Vânzările Unirea au crescut cu 10% după doi ani de regres

Autor: Adrian Cojocar 26.08.2012

Compania Unirea Shopping Center Bucureşti (simbol bursier SCDM), controlată de omul de afaceri Dan Adamescu şi care deţine centrul comercial cu acelaşi nume din centrul Capitalei, a raportat în primul semestru din acest an un avans de 10,4% la nivelul afacerilor, după ce în ultimii doi ani vânzările companiei au înregistrat un declin pe fondul contracţiei economice interne şi al scăderii chiriilor.

În 2010 afacerile Unirea au scăzut cu 11,6%, iar anul trecut au mai coborât cu încă 9% şi s-au cifrat la 78,6 mil. lei (18,6 mil. euro). În primele şase luni ale anului centrul comercial a avut afaceri de 41,4 mil. lei (9,4 mil. euro), al căror avans a condus la o majorare a profitului din exploatare al companiei cu 54%, la peste 7 mil. lei (1,6 mil. euro).

De cealaltă parte, efectele nefavorabile ale cursului de schimb valutar au condus la o majorare a pierderilor din activitatea financiară a companiei, de peste trei ori, la aproape 4,6 mil. lei (peste un milion de euro), care a contribuit la scăderea profitului net al companiei cu 31,4%, la 1,77 mil. lei (400.000 de euro) în primele şase luni ale anului.

Pierderile financiare au fost cauzate cel mai probabil de reevaluarea datori­ilor în valută ale companiei la cursul depreciat al leului de la 30 iunie. Unirea Shopping Center avea la acea dată datorii totale de peste 100 mil. lei, din care 74,5 mil. lei erau credite pe termen lung în valută, potrivit raportului financiar al companiei. Totuşi datoriile Unirea s-au diminuat cu 14,5 mil. lei în ultimul an de zile, concomitent cu un avans uşor al creanţelor, care s-au cifrat la 13,4 mil. lei.

Firma lui Adamescu mai deţine pe lângă complexul comercial din Capitală şi un mall în Braşov.

Scăderea afacerilor de anul trecut a survenit şi pe fondul perioadelor relativ lungi (3-5 luni) de reamenajare a spaţi­ilor închiriate către H&M, grupul Inditex şi Flanco, timp în care centrele comerciale nu au încasat chirii pe respectivele locaţii. Unirea Shopping Center, situat în Piaţa Unirii din Bucureşti, este unul dintre cele mai valoroase active deţinute de familia omului de afaceri Dan Adamescu, firma fiind evaluată în contabilitate la aproape 100 mil. euro.

Activele deţinute de companie, centrele comerciale Unirea Shopping Center din Bucureşti şi Braşov şi terenurile aferente, au fost evaluate la finele anului trecut în contabilitate la 425,2 milioane lei (98,4 milioane euro), în scădere cu 7 milioane lei faţă de anul anterior.

Carmen Adamescu, soţia omului de afaceri Dan Adamescu, ocupă atât funcţia de director general, cât şi pe cea de preşedinte al firmei Unirea Shopping Center.

Pe bursă, Unirea este una dintre cele mai valoroase companii listate pe piaţa RASDAQ, cu o capitalizare de 55,2 mil. euro.

Printre chiriaşii centrului comercial Unirea din Capitală se numără Mango, Steilmann, House of Art, Yokko, Fox sau Nissa, Bershka, H&M , Nike, Adidas, Geox, Bigotti, Cavaliere, Kenvelo, Flanco, Altex, Diverta sau LC Waikiki.

Unirea Shopping Center este controlată de soţii Dan şi Carmen Adamescu, prin intermediul firmei The Nova Group Investments România, care deţine 74,16% din titluri. În structura acţionariatului se mai regăseşte SIF Muntenia (SIF4), cu un pachet de 10% din titluri. În ultima perioadă Adamescu a cumpărat constant acţiuni la Unirea de pe bursă prin intermediul societăţii de asigurare Astra Bucureşti.