Bursa a avansat cu 0,7% în prima parte a zilei, iar creşterea acţiunilor Oltchim a încetinit la 9,7%

Autor: Stefan Musgociu 23.08.2012

Piaţa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor externe şi a fost pe verde încă din primele minute, însă volumele de tranzacţionare au fost reduse în majoritatea cazurilor. Transferurile din prima parte a şedinţei au însumat 7,1 milioane lei (1,6 milioane euro), valoare cu 8% peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 6,6 milioane lei (1,4 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 0,51%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 0,58%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La ora 13:00, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în creştere cu 1,15%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,43%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,71% peste închiderea de miercuri.

Acţiunile Oltchim au sărit chiar în deschidere cu 15%, unii investitori reacţionând la declaraţia şefului OPSPI potrivit căruia instituţia va solicita renunţarea la conversia creanţelor AVAS. Ulterior, creşterea a încetinit, astfel că la mijlocul zilei, titlurile avansau cu 9,68%, la 0,799 lei. Operaţiunile însumau 162.000 de lei, însă cea mai mare parte din rulaj a fost realizată în primele minute ale şedinţei.

Ziarul Financiar a relatat, în ediţia de joi, că potrivit lui Vulpescu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) va solicita de urgenţă autorităţilor abilitate să renunţe la conversia creanţelor AVAS în acţiuni Oltchim în valoare de 250 milioane euro din cauza riscurilor de litigiu şi a altora pe care le presupune această operaţiune. Solicitarea vine după ce reprezentanţii OPSPI nu au reuşit să ajungă la un acord în această privinţă cu principalii acţionari ai companiei, PCC şi Nachbar, care controlează împreună aproape 33% din acţiunile Oltchim.

Varianta alternativă identificată de OPSPI cu privire la procesul de privatizare al Oltchim presupune renunţarea la conversia în acţiuni a creanţei AVAS şi vânzarea acestora la pachet cu datoriile către Electrica, în valoare cumulată de circa 400 milioane euro, împreună cu pachetul de 54% din acţiunile Oltchim.

În urmă cu două săptămâni, Oltchim a convocat acţionarii pentru o majorare de capital social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. În cadrul acestei majorări va fi convertită în acţiuni o creanţă AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, în valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari. Aceasta este prima etapă din procesul de privatizare a combinatului chimic.

Anunţul de atunci a dus la o volatilitate ridicată a acţiunilor Oltchim, acestea coborând în trei zile cu aproape 39%, pentru ca apoi să revină pe creştere accelerată şi că urce cu 44% în următoarele trei şedinţe.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%, susţinute de aşteptările investitorilor ca băncile centrale din SUA şi China să ia măsuri pentru stimularea economiilor.