Georgică Cornu, Confort: Nu mai înţeleg ce se întâmplă în economie. E un blocaj în lanţ

Autor: Cristina Bellu 23.08.2012

Omul de afaceri timişorean Georgică Cor­nu, care controlează unul dintre cele mai importante grupuri de firme din vestul ţării, Izometal Confort, cu afaceri de circa 300 de milioane de euro, spune că situaţia din ultimele luni a fost extrem de dificilă şi îi este greu să-şi explice ce se întâmplă la nivel economic.

"Economia e blocată, sunt pro­bleme. Nu mai înţeleg ce se întâmplă în economie, aşa ceva nu a mai fost niciodată. Finan­ţările sunt blocate, trăim într-un scandal permanent, nu mai ştim cine e hoţ şi cine nu. Am trecut şi prin perioade grele, când aveam credite cu dobânzi de 160%, dar peste care pot spune că am trecut relativ uşor faţă de ce se întâmplă acum", a spus Cornu.

Omul de afaceri timişorean spune că din cauza situaţiei dificile din ultimele luni a fost nevoit să dis­po­nibilizeze circa 500 din cei apro­ximativ 2.000 de angajaţi ai grupului.

"Din păcate, în urmă­toa­rea perioadă este foarte pro­ba­bil să mai disponi­bili­zăm alţi 500. Nu pot să-i mai ţin, dacă nu mai avem bani. Având în vedere contractele în de­ru­la­re, ar fi trebuit să angajăm acum, nu să dăm afară", a explicat Cornu.

Grupul Izometal Confort, controlat de Georgică Cornu, este format din 17 companii cu sedii în Timişoara, Arad şi Drobeta-Turnu-Severin, care anul trecut au generat o cifră de afaceri de aproximativ 300 de milioane de euro, potrivit informaţiilor care apar pe site-ul grupului.

Companiile desfăşoară activităţi diverse, de la construcţii de clădiri civile şi industriale, drumuri, reţele de apă şi canalizare, comerţ cu materiale de construcţii, acti­vi­tăţi de alimentaţie publică până la tipografie, pu­bli­citate, presă scrisă şi televiziune. În afară de Confort, firma fanion a grupului, mai cunoscute sunt companiile Brithouse (reţea de bricolaj) sau Conar Arad (construcţii civile şi industriale).

Creanţe de încasat de 40 mil. euro

Firma de construcţii Confort are în prezent creanţe de încasat de circa 40 de milioane de euro pentru lucrările deja executate, în condiţiile în care contractele ferme ale companiei se ridică la circa 200 de milioane de euro, potrivit lui Cornu. Printre cele mai recente con­tracte câştigate de Confort se numără construcţia unui centru de management integrat al deşeurilor în ju­de­ţul Cluj pentru 107,5 milioane de lei (25 milioane de euro).

Compania Confort a avut anul trecut afaceri de circa 124 de milioane de euro, în scădere cu aproape 30% faţă de anul anterior, omul de afaceri declarând anterior pentru Ziarul Financiar că re­ducerea busi­nessu­lui a fost cauzată de fap­tul că lucrările realizate nu au fost plătite la timp. Dacă în luna aprilie Cornu afirma că speră că cifra de afaceri să crească, acum spune că nu mai poate face nicio estimare. "Nu am nicio estimare, suntem blo­caţi", a afirmat Cornu. Compania avea la finalul anului trecut 956 de angajaţi şi a înregistrat un profit net de 2,6 mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Întrebat dacă există vreo posibilitate ca principala firmă a grupului, Confort, să intre în insolvenţă pe fondul problemelor pe care le are cu neîncasarea creanţelor, Cornu a spus: "Există toate şansele, a intrat până şi Hidro­elec­trica în insolvenţă. Nu vedeţi ce vremuri sunt? E un blocaj în lanţ, se blochează sute de firme. Sunt multe firme despre care aud că au intrat în insolvenţă. Eu dacă dau 1.000 de an­gajaţi afară, se blochează mai departe băncile şi consumul pe care aceşti oameni l-ar fi făcut".

Printre lucrările din portofoliul Confort se numără extinderea şi reabilitarea carosabilului de pe străzile din Drobeta-Turnu-Severin, reabilitarea drumului dintre Buziaş şi Lugoj, modernizarea punctelor termice şi a reţelelor de canalizare şi apă din Drobeta-Turnu-Severin, centrul de convenţii şi expoziţii Nord Oltenia de la Călimăneşti.

"Guvernul trebuie să se apuce de treabă"

Omul de afaceri timişorean afirmă că important e ca autorităţile să pună pe primul plan economia locală. "Să se apuce de treabă, iar statul să-şi achite datoriile pe care le are. E o situaţie extraordinar de dificilă, nu am crezut vreodată că va fi aşa de greu", a spus Cornu.

Compania Confort, cunoscută în special pentru contractele pe care le execută în vestul ţării, a ocupat anul trecut poziţia a şasea în topul celor mai mari companii de construcţii cu acţionariat românesc după cifra de afaceri înregistrată în 2011, în condiţiile în care cu un an în urmă urcase pe locul al doilea în ierarhie.

Potrivit presei locale şi centrale, Georgică Cornu ar fi fost anchetat penal de DIICOT la finalul lunii mai. De asemenea, anterior, omul de afaceri a fost cercetat penal de DNA într-un dosar legat de fonduri europene în care ulterior s-a dispus neînceperea urmăririi penale, conform informaţiilor din presă.

Primii zece constructori cu capital românesc au consemnat anul trecut afaceri cu­mulate de circa 1,3 miliarde de euro, adică aproape 14% din valoarea pieţei construcţiilor. Comparativ cu anul 2010, valoarea cumulată a afacerilor primilor zece constructori a urcat uşor, cu 2%, însă profiturile nete totale au scăzut, situându-se sub 120 mil. euro, faţă de 150 mil. euro cu un an în urmă.

Printre cei mai mari constructori se numără companii precum Hidroconstrucţia (deţinută de management şi salariaţi), Spedition UMB (Dorinel Umbrărescu) sau Tehnologica Radion (Theodor Berna).

Confort este o firmă cu profil uşor atipic, în condiţiile în care nu a câştigat lucrări de anvergură pentru construcţia de autostrăzi. De asemenea, o trăsătură care o deosebeşte faţă de alţi mari constructori locali se regăseşte în poziţionarea sa în vestul ţării, în condiţiile în care topul celor mai mari zece constructori cu capital autohton este dominat de companii cu sediul în Bucureşti şi în Moldova.