Farmaciile din Grecia vor banii jos pentru medicamente, acuzând datoriile casei de asigurări

Autor: Vlad Popescu 27.08.2012

Farmaciştii au cerut Organizaţiei Naţionale pentru Servicii de Sănătate, cea mai mare casă de asigurări de sănătate de stat din Grecia, să-şi plătească toate datoriile, agenţia având restanţe de peste 85 de zile, transmite Bloomberg.

Farmaciile au cerut totodată guvernului să înceapă finanţarea casei de asigurări cu o sumă echivalentă cu 0,6% din Produsul Intern Brut şi să ofere garanţii pentru împrumuturile bancare contractate de farmacişti.

Casa de asigurări a plătit doar parţial medicamentele furnizate de farmcii în luna mai şi nu a mai transferat nicio sumă începând din iunie, potrivit asociaţiei farmaciilor. Agenţia de stat are datorii şi din 2011, iar farmaciile din Grecia nu mai pot obţine medicamente pe credit de la companiile străine, potrivit asociaţiei, care nu a precizat datoriile totale ale statului către farmacişti.

Creditorii externi ai Greciei vor decide în octombrie dacă vor acorda următoarea tranşă, de 31 miliarde euro, din programul de finanţare externă de 130 miliarde euro convenit de guvernul elen cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană. Tranşa a fost programată iniţial pentru luna iunie, însă a fost amânată din cauza instabilităţii politice din Grecia din această vară, cu un rezultat neconcludent al alegerilor din mai urmat de noi alegeri parlamentare în iunie.