Stolojan: Rectificarea bugetului reflectă deteriorarea situaţiei economice a României

Autor: Alina Novaceanu 26.08.2012

"Prima concluzie este că rectificarea bugetului reflectă deteriorarea situaţiei economice a României şi continuă această deteriorare, iar a doua este că, pentru restul intervalului rămas până la sfârşitul anului, nu avem nicio speranţă de redresare economică, ci, dimpotrivă, ar trebui să ne pregătim pentru mai rău", a spus Stolojan, duminică, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că, pe termen mediu şi lung, România este candidată în rândul ţărilor cu venit mediu, incapabilă să depăşească această situaţie şi că "retorica găunoasă a lui Victor Ponta şi Crin Antonescu cu privire la bugetul aprobat la sfârşitul anului trecut nu ajută, ci înrăutăţeşte situaţia".

Stolojan a mai spus că rectificarea este întemeiată pe reducerea ritmului de creştere economică de la 1,7% la 1,2%, cu percepţia că această creştere de 1,2% este optimistă. El a mai spus că s-a luat în calcul un curs de schimb de 4,45 lei/euro faţă de 4,2 lei/euro cât a fost la întocmirea bugetului în 2011.

"Această rectificare a obligat Guvernul să facă mişcări în cadrul bugetului care nu fac decât să continue deteriorarea situaţiei", a adăugat Stolojan.

El a spus că va fi o înrăutăţire în continuare a indicatorilor economici, ceea ce va face să fie nevoie de o nouă rectificare bugetară.

Potrivit lui Stolojan, factorii care duc la această situaţie sunt reducerea fondului pentru investiţii, angajamentul ca în semestrul II să se limiteze sumele din buget acordate proiectelor cu finanţare pe fonduri europene, situaţia grea din agricultură şi lipsa de credibilitate a Guvernului.

El a apreciat că se preconizează ideea unei creşteri economice sub 1% şi se aşteaptă în continuare la presiuni pe piaţa valutară a României.

Veniturile bugetului de stat au fost diminuate cu 0,4% din PIB, iar cheltuielile, pe sold, cu 0,2%, în timp ce bugetele asigurărilor sociale au fost majorate cu circa 370 milioane lei, Guvernul urmând să se încadreze în ţinta de 2,2% din PIB a deficitului bugetului general consolidat. Datele au fost incluse în rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2012, aprobate joi de Guvern.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că a aprobat rectificarea bugetului preluat de la fosta guvernare, care, în opinia sa, a fost un buget construit pe o filozofie "antisocială" şi a subliniat că fondurile alocate iniţial "în scop politic" pentru piscine şi pârtii au fost redistribuite.