Creditul privat creşte anemic: doar firmele care pariază pe lei mai împrumută bani de la bănci

Autor: Ciprian Botea 26.08.2012

Soldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi firmelor a ajuns la aproape 232 miliarde de lei (50,7 mld. euro) la finalul lunii iulie, fiind în creştere cu 2% în termeni nominali faţă de luna anterioară, potrivit datelor BNR.

Excluzând efectul inflaţiei şi al cursu­lui de schimb, creditul pri­vat a stagnat în condiţiile în care doar finanţările în lei acor­date companiilor au înre­gistrat o creştere reală.

Creditul în lei a urcat la peste 83 mld. lei luna trecută, creşterea nominală faţă de luna iu­nie fiind de numai 1%, în condiţiile în care ban­cherii abia reuşesc să vândă împru­mu­turi noi cât să acopere rambursările. Cei mai mulţi bani au mers la companii, care au ajuns la un volum total al finanţărilor în lei de 49 mld. lei, cu 900 mil. lei peste nivelul din luna iunie.

Finanţările în lei acordate companiilor sunt cu aproape 10% peste nivelul din luna iulie 2011, ritmul de creştere fiind astfel de trei ori peste rata inflaţiei. În schimb, îm­pru­muturile în lei ale persoanelor fizice au stag­nat faţă de iunie, iar comparativ cu aceeaşi pe­rioadă a anului trecut au scăzut cu 3%. Creditele de retail în lei depăşeau 34 mi­liar­de de lei la finalul lunii trecute.

Bancherii notează începând de anul trecut o revenire a cererii de credite din par­tea companiilor, dar se plâng de lipsa cererii din partea clienţilor individuali. Pe de altă par­te şi băncile rămân reticente în a finanţa per­soa­nele fizice, creditele acordate aces­tora scăzând constant cu excepţia îm­pru­mu­tu­rilor pentru achiziţia de lo­cuinţe, sus­ţinute de progra­mul "Prima casă".

Subţierea bilanţurilor de retail pune pre­siune su­pli­men­tară pe bănci, având în ve­dere că aces­tea se confruntă în paralel şi cu o deteriorare a por­to­fo­li­ilor, mulţi clienţi ne­re­u­şind să-şi plăteas­că la timp ratele din cau­za con­diţiilor dificile din economie.

"Este posibil ca activele sistemului ban­car să continue să se deterioreze pentru că, deşi economia a înregistrat un avans anul tre­cut, piaţa forţei de muncă continuă să fie într-o situaţie dificilă având în vedere că rata şo­majului a revenit aproape de nivelul ma­xim din ultimii ani", comentează Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank.

Cererea de credite din partea populaţiei a rămas scăzută în ciuda faptului că unele bănci au lansat campanii agresive de promo­va­re a împrumutu­ri­lor de con­sum în primă­va­ră. Scă­derea do­bân­zilor nu a ţinut însă rit­mul cu scă­derea in­fla­ţiei, astfel că în mul­te ca­zuri ratele re­ale s-au ma­jo­rat, ceea ce a des­curajat într-o anu­mită mă­sură potenţialii cli­enţi. Mai mult, dobân­zil­e au început să creas­că în ulti­mele două luni în condiţiile în care băncile se finanţează la rândul lor mai scump ca urmare a scăderii lichidităţii din piaţă.

Evoluţia anemică din ultimele luni a cre­ditului privat se datorează în mare măsură ce­rerii mai scăzute pentru finanţări în valută ca urmare a deprecierii abrupte a cursului de schimb şi a restricţiilor impuse de BNR la vân­zarea de împrumuturi în valută către popu­laţie. Populaţia şi firmele aveau la fina­lul lunii iulie credite în valută de echivalentul a 32,5 mld. euro, nivel mai scăzut cu 300 mil. euro faţă de vârful atins în primăvară.

Şi creditul acordat statului a scăzut în luna iulie cu 2,2% şi a ajuns sub pragul de 79 mil. lei (circa 17 mil. euro). Minis­te­rul de Fi­nan­ţe a împrumutat mai puţini bani în con­diţiile în care dobânzile cerute de bănci au crescut constant, statul încercând să de­mon­stre­ze că nu se află sub presiune şi nu este dis­pus să se împrumute la orice cost. Săp­tămâna trecută, Finanţele au respins am­bele licitaţii organizate pentru vânzarea de titluri de stat.

"Apetitul invesitorilor pentru cumpă­ra­rea de titluri de stat a fost foarte scăzut în con­textul în care ratele dobânzilor pe piaţa inter­bancară au continuat să crească. Con­form calculelor noastre, luna august va fi a patra lună consecutivă în care statul îm­prumută mai puţini bani decât sumele ne­ce­sare rambursării sumelor ajunse la sca­den­ţă", afirmă analiştii Raiffeisen.

Depozitele atrase de bănci de la popu­laţie şi companii au crescut cu 1,9% în ter­meni nominali în luna iulie, până la aproape 195 mld. lei (42,7 mld. euro). Depozitele în lei au avut o creştere anemică, în timp ce eco­no­miile în valută au urcat cu echivalentul a 200 mil. euro, mişcare încurajată de aprecierea monedei europene în faţa leului.