Diana Pantlik, director de resurse umane Thales Systems România: Recrutarea de specialişti va fi cea mai mare problemă a pieţei muncii în următorii ani

Autor: Corina Mirea 26.08.2012

În următorii ani, piaţa muncii se va confrunta din ce în ce mai mult cu penuria de specialişti, de profesionişti cu adevărat buni, fie că este vorba despre sectorul financiar, inginerie, resurse umane, IT&C sau despre management general, este de părere Diana Pantlik, director de resurse umane în cadrul firmei cu activităţi în implementarea şi dezvoltarea sistemelor de semnalizare electronică pentru cale ferată Thales Systems România.

Potrivit acesteia, oamenii buni sunt din ce în ce mai puţini, iar acest lucru se resimte şi în sectorul feroviar, unde cererile pentru un loc de muncă au scăzut simţitor.

"Oamenii cu adevărat buni într-un domeniu sunt tot mai puţini ca număr. Iar pe piaţa feroviară lucrurile sunt şi mai dificile, mai ales în sectorul de semnalizare, în care specialiştii se găsesc extrem de greu sau deloc", explică Diana Pantlik, executivul care administrează de aproape cinci ani politicile de resurse umane pentru o companie cu peste 200 de angajaţi. Ea mai spune că piaţa forţei de muncă în anumite domenii deja începe să fie mai săracă tocmai din cauza numărului mare de investitori care abundă în oferte tot mai atractive cum este, spre exemplu, sectorul IT&C.

În ceea ce priveşte recrutarea, Diana Pantlik crede că, în ciuda implicaţiilor pe care le are în economie, criza a ajutat la moderarea pieţei în general, dar în special a candidaţilor şi a aşteptărilor pe care le au de la un angajator.

Stabilitatea postului şi a companiei sunt mai importante decât pachetul salarial

"Cred că abordarea ofertelor de lucru şi chiar a serviciului în sine s-a schimbat foarte mult odată cu venirea crizei. Dacă undeva prin anii 2007- 2008 un candidat înainta aşteptări salariale care nu erau corelate cu nivelul de pregătire şi experienţă, pentru că ştia că oricând îşi poate găsi un loc de muncă sau chiar mai avea o altă ofertă, în prezent stabilitatea unui post şi a companiei este mai importantă decât pachetul salarial pe care îl poate obţine", spune directorul de resurse umane al Thales.

Potrivit acesteia, relaxarea generală de pe piaţa muncii de acum trei sau chiar patru ani de zile s-a transformat în interesul tot mai centrat pe activitatea unei companii angajatoare, în special pe cea a departa­mentului de resurse umane.

"Nu ştiu dacă înainte candidaţii erau neapărat mai serioşi în ceea ce priveşte o ofertă de muncă, însă erau cu siguranţă mai relaxaţi şi nu se gândeau atât de mult la stabilitate - piaţa forţei de muncă fiind mult mai flexibilă şi permiţând asta. Acum, chiar şi cei care vor să îşi schimbe locul de muncă se uită la companii care le pot oferi siguranţă, companii care să nu fi recurs la restructurări sau, dacă au făcut acest lucru, să se fi menţinut în parametri minimi. În mod cert oamenii au devenit mai precauţi şi au nevoie de motive mult mai serioase pentru a schimba jobul", adaugă Pantlik.

Ea mai spune că inclusiv în procesele de recrutare din cadrul Thales a întâlnit cazuri în care oamenii au preferat să rămână la fostul angajator tocmai din cauza fricii de schimbare cu care se confruntă majoritatea candidaţilor în prezent.

Prin urmare, pentru majoritatea posturilor vacante care au apărut de-a lungul timpului în cadrul companiei departamentul de resurse umane s-a orientat către promovarea internă, ajungând astfel la o rată a promovabilităţii angajaţilor deja formaţi de Thales de aproape 100%.

Sistemul de învăţământ va avea rezultate din ce în ce mai slabe

În contextul în care rezultatele de la examenul de bacalaureat din ultimii doi ani au fost din ce în ce mai slabe, educaţia a devenit o problemă în general.

"Când doar 44% din elevii de liceu promovează examenul şi majoritatea lor iau note minime, nu poţi spune că piaţa muncii nu va fi afectată", precizează Diana Pantlik, care spune că rezultatele şi mai slabe la care se aşteaptă în viitor vor îngreuna tot mai mult găsirea resursei umane potrivite pentru anumite domenii.

De circa patru ani Thales Systems România este implicată într-un parteneriat cu Facultatea de Transporturi din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, prin care încearcă recrutarea şi dezvoltarea profesională a tinerelor talente, dar şi modernizarea laboratoarelor în care aceştia învaţă.

"De patru ani colaborăm cu Facultatea de Transporturi şi în fiecare vară integrăm studenţii din anii terminali în cadrul programelor de internship sau dezvoltare profesională, pentru care selectăm poate nu mai mult de cinci sau şase stagiari. Există un proces întreg de selecţie prin care le prezentăm compania, pentru ca ei să înţeleagă specificul pieţei de activitate şi evaluăm gradul lor de implicare în proiectele derulate în cadrul facultăţii", spune Pantlik.

De cele mai multe ori, în urma programului de internship care durează trei luni, compania ajunge să facă oferte de angajare cel puţin unuia dintre studenţii participanţi.

Chiar anul acesta, deşi programul încă nu s-a finalizat, departamentul de resurse umane a identificat deja un potenţial angajat din cei şapte studenţi acceptaţi în practică.

Cu toate că multe companii au fost nevoite să îşi reducă numărul angajaţilor odată cu instalarea crizei economice pe piaţa din România, Diana Pantlik spune că din anul 2009 şi până în prezent restructurarea personalului nu a fost o opţiune, din contră, în fiecare an compania a reuşit să îşi mărească echipa, mai ales în centrul de cercetare-dezvoltare, care are în prezent 150 de angajaţi.

Din punctul de vedere al perspectivelor, directorul de resurse umane mai spune că piaţa feroviară din România este în creştere în prezent, luând în considerare investiţiile care se fac în acest sector. Spre exemplu, Coridorul IV Paneuropean, care este în derulare, pentru care se fac licitaţii pe diverse secţiuni, printre care şi pentru sectorul feroviar. Investiţia totală atribuită acestui proiect este de 1 mi­liard de euro.

În ceea ce priveşte situaţia politică din prezent, Daniela Pantlik este de părere că lucrează în defavoarea stabilizării atât a mediului de afaceri, cât şi a societăţii.

"Niciun investitor străin nu se simte confortabil şi în siguranţă în acest moment în România. Trebuie făcut ceva, oricât de puţin, dar să începem să ne setăm nişte obiective, pe care să le îndeplinim, să ne apucăm serios de treabă. De asemenea, cadrul legislativ şi, de exemplu, Codul muncii, trebuie adaptate la directivele europene, iar Codul fiscal să nu mai fie într-o permanentă schimbare - el trebuie stabilizat. Companiile trebuie să ştie care sunt reglementările şi pe baza căror informaţii trebuie să îşi facă un plan de business", precizează Pantlik.

La sfârşitul anului 2011, Thales Systems România, filială a companiei franceze cu acelaşi nume, a avut o cifră de afaceri de aproape 12 milioane de euro.