Primul ETF intră miercuri în ringul bursier

Autor: Roxana Pricop 26.08.2012

ETF BET Tradeville (simbol bursier TVBETETF), primul fond deschis de investiţii tranzacţionabil de pe piaţa locală, se va lista la Bursa de Valori Bucureşti miercuri, 29 august.

Fondul este administrat de societatea Vanguard Asset Management şi are un portofoliu ce copiază structura indicelui BET, principala referinţă a Bursei de la Bucureşti. BET-ul este compus din cele mai lichide şi urmărite acţiuni de pe bursă, respectiv Fondul Proprietatea, Banca Transilvania, OMV Petrom, BRD - Groupe Société Générale, Transgaz, Transelectrica, Biofarm, Bursa de Valori Bucureşti, Electromagnetica şi Broker Cluj.

Odată listat, fondul ETF BET Tradeville va face bursa extrem de accesibilă pentru investitorii de rând pentru că o unitate de fond va costa 5 lei. O unitate de fond este şi suma minimă de investit. Altfel spus, atunci când un investitor cumpără de pe bursă o unitate de fond la ETF BET, el obţine expunere pe cele mai lichide zece companii listate plătind doar 5 lei. Potrivit calculelor ZF, pentru a cumpăra direct de pe bursă acţiunile cuprinse în BET, adică BRD (simbol bursier BRD), Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV), Transgaz (TGN), Transelectrica, Biofarm, Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Electromagnetica (ELMA) şi SSIF Broker Cluj (BRK), un investitor are nevoie de cel puţin 1.400 lei, fără însă a respecta ponderile de reprezentare în indice.

Investitorii instituţionali vor putea să cumpere blocuri de câte 10.000 de unităţi de fond, cu o valoare de circa 50.000 de lei, direct de la societatea de administrare sau un alt participant autorizat (altă casă de brokeraj). Aceştia însă va trebui să plătească un comision de subscriere, care în prima fază va fi de 1% din valoarea blocului. Societatea de brokeraj Tradeville va asigura lichiditatea unităţilor de ETF.

Indicele BET a adus de la lansare, din anul 1997, şi până la sfârşitul anului trecut un randament mediu anual de 10,82%. De la începutul acestui an indicele BET a câştigat circa 11%.

BVB nu va percepe tarife şi nici comisioane pentru piaţa reglementată la vedere aferentă fondurilor deschise tranzacţionabile pentru următoarele şase luni.