Ministerul Finanţelor ajunge la a patra licitaţie de titluri eşuată, după ce ROBOR a explodat la peste 9%

Autor: Razvan Voican 23.08.2012

Ministerul Finanţelor a respins ieri în bloc ofertele băncilor la licitaţia de obligaţiuni de stat cu scadenţa în 2016 prin care intenţiona să împrumute 200 mil. lei, invocând din nou randamentele prea mari cerute de investitori.

Este a treia licitaţie ratată din luna august şi a patra de anul acesta, în condiţiile în care Tre­zoreria statului resimte o presiune în creştere la nivelul dobânzilor la care se poate finanţa.

De la începutul lunii şi până în prezent Ministerul Finanţelor îşi programase să împrumute 2,5 mld. lei, dar a strâns doar ceva mai mult de jumătate din bani.

La redeschiderea de luna trecută a emi­siu­nii de obligaţiuni scadente în 2016 Finanţele vându­seră titluri de 400 mil. lei la un randa­ment mediu de 6,41%, cu circa 0,4 puncte procentuale peste nivelul din luna mai.

Şansele licitaţiei de ieri au fost reduse din cau­za unei conjuncturi neaşteptate car­e a con­dus la explozia dobânzilor pe ter­men scurt. BNR a publicat pe baza cotaţiilor de la ora 11:00 un nivel al ROBOR pe o zi de 7,75% pe an, faţă de 4,38% în ziua pre­cedentă. Unda de şoc s-a pro­pagat şi spre ROBOR la o săp­tă­mână, care a urcat de la 5,71% la 6,03%. Ulte­rior cotaţiile au con­tinuat să urce, ROBOR overnight ajungând chiar în apropierea do­bânzii de 9,25% la care băncile se pot împrumuta de la BNR prin fa­cilitatea de credit utilizabilă în situaţii mai speciale.

Dealerii au remarcat întârzieri în realizarea mai multor plăţi scadente ieri, atmosfera fiind destul de tensionată în piaţă mai ales în prima jumătate a zilei de tranzacţionare.

În aceste condiţii era foarte greu ca Finanţele să poată împrumuta suma dorită la un cost rezonabil.

"Volatilitatea" tinde să fie caracteristica situaţiei de pe piaţa monetară în ultima vreme, în condiţiile în care BNR a trecut la o "opti­mizare" a ali­men­tărilor cu lichi­di­tate, reducând suc­cesiv sumele dis­ponibile la licitaţiile repo.

În schimb, cursul a ră­mas stabil ieri, BNR cal­cu­lând o cotaţie de referinţă de 4,4870 lei/euro, foarte aproape de nivelul de miercuri.