Afacerile combinatelor Mechel scad cu până la 77%. Ruşii vorbesc de comprimarea pieţei

Autor: Adrian Cojocar 23.08.2012
Afacerile cumulate ale trei din cele patru combinate de­ţi­nute de grupul Mechel în Ro­mânia, controlat de mi­liardarul rus Igor Zyuzin, s-au contractat puternic în prima jumătate din acest an, cu 45%, la 732 mil. lei (166,8 mil. euro), iar pierderile cumulate ale acestora au crescut în acelaşi interval cu 76%, la 174,2 mil. lei (aproape 40 mil. euro).

Cea mai dificilă situaţie este la com­binatul Laminorul Brăila (LMRU), preluat de Mechel în 2009, ale cărui afaceri s-au prăbuşit cu 77% în primele şase luni din acest an, de la 481 mil. lei la 110,4 mil. lei (25,1 mil. euro) în primul semestru din 2012.

Reprezentanţii combinatului pun căderea afacerilor şi majorarea pierderilor pe seama scăderii comenzilor şi diminuarea "considerabilă" a preţurilor pentru pro­du­sele realizate de companie.

"Pierderea înregistrată de Laminorul Brăila la 30 iunie 2012, în valoare de 59,6 milioane de lei se datorează efectelor crizei economico - financiare globale, prin re­ducerea comenzilor de la beneficiarii interni şi externi, cât şi prin diminuarea con­siderabilă a preţurilor de vânzare a pro­duselor realizate de societatea noastră, dictate de evoluţia preţurilor pe piaţa mondială a metalului", spun reprezentanţii Laminorul Brăila.

Una dintre explicaţii pentru reducerea cererii din sectorul siderurgic este faptul că statele europene se confruntă cu recesiune, iar producţia combinatelor româneşti de­ţinute de Mechel aveau ca principală piaţă de desfacere Uniunea Europeană.

În urma prăbuşirii afacerilor, com­bi­natele din cadrul Mechel au închis capacităţi de producţie şi vor disponibiliza peste 1.200 de angajaţi anul acesta.

Evoluţia vine după un an 2011 deosebit de benefic pentru combinatele Mechel din România, ale căror afaceri cumulate au depăşit anul trecut un miliard de euro, foarte aproape de vânzările din acelaşi an ale ArcelorMittal Galaţi (fostul Sidex), cel mai mare combinat metalurgic, controlat de liderul mondial pe piaţa oţelului Arce­lorMittal.

"Primul semestru din 2012 a fost marcat de prelungirea crizei, menţinându-se comprimarea pieţei de produse metalurgice din România şi implicit un nivel scăzut al preţurilor de vânzare. La nivelul resurselor primare preţurile nu au avut acelaşi ritm de evoluţie (înregistrând un nivel destul de ridicat comparativ cu preţurile de vânzare ale oţelului) situaţie ce a impus imple­mentarea de strategii suplimentare şi decizii de management de control şi reducere a costurilor", spun reprezentanţii Mechel Târgovişte, una dintre cel mai puţin afectate companii din grupul Mechel, care şi-a redus vânzările cu 12,4% în primul semestru, la 481 mil. lei (109,6 mil. euro).

Conducerea companiei a afişat luna trecută pe site-ul propriu o listă de 30 de pagini cu stocuri de oţel disponibile pentru valorificare în încercare de a-şi diminua stocurile.

Combinatul de oţeluri speciale Mechel Câmpia Turzii a resimţit de asemenea un declin al producţiei şi vânzărilor, în primul semestru realizând o cantitate de trei ori mai mică comparativ cu acelaşi interval din 2011, la 47.971 de tone de oţel comparativ cu o producţie de 125.700 de tone în intervalul ianuarie - iunie din 2011.

Cel mai mult au scăzut vânzările companiei pe piaţa internă, respectiv cu 64,8%, în timp ce exporturile au fost mai mici în unităţi fizice cu 56,2%. De la venituri de 39 mil. lei obţinute de Mechel Câmpia Turzii în luna ianuarie a acestui an, vânzările au coborât la numai 12,9 mil. lei în luna iunie.

Pe fondul adâncirii pierderilor, capitalurile proprii ale Mechel Câmpia Turzii au devenit negative şi se cifrau la 30 iunie la -216,2 mil. lei. Din această cauză Mechel ar putea fi nevoit să majoreze capitalul companiei în perioada următoare pentru a o menţine în viaţă sau să decidă lichidarea acesteia, conform legii.

Dacă la momentul preluării com­bi­natelor româneşti de către Mechel acestea aveau în total circa 12.700 de angajaţi, în urma disponibilizărilor din acest an numărul angajaţilor din grupul Mechel ar putea ajunge la finele acestui an la 6.000 de oameni.

Deşi criza părea că s-a încheiat şi com­bi­natele siderurgice îşi vor redresa activitatea după prăbuşirea comenzilor din anul 2009 în urma crizei financiare, lipsa comenzilor începe să "muşte" din nou afacerile com­paniilor din industria siderurgică românească.