1990. Acum plăteşte lună de lună 2.000 de salarii. Şucu a dus Mobexpert şi în afara ţării la Sofia, în Bulgaria, unde operează un magazin de dimensiuni mari.