În plină secetă, exporturile de cereale s-au dublat

Autor: Gabriel Razi 24.08.2012

Exporturile de grâu, porumb şi orz făcute prin portul Constanţa, cea mai importantă poartă de trimitere a cerealelor româneşti în străinătate, au ajuns după primele şapte luni ale anului la cota de 3,6 milioane de tone, fiind duble faţă de livrările făcute în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Companiei Naţionale "Admistraţia Porturilor Maritime" Constanţa.

"Pentru mine, ca român, este îngrijorător pentru că aceste cantităţi se vor întoarce mai târziu cu 40%-50% mai scump. Fermierii nu au nicio vină pentru că nu hotărăsc ei unde ajunge marfa. Preocuparea lor este să producă şi să vândă mar­fa pentru a încasa bani. Strategia privind se­cu­ritatea ali­men­tară este în responsabilitatea statului", spune Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Pro­ducătorilor Agri­coli din România (LAPAR), una dintre cele mai mari organizaţii de fermieri de pe piaţa locală.

Situaţia arată pe de-o parte cererea mare de ce­re­ale de pe pieţele internaţionale, dar şi interesul marilor case de comerţ pentru livrările pe care le fac în străinătate.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro