Ce sfat le transmite japonezilor un român care a călătorit în Japonia: Evitaţi taxiurile de la aeroport!

Autor: Mirabela Tiron 24.08.2012
Sub semnatura Josho Adrian Cirlea, un roman care precizeaza ca este o persoana ce a calatorit si are legaturi importante cu Japonia prin Jodo Shinshu Buddhism
(orientare religioasa) le transmite japonezilor ce vor sa calatoreasca in Romania un sfat printr-un comentariu la un articol legat de cazul tinerei japoneze ucise in Bucuresti.
"(…) Acesta este sfatul meu pentru toti japonezii care calatoresc in Romania. Incercati sa evitati taxiurile de la aeroport pentru a ajunge in oras sau alegeti cu atentie doar companiile recomandate de aeroport si nu calatoriti cu taxiurile intre orase indiferent ca este zi sau noapte", scrie el intr-un comentariu publicat pe site-ul japantoday.com.


Stirea prin care publicatia japoneza- japandailypress.com, anunta ca o tanara studenta japoneza a fost violata si ucisa in Romania, dupa ce un roman a luat-o de la aeroport cu un taxi, a starnit comentarii acide din partea unor cititori japonezi si straini cu privire la romani.

Un cititor al site-ului japonez, Tatsuya, scrie intr-un comentariu la articolul "Studenta japoneza de 20 de ani violate si ucisa in Romania", publicat pe site-ul mentionat mai sus, ca "romanii sunt criminali cunoscuti in lume, care exporta crime oriunde se duc si ca sunt prezenti si in Europa de Vest cu lanturi de prostitutie, retele de cersetori si crime din toata gama posibila. Este deja tipic pentru romani sa dea vina pe "tigani". Ii sfatuiesc pe toti japonezii sa stea departe de romani, pentru ca sunt oameni foarte periculosi si necivilizati".

O alta japoneza, scrie ca a auzit de tiganii din Romania, dar nu crede ca toti romanii ar trebui blamati pentru ce a facut acel criminal.

Un alt cititor strain, Pero, scrie intr-un comentariu "Dar nu sunt tigani toti romanii? Oamenii pe care i-am intrebat mi-au spus ca asa este"

Intr-un alt comentariu, un roman, Iulian, care locuieste in Japonia, spune ca de blamat ar trebui sa fie aeroportul care permite multor straini si taximestristi care lucreaza ilegal sa stea in aeroport si sa deranjeze pasagerii.

Un alt roman, care traieste deasemenea in Japonia, raspunde la comentariul lui Tatsuya ca nu este corect sa judece o tara intreaga dupa faptele unei singure persoane care face rau.

Studenta de 20 de ani care a fost ucisa, dupa ce a fost luata cu un taxi din aeroportul Otopeni, venise in tara intr-un internship prin organizatia studenteasca non-profit AIESEC Japonia, una dintre cele mai mari organizatii studentesti din lume, prezenta si in Romania.

Publicatia japoneza Asahi Shimbum scrie in editia online ca crima din Romania ridica semne de intrebare privind internship-urile organizate in strainatate, dupa ce tanara studenta de 20 de ani, care venise in Romania intr-un schimb de experienta (urma sa predea japoneza in Craiova) prin organizatia studenteasca AIESEC, a fost ucisa de un roman care a luat-o din incinta aeroportului Henri Coanda.

"Din ce in ce mai multi studenti japonezi calatoresc in strainatate pentru experienta profesionala, in ciuda riscului existent de a ramane dezorientati si vulnerabili in momentul in care ajung intr-un loc ce nu le este familiar", scrie publicatia The Asashi Shimbum.

Mai mult, publicatia japoneza scrie ca avand in vedere ce s-a intamplat in Romania, "sfatuim studentii sa evite zborurile ce ajung la destinatie noaptea si sa ia legatura cuorganizatiile locale atunci cand se deplaseaza in alta tar", a declarat un reprezentant al asociatiei care organizeaza internship-uri in Asia de Sud-est si in China.